Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Τα πράγματα στην Κύπρο “δεν πάνε καλά”!

Τα πράγματα στην Κύπρο “δεν πάνε καλά”! Αυτό είναι το συμπερασμα της πρόσφατης συνάντησης των Προέδρου της Κύπρου, Δημ. Χριστόφια και του Έλληνα Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου προ ημερών στο Μαξίμου, απ’ όπου και οι δυό τους, για διαφορετικούς λόγους, εξήλθαν πέλιδνοι. Ο λόγος είναι πως ο Δ. Χριστόφιας αισθάνεται παγιδευμένος από το μπαράζ των πιέσεων της Άγκυρας, του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, προκειμένου να δεχθεί να υπογράψει ένα κείμενο, προσυμφωνίας, προκειμένου να ισχυροποιηθούν τα ανταλλαγματα που έχει δώσει στους τουρκοκύπριους.
Για το λόγο αυτό, τόσο στη μακρά συνέντευξή του, την περασμένη Πέμπτη στη Λευκωσία όσο και στη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Γ. παπανδρέου επανέλαβε αρκετές φορές ότι “πρέπει φυσικά να υπάρξει και σύμφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου”. Γιατί στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου επιχειρεί τώρα να επιρρίψει το βάρος των ευθυνών, των όσων επι μήνες μυστικά και ανεύθυνα διαπραγματεύονταν. Για τον ίδιο λόγο βιάστηκε να δηλώσει πως “αν δεν υπάρξει τελικώς συμφωνία, τότε δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος“.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, μας τόνισαν συνεργάτες του στο Μαξίμου, πως “έχασε το πάτωμα κάτω από τα πόδια του και ζήτησε να μην οριστεί σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου για το ζήτημα αυτό, πριν ή ο ίδιος κατέβει στη Μεγαλόνησο με την ελπίδα να πείσει τους πολιτικούς αρχηγούς“. Όλα δείχνουν ότι ο κ. Παπανδρέου είχε βασίσει μέρος της προσωπικής του πολιτικής έναντι της Τουρκίας στη “θυσία” των Κυπρίων προκειμένου να καλοπιάσει την Άγκυρα και το σενάριο αυτό τώρα δεν επαληθεύεται. Έτσι, τα πράγματα στις Ελληνο – Τουρκικές σχέσεις δεν μπορεί να είναι ειδυλλιακά όταν θα συναντηθεί, τον Ιουνίο μάλλον, με τον Ταγίπ Ερντογάν. Γιατί η θέση του Ερντογάν είναι απλή: “εμείς κάνουμε κουμάντο στους τουρκο-κύπριους κι εσείς στους έλληνο-κύπριους“. Αδυνατεί να αποδεχθείει το γεγονός, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι χώρα ανεξάρτητη, μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ…
Στο μεταξύ στην Κύπρο, παρά το γεγονός πως υπάρχει μια χαλαρότητα εξαιτίας των εορτών του Πάσχα, υπάρχουν σημάδια ότι κάτι κινείται σε πολιτικό πεδίο προκειμένου να δημιουργηθεί μια πολιτική βάση έκφρασης της ανοιχτής δυσαρέσκειας στην “πολιτική Χριστόφια”. Σύμφωνα με ορισμένους κύκλους ενδέχεται να εκφραστεί σε ένα δεύτερο στάδιο από την πολιτική κίνηση που σχηματίζει ο Γ. Λιλλήκας , που ήδη βρίσκεται σε ανοιχτές συνομιλίες με πολιτικούς διαφορετικών παρατάξεων που συμφωνούν στην ιδέα απόρριψης των σχεδίων που επεξεργάζονται οι Χριστόφιας – Ταλάτ, θεωρώντας τα απαρχή νέο-οθωμανικής κυριαρχίας στο νησί.

Νέες εξάλλου πιέσεις αναμένεται να δεχθεί ο Δ. Χριστόφιας στη διάρκεια της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες το επόμενο τριήμερο, στην οποία Βρετανία και Τουρκία έχουν προχωρήσει σε κινήσεις υποστήριξης της ως τώρα διαδικασίας περιγράφοντάς της ως “ικανοποιητική”¨ενώ γνωρίζουν πως σε περίπτωση επίσημης εμφάνισης των ως τώρα συμφωνηθέντων θα απορριφθούν από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνο – Κυπρίων.

e-dragoumanos.gr