Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Τιμή στους Ήρωες της ΕΟΚΑ

Λαμπρή εκδήλωση μνήμης στον κυπριακό ξεσηκωμό
Ο Σύνδεσμος Αγωνιστών ΕΟΚΑ πραγματοποίησε χθες μεγαλειώδη εκδήλωση μνήμης στο «Τάσσος Παπαδόπουλος - Ελευθερία» για την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ.
«Απορρίπτουμε την εκ περιτροπής προεδρία»
Πενήντα πέντε ολόκληρα χρόνια πέρασαν από την ημέρα που σύσσωμος ο ελληνικός λαός της Κύπρου αποφάσισε να εξεγερθεί εναντίον του Άγγλου κατακτητή
 - αποικιοκράτη. Αψηφώντας την τεράστια δύναμη της βρετανικής αυτοκρατορίας και μη φοβούμενος το θάνατο, ξεκίνησε τον ένοπλο απελευθερωτικό αγώνα, με σύνθημα «Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ», έχοντας στόχο την Ένωση με τη μητέρα Ελλάδα. Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959, οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ και το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης άρχισε με εμβατήρια από την Αστυνομική Δύναμη Κύπρου, ακολούθησε η άφιξη της φλόγας από τα Φυλακισμένα Μνήματα και η παρέλαση αντιπροσωπιών διαφόρων οργανώσεων που έχουν σχέση με τον Αγώνα της ΕΟΚΑ. Μετά την έπαρση της σημαίας και το προσκλητήριο πεσόντων ακολούθησε χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, Θάσο Σοφοκλέους, χοροί και τραγούδια. Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε δράμα αφιερωμένο στους αθάνατους ήρωες του Απελευθερωτικού μας Αγώνα, Χρίστο Κκέλη και Μιλτιάδη Στυλιανού, που έπεσαν στις 7 Μαρτίου 1957, στην περιοχή Κισσόνεργας - Τάλας Πάφου.

«Γιορτάζουμε την εθνική μας επέτειο»
Η έπαρση της σημαίας σηματοδότησε το ξεκίνημα της εκδήλωσης, με το κοινό να καταχειροκροτεί το άγημα που έφερε την ιερή φλόγα από τα Φυλακισμένα Μνήματα, τον τάφο του Μακαρίου και τον τάφο του Αρχηγού Διγενή. Οι αντιπροσωπίες των συνδέσμων αγωνιστών, ανταρτών, καταδίκων, πολιτικών κρατουμένων και εθνικοφρόνων σωματείων, με τα λάβαρά τους αφού παρέλασαν, έλαβαν θέσεις και παρακολούθησαν τη συνέχεια της εκδήλωσης. Στο προσκλητήριο πεσόντων, που προκάλεσε ρίγη και περηφάνια στους παρευρισκομένους, άγημα καταδρομών απέδωσε τιμές ρίχνοντας πυροβολισμούς. Αναγνώσθηκαν ένα - ένα τα ονόματα των απαγχονισθέντων, των πεσόντων κατά τη μάχη, των πεσόντων κατά τα βασανιστήρια, και αυτών που έγιναν ολοκαύτωμα για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την Ένωση με την Ελλάδα. Η χορωδία του Συνδέσμου Αγωνιστών και η Φιλαρμονική της Αστυνομίας ταξίδεψαν το κοινό χρόνια πριν, «αναγκάζοντας» μεγάλους και μικρούς, γεμάτους αναμνήσεις, να συνοδεύουν περήφανα τα τραγούδια των ανταρτών της ΕΟΚΑ. Συνθήματα όπως «Η Κύπρος είναι ελληνική», «Ελλάς - Κύπρος - Ένωσις» και «Κάτω τα χέρια, ομοσπονδιακοί, η Κύπρος είναι ελληνική», έδωσαν παλμό στην εκδήλωση και τόνωσαν το ηθικό των παρευρισκομένων, που άλλοτε φώναζαν μαζί με τους νεότερους και άλλοτε τους χειροκροτούσαν με περηφάνια. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε δράμα αφιερωμένο στους αθανάτους ήρωες του Απελευθερωτικού μας Αγώνα Χρίστο Κκέλη και Μιλτιάδη Στυλιανού, που έπεσαν στις 7 Μαρτίου στην περιοχή Κισσόνεργας - Τάλας Πάφου. Στο δράμα συμμετείχαν επαγγελματίες ηθοποιοί, κομπάρσοι και στρατιώτες από τις Δυνάμεις Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς, καθώς και η χορωδία του Συνδέσμου Αγωνιστών.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι του ΔΗΚΟ και του ΔΗΣΥ, καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος κ. Δημήτρης Σιλλούρης. Έλαμψαν με την παρουσία τους, επίσης, οι νέοι από την Εθνική Φωνή Ελληνόψυχων Νέων, το Ελεύθερο Λαϊκό Μέτωπο και η Ελεύθερη Σπουδαστική ΕΝΩΣΙΣ. Η εκδήλωση περατώθηκε με την υποστολή της σημαίας και τον Εθνικό Ύμνο. Εις μνήμην των ηρώων του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ διεξήχθη αιμοδοσία στο χώρο του Σταδίου Ελευθερία, σε συνεργασία των Συνδέσμων Αγωνιστών με το Κέντρο Αίματος του Υπουργείου Υγείας.

«Ψηλά οι σημαίες...»
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ κ. Θάσος Σοφοκλέους, σε σύντομη ομιλία του, τόνισε ότι με την εκδήλωση αυτή μνημονεύουμε και ευγνωμονούμε τους αγωνιστές μας. Σημείωσε ακόμα ότι οι τραγικές συνθήκες ημικατοχής, που ζούμε, έχουν αποπροσανατολίσει το λαό από τις αξίες του και τους στόχους του και ότι η ασέβεια προς τα ιδανικά μας και η παραχάραξη της ιστορίας δεν πρέπει να εδραιωθούν. Απορρίπτουμε, τόνισε, την εκ περιτροπής προεδρία και τη σταθμισμένη ψήφο, είμαστε σταθεροί στις αξίες μας και δεχόμαστε λύση που στηρίζεται στους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Μιλούμε μόνο για εισβολή, κατοχή, και λύση εννοούμε μόνο όταν φύγει ο τουρκικός στρατός και ελευθερωθεί η κατεχόμενη Κύπρος, από τη Μόρφου μέχρι τον Απόστολο Ανδρέα. Τελειώνοντας, ο κ. Σοφοκλέους εμψύχωσε τον κόσμο τονίζοντας «ψηλά οι σημαίες, νυν υπέρ πάντων ο αγών». Τέλος στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έδωσε το κλιμάκιο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, που παρουσίασε ελληνικούς χορούς, δίνοντας το «παρών» της και θυμίζοντάς μας ότι ο αγώνας είναι κοινός. Η εκδήλωση μνήμης συνδέθηκε αναπόφευκτα με το συνεχιζόμενο πρόβλημα της πατρίδας μας, την εισβολή και κατοχή. Τα τραγούδια και τα μηνύματα άφηναν μια πίκρα για τη σκλαβωμένη ακόμα υπόσταση της Κύπρου. Ανέφερε ακόμη πως η διατήρηση της μνήμης των αγωνιστών του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα αποτελεί χρέος της πολιτείας αλλά και όλων των πολιτών, γιατί, όπως είπε, οι ήρωες του ’55-’59 «είναι οι καθοδηγητές που δίνουν το παράδειγμα» για να συνεχίσει τον αγώνα του ο κυπριακός λαός.

Τρισάγιο στα Φυλακισμένα Μνήματα
Τελέστηκε χτες στα Φυλακισμένα Μνήματα, στη Λευκωσία, το καθιερωμένο τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα του ’55-’59, ενόψει της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου. Το τρισάγιο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ και σε αυτό παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά, ο Αρχηγός της ΕΦ Πέτρος Τσαλικίδης, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος και οι ευρωβουλευτές Ελένη Θεοχάρους και Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

Του τρισαγίου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Υπουργός Δικαιοσύνης Λουκάς Λουκά, ο Αρχηγός της ΕΦ Πέτρος Τσαλικίδης, εκ μέρους του ΑΚΕΛ η βουλευτής του κόμματος Σκεύη Κουκουμά, εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο αναπληρωτής πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου, εκ μέρους του ΔΗΚΟ ο αντιπρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος, εκ μέρους της ΕΔΕΚ το μέλος της Κ.Ε. Άθως Χαραλαμπίδης, εκ μέρους του ΕΥΡΩΚΟ ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Λουκής Αυγουστίδης και εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ο εκτελεστικός γραμματέας Σάββας Φιλίππου, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Γεώργιος Θαλασσινός και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ Θάσος Σοφοκλέους. Στη συνέχεια οι οικογένειες και οι συγγενείς των αγωνιστών της ΕΟΚΑ κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια στους τάφους των ηρώων στα Φυλακισμένα Μνήματα. Σε δηλώσεις του μετά το τέλος του τρισαγίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ανέφερε ότι «το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε σε αυτούς που θυσιάστηκαν είναι να διατηρήσουμε τη μνήμη τους και να τους τιμούμε πάντα».

ΘΑΣΟΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Σημερινή