Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

‘Ηλεκτρονικό σφράγισμα’ γα την είσοδο στις ΗΠΑ !

Δεν διασφαλίζει την είσοδο στις ΗΠΑ η ESTA!
Τελικά αυτή η ESTA (Electronic System for Travel Authorization, ηλεκτρονικό σύστημα ταξιδιωτικής άδειας), που αντικατέστησε τη βίζα για τα ταξίδια των Ελλήνων προς τις ΗΠΑ, εκτός του ότι είναι πιο δύσκολο να εκδοθεί γιατί ζητάει τα προσωπικά δεδομένα του αιτούντος σε ηλεκτρονική μορφή, δεν αποτελεί εγγύηση πως ο κάτοχός της θα μπορέσει να εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες!
Τη διευκρίνιση αυτήν την κάνει η ίδια η Αμερικανική Πρεσβεία, η οποία στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η έγκριση της ESTA δεν διασφαλίζει την είσοδο στις ΗΠΑ! Η απόφαση εισόδου, τονίζεται στην ανακοίνωση, λαμβάνεται από τον αξιωματούχο της Υπηρεσίας Τελωνείων και Συνοριακής Προστασίας των ΗΠΑ στον σταθμό εισόδου!
Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης τα εξής:
• Το πρόγραμμα κατάργησης της βίζας ισχύει μόνο για άτομα με έγκυρο ελληνικό διαβατήριο που έχει ενσωματωμένο ηλεκτρονικό τσιπ και έχει εκδοθεί μετά τις 26 Αυγούστου 2006.
• Η εγκεκριμένη ESTA μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τουριστικά ή επαγγελματικά ταξίδια, από τα οποία δεν προκύπτει αμοιβή (σε αντικατάσταση της βίζας Β1/Β2) και για παραμονή στις ΗΠΑ έως 90 ημέρες. Έχει
ισχύ δύο ετών.
• Εάν η αίτηση χορήγησης ESTA δεν εγκριθεί ή ο αιτών δεν πληροί τις προϋποθέσεις, μπορεί να κάνει αίτηση για χορήγηση βίζας στην Πρεσβεία. Αν έχει ήδη βίζα σε ισχύ, δεν χρειάζεται την ESTA.