Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Άσχημα μηνύματα περνούν προς την κυβέρνηση όσοι δίνουν πίσω τον μισθό τους.

1.000 ευρώ από τον μισθό του χαρίζει ο Άνθιμος
Ακραίο λαϊκισμό χαρακτήρισε την προσφορά μισθών ο διευθυντής επί των οικονομικών της Εκκλησίας Αντώνιος Ζαμπέλης. Εντονη δυσαρέσκεια και μεγάλο προβληματισμό προκαλούν στους κόλπους της εκκλησίας τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να φορολογηθεί η εκκλησιαστική περιουσία.
Δύο μητροπολίτες, ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και ο Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, δήλωσαν πως παραιτούνται από τη μισθοδοσία τους, ενώ ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή πως προτίθεται να δίνει 1.000 ευρώ μηνιαίως από τον μισθό του στο κράτος.
Πληθαίνουν οι μητροπολίτες της ελλαδικής εκκλησίας που, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμηνύουν στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο της Ιεραρχίας, “για να αντιμετωπιστεί δυναμικά η φοροεπιδρομή της κυβέρνησης”. Μάλιστα, κάποιοι φέρονται αποφασισμένοι, τηρώντας σκληρή στάση, να υποστηρίξουν ότι η Εκκλησία της Ελλάδος πρέπει να αρνηθεί να καταβάλει την επιπλέον φορολογία.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με αφορμή τα συγχαρητήρια προς τον επανεκλεγέντα πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ζήτησε ίση φορολογική μεταχείριση της εκκλησίας με τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα, βάσει των κερδών που έχουν. Μάλιστα διευκρίνισε ότι, παρά τις εισηγήσεις που δέχεται από μητροπολίτες, δεν προτίθεται να συγκαλέσει σύνοδο της Ιεραρχίας, αλλά θα περιμένει μέχρι την επίσημη ενημέρωση για το φορολογικό νομοσχέδιο από την κυβέρνηση.

O γενικός διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) Αντώνης Ζαμπέλης χαρακτήρισε “επαχθές και εξωπραγματικό” το γεγονός ότι η φορολόγηση με συντελεστή 20% θα είναι επί των ακαθάριστων εσόδων και προέβλεψε ότι, καθώς ο προϋπολογισμός της εκκλησίας θα μεγαλώσει, “θα οδηγηθούμε στον Καιάδα των χρεών... αφού η πολιτεία θα μας φορολογήσει για εκτάσεις που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε”. Οι υπολογισμοί της ΕΚΥΟ αναφέρουν πως “το ποσό που θα πρέπει να καταβάλλουμε “θα είναι στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ”, σημείωσε.

Οι επιπτώσεις στα ιερά οικονομικά από τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση θα εκτιμηθούν τις επόμενες μέρες και από τους ιεράρχες της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους.

Ο Μεσογαίας και Λαυρεωτικής
Ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάος με δήλωσή του ζήτησε να μην πληρώνεται τις δύσκολες ημέρες που περνά η πατρίδα.
“Είναι μία συμβολική κίνηση συμπαράστασης στον αγώνα που γίνεται για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας”, σημείωσε ο κ. Νικόλαος.

Ο μητροπολίτης Μεσογαίας ανέφερε ότι “η εκκλησία πρέπει να συμμετέχει στον αγώνα και στην προσπάθεια που γίνεται”. Ερωτηθείς αν συμφωνεί με τις απόψεις μερικών μητροπολιτών που αντιδρούν στη φορολογία της εκκλησίας, ο μητροπολίτης Νικόλαος τόνισε: “Όταν ένας μητροπολίτης πάσχει για τα έργα που κάνει, για τα οποία με κάθε τρόπο αγωνίζεται να βρεθούν κάποιοι πόροι, ώστε να μπορέσει να ανακουφιστεί ο λαός, και ταυτόχρονα βλέπει τη δυσκολία του κράτους, το κατανοώ απόλυτα”.

“Σε βάρος του λαού”
Ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως εκτίμησε ότι η φορολόγηση των μητροπόλεων θα αποβεί σε βάρος του λαού, καθώς οι επαρχιακές μητροπόλεις δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στο φιλανθρωπικό έργο τους. Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Άνθιμος επισήμανε: “Ανταποκρινόμενος στις ανάγκες της πατρίδος μας και γνωρίζοντας ότι η φορολόγηση των επαρχιακών μητροπόλεών μας θα στερήσει τη δυνατότητά μας να ανταποκρινόμαστε σε καθημερινά αιτήματα για βοήθεια που φθάνουν στα γραφεία μας, ζητώ κι εγώ τη διακοπή πλήρως της μισθοδοσίας μου”. Σε δηλώσεις του ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως επανέφερε την πρόσφατη πρότασή του, η εκκλησία να χαρίσει στο κράτος όλες τις μετοχές που έχει στην Εθνική Τράπεζα. “Η φορολογία, όμως, των μητροπόλεών μας θα αποβεί σε βάρος του λαού μας”, δήλωσε ο κ. Άνθιμος.

Ακραία φαινόμενα λαϊκισμού
Ο διευθυντής επί των οικονομικών Αντώνιος Ζαμπέλης, σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, ο οποίος πρότεινε η εκκλησία να χαρίσει τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, δήλωσε: “Άκουσα ότι κάποιοι μητροπολίτες θα προσφέρουν τον μισθό τους στο κράτος. Εγώ αυτές τις δηλώσεις τις θεωρώ ακραία φαινόμενα λαϊκισμού! Διότι τι σημαίνει αυτό; Πώς θα ζήσουν χωρίς μισθό; Η εκκλησία θα τους ζήσει;”

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην πρόταση για παραχώρηση των μετοχών στο κράτος ο κ. Ζαμπέλης είπε: “Μα πώς να προσφερθούν, αφού οι μετοχές είναι των μονών! Να προσφερθούν γιατί; Όταν κάποιος δωρίζει την περιουσία του στην εκκλησία, έχει την απαίτηση η εκκλησία να την αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο τρόπο”. Τέλος, ο διευθυντής της ΕΚΥΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος επισήμανε: “Το ζητούμενο είναι να αναπτυχθεί το κοινωνικό έργο της εκκλησίας, για να μην πάνε τα λεφτά αυτά στον καιάδα των χρεών! Στην Εκκλησία πρέπει να δοθεί η δυνατότητα από την πολιτεία, να αξιοποιήσει την περιουσία της, έτσι ώστε να μεγαλώσει τα έσοδά της, και να προσφέρει μεγαλύτερο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο”.