Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Οικουμενιστής και φιλότουρκος, σας θυμίζει κάποιον ;

Στις 16 Απριλίου, ο Μακαριότατος στην τουρκική πρωτεύουσα
Πρόσκληση στον ψευδοϋπουργό να επισκεφθεί την Αρχιεπισκοπή. Υπόσχεση του ψευδοκράτους ότι θα προστατέψει τα μνημεία του πολιτισμού και τους χώρους λατρείας.
ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ
Υπόσχεση ότι οι εργασίες θα αρχίσουν το συντομότερο
Με εμφανή τα σημάδια του χρόνου και της εγκατάλειψης, το ιστορικό μοναστήρι του Αποτόλου Ανδρέα στέκει στην άκρη του πελάγους και στο απέρανο γαλάζιο της θάλασσας. Η επίσκεψη του Μακαριότατου ήταν βάλσαμο για τις λίγες ψυχές Ελλήνων Κυπρίων που έμειναν και αγωνίζονται να το κρατήσουν ζωντανό για την Ορθοδοξία.
Οι καμπάνες της Ιεράς Μονής ηχούν και ακούγεται τα τελευταία χρόνια η ορθόδοξη λειτουργία από το μοναδικό παπά που λειτουργεί και στο Ριζοκάρπασο, τον πατέρα Ζαχαρία.

Τριάντα έξι χρόνια μετά την εισβολή, τους τοίχους της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα υποβαστάζουν μεταλλικές κατασκευές. Το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας που αγκαλιάζει το μοναστήρι αποτυπώνει και την απέραντη θλίψη του Ελληνισμού της Κύπρου γι' αυτό το κατάντημα της διεθνούς υποκρισίας. Ο Προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας με δυσκολία συγκρατούσε τα δάκρυά του και η μορφή του εξέπεμπε εικόνα θλιμμένου και πονεμένου ποιμενάρχη, που προσπαθεί μέσα σε χαλεπούς καιρούς να ανοίξει νέους διαδρόμους. Η επίσκεψη του Μακαριότατου στην Άγκυρα, στις 16 Απριλίου, με τη διαμεσολάβηση του Οικουμενικού Πατριάρχη, σημαίνει πολλά για τη Χριστιανοσύνη. Τα μηνύματα φέρνουν ελπίδες ότι κάτι αλλάζει και τα δεσμά της κατοχής, κάτω από τη συντονισμένη δράση του Ελληνισμού, αναγκάζονται να χαλαρώσουν στα αυτονόητα, που είναι η προστασία των αρχαίων μνημείων και των λίγων μοναστηριών και εκκλησιών που έμειναν ασύλητα.

Με συγκίνηση, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος προσκύνησε την εικόνα του Αποστόλου Ανδρέα και μπροστά στο λιτό ιερό, στην παρουσία και του πατέρα Ζαχαρία, που εδώ και χρόνια λειτουργεί την εκκλησία στο Μοναστήρι και στο Ριζοκάρπασο, ευχήθηκε όπως οι εργασίες αναστήλωσης αρχίζουν το συντομότερο δυνατό.

Ο Μητροπολίτης Καρπασίας Χριστοφόρος τού έδωσε μια χειροποίητη εικόνα του Αποστόλου Ανδρέα για να θυμάται την επίσκεψή του στη Μονή, αλλά και «να αποτελέσει, διά πρεσβειών του Αποστόλου Ανδρέα η επίσκεψή σας αυτή, αφορμή για να επισκευαστεί το μοναστήρι, να αποκατασταθεί πλήρως, για ν' αποφύγει τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης». Ευχήθηκε ακόμη να επισφραγιστεί «αυτή η επίσκεψή σας με την επανένωση του τόπου μας, ώστε να μπορούμε να ερχόμαστε ελεύθερα να λειτουργούμε τους ναούς μας και τα μοναστήρια μας. Να δοξάζουμε το Θεό και να ζούμε ενωμένοι και ευτυχισμένοι όλοι οι Κύπριοι, Ε/κ και Τ/κ».

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ευχήθηκε να συντηρηθεί η Ιερά Μονή ώστε να συνεχίσει τη θρησκευτική πορεία της, να γίνει ένα πραγματικό πνευματικό λιμάνι που θα ξεκουράζει ψυχές. Το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, είπε, ήταν το πιο ονομαστό θρησκευτικό προσκύνημα της Κύπρου και ευχήθηκε να αναβιώσει, ανατέλλοντας καλύτερες ημέρες για την Εκκλησία και την πατρίδα μας. «Να έρθουν εκείνες οι όμορφες ημέρες που ήμεθα μαζί και συνεργαζόμεθα και ζούσαμε ευτυχισμένοι. Από εμάς εξαρτάται, από όλους. Εάν εργαστούμε όλοι με αγαθή προαίρεση, είμαι σίγουρος ότι η ημέρα της επανένωσης της πατρίδας μας θα είναι σύντομη για το καλό όλων των κατοίκων, Ελλήνων και Τούρκων».

Η Κύπρος, συνέχισε, θα είναι ένα μικρό κράτος, όπως είμαστε, φιλικό με την Τουρκία, τις χώρες της ΕΕ, αλλά και τις χώρες της Μέσης Ανατολής, γιατί η περιοχή μας επιθυμεί την ειρήνη και πρέπει να συμβάλλουμε όλοι σε αυτή την πολυπόθητη ειρήνη «που είναι ευχή του ίδιου του Θεού».

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον εκπρόσωπο -όπως είπε- των Τ/κ, εννοώντας το λεγόμενο υπουργό Πολιτισμού, περιβάλλοντος και τουρισμού, ο οποίος τον ανέμενε και στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα και μπήκε μαζί του εντός του ναού. «Είναι ο υπεύθυνος για τα μνημεία. Να του ευχηθώ να δοθεί η ευκαιρία επί εποχής του να συντηρηθούν τα μνημεία για χάριν της Ιστορίας και όλων μας, Ελλήνων και Τούρκων, αλλά και για το καλό όλης της ανθρωπότητας, γιατί η ανθρωπότητα κινείται συνεχώς και αφήνει πίσω της πολιτισμούς, όπως είναι τα μνημεία που βρίσκονται σήμερα στην περιοχή».

Ανήκουν στην ανθρωπότητα
Από την πλευρά του, ο «υπουργός» Ερσάν Σιανέρ είπε ότι καταβάλλει προσπάθειες προς την κατεύθυνση της συντήρησης και αναστήλωσης για να κερδίσει όλος ο κόσμος, καθώς τα μνημεία αυτά μπορεί να βρίσκονται στη «βόρεια Κύπρο», αλλά ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα. Ο μουσουλμανισμός και ο χριστιανισμός είναι οι πιο ενεργητικές θρησκείες στην Κύπρο, πρόσθεσε, «και αυτό το πολιτισμικό μωσαϊκό είναι καθήκον όλων μας να το κρατήσουμε ζωντανό. Γι' αυτό εμείς είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε συνεργασία, όχι μόνο για τα τζαμιά και τις εκκλησίες, αλλά για να προστατέψουμε όλα τα αρχιτεκτονικά μνημεία του κόσμου. Αυτός που θα επωφεληθεί από αυτό, είναι η ανθρωπότητα, δηλαδή εμείς».

Ο κ. Σιανέρ κάλεσε τον κόσμο που θέλει να επισκεφθεί χριστιανικά μνημεία, όπως τη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα, να το κάνει, λέγοντας ότι η αναστήλωση, η συντήρηση και η προστασία του είναι καθήκον τους. «Τριάντα έξι χρόνια μετά, στην επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στον Απόστολο Βαρνάβα, είδα τη συγκίνησή του. Για να συνεχίσει να ζει ο κοινός πολιτισμός, είμαστε πολύ θετικοί στο να συνεχιστούν τέτοιου είδους σχέσεις».

Το συντομότερο δυνατό
ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ πότε θα αρχίσει η αναστήλωση του Μοναστηριού, ο λεγόμενος υπουργός είπε ότι, απ’ ό,τι γνωρίζουν, υπάρχουν κάποιες εργασίες που πρέπει να γίνουν από μια ομάδα στην ε/κ πλευρά και μόλις τελειώσουν είναι έτοιμοι να συμβάλουν. Ημερομηνία, είπε, δεν μπορεί να υποδείξει, όμως μπορούν να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Μητροπολίτης Καρπασίας, λέγοντας ότι η Εκκλησία είναι έτοιμη, για ν' απαντήσει ο κ. Σιανέρ ότι είναι και εκείνοι έτοιμοι να το δουν με τον Αρχιεπίσκοπο.

Μήνυμα στον Έρογλου
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ Χρυσόστομος ζήτησε από το λεγόμενο υπουργό να διαβιβάσει στον κ. Έρογλου την καλή συνεργασία που θα έχουν πάντοτε, αρχής γενομένης από τη χθεσινή επίσκεψη και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συναντώνται συχνά, θα συνομιλούν για τα μνημεία «και είμαι σίγουρος ότι με τα μηνύματα που μου στέλνει καθημερινώς (ο Ντερβίς Έρογλου) θα έχουμε μια καλή συνεργασία».

«Είμαστε έτοιμοι για κάθε προσπάθεια και συνεργασία. Εφόσον και ο Αρχιεπίσκοπος έχει τις ίδιες απόψεις, χωρίς να χάσουμε χρόνο, να αρχίσουμε τις εργασίες το συντομότερο δυνατό», απάντησε ο κ. Σιανέρ.

Ο Αρχιεπίσκοπος μεταβίβασε στον κ. Έρογλου «την επιθυμία μας για καλές επιτυχίες στις προσπάθειές του να υπηρετήσει την τ/κ κοινότητα και να είναι σίγουρος ότι η συνεργασία μας θα είναι δεδομένη. Εμείς, με ανοικτή καρδιά, θα συνεργαστούμε για το καλό όλου του κυπριακού λαού, και των Ελλήνων και των Τούρκων». Ευχήθηκε, τέλος, να δει σύντομα τον κ. Έρογλου και τον κ. Σιανέρ στην Αρχιεπισκοπή, με το λεγόμενο υπουργό να λέει ότι αυτή η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί.

http://www.sigmalive.com/