Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Τι οργανώνουν οι αμερικανοί στα βαλκανια;

O πρέσβης των ΗΠΑ αντίθετος στο νόμο για τις αλβανικές μυστικές υπηρεσίες!
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα, Τζον Ουίδερς, σύμφωνα με όλα σχεδόν τα αλβανικά Μ.Μ.Ε., σε χθεσινή του συνομιλία με δημοσιογράφους, αντέδρασε έντονα στο νέο νομοσχέδιο για τις Μυστικές Υπηρεσίες της Αλβανίας (SHISH), το οποίο ενέκρινε προχθές η Νομική Επιτροπή της Βουλής. Σύμφωνα με τον αμερικανό πρέσβη, είναι ζωτικής σημασίας η SHISH να παραμείνει μια ανεξάρτητη, επαγγελματική και απαλλαγμένη από τις πολιτικές παρεμβάσεις Υπηρεσία. «Ανησυχούμε διότι το νομοσχέδιο υπονομεύει αυτές τις αρχές. Συνεπώς, το νομοσχέδιο φορτώνει την υπηρεσία με νέες ευθύνες, οι οποίες προκαλούν ανησυχίες. Η Αλβανία δούλεψε πολύ για να βελτιώσει την εικόνα της διεθνώς. Έχουμε την εντύπωση ότι το νομοσχέδιο στη σημερινή του μορφή βλάπτει αυτή την εικόνα. Εμείς αντιμετωπίζουμε πολύ στα σοβαρά αυτό το θέμα» – δήλωσε, ο πρέσβης κ. Ουίδερς.
Παράλληλα, ο αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι η Υπηρεσία πρέπει να είναι από-πολιτικοποιημένη,
 ότι το νομοσχέδιο οδηγεί τη χώρα σε λανθασμένη πορεία και ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να το εξετάσουν διεθνείς εμπειρογνώμονες, πριν κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Σχεδόν το σύνολο του τύπου αλλά και η αντιπολίτευση θεωρούν πως αυτή η ανοιχτή επέμβαση των ΗΠΑ σε βάρος του Μπερίσα έρχεται σε μια στιγμή που η Αλβανία έχει ανάγκη τον ως τώρα πλέον στενό της σύμμαχο. Οι δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη έδωσαν επίσης την αφορμή στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΣΚ) να υποστηρίξει από τη μία αυτές τις δηλώσεις και από την άλλη να κατηγορήσει τον Μπερίσα και την κυβέρνηση ότι φέρνουν τη χώρα σε αντιπαράθεση με τον διεθνή παράγοντα.