Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο

Μία μόλις ημέρα από την «επίδειξη σημαίας» εκ μέρους τουρκικής κορβέτας στο Σούνιο, οι Τούρκοι στρατηγοί κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους. Υπό την πίεση της πολιτικής ηγεσίας τους που έχει βαλθεί να εδραιώσει την εξουσία της και να ξεριζώσει το πρακτορίστικο «βαθύ κράτος», αλλά και εγκλωβισμένοι στα «καθεστωτικά» τους αδιέξοδα (που οι ίδιοι όμως δημιούργησαν, ασκώντας πολιτική και εξουσία), προσπαθούν να βρουν νέους ρόλους και να ανακτήσουν ισχύ, δημιουργώντας κλίμα έντασης με την Ελλάδα.
Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν δείχνει να πέφτει στην παγίδα που οι Τούρκοι στρατηγοί προσπαθούν να του στήσουν. Σημειωτέον ότι αυτό οι Τούρκοι στρατιωτικοί το κάνουν, ώστε να δημιουργήσουν συνθήκες «κρίσης» και να αναλάβουν εκ νέου τα «ηνία» εμφανίζοντας εαυτούς ως «απαραίτητους».
 Έτσι, ευελπιστούν να μπλοκάρουν προσωρινά έστω, τον περιορισμό τους στα στρατόπεδα, αλλά και τις ποινικές διώξεις εναντίον τους.

Η «ποιοτική» διάσταση
Οι Τούρκοι στρατηγοί αποφεύγουν να προβούν σε κάποια ενέργεια, που θα δημιουργούσε πρόβλημα στους κόλπους του ΝΑΤΟ ή θα εμφανιζόταν ως καταστρατήγηση του Διεθνούς Δικαίου. Όμως, δοκιμάζουν τα όρια των Ελλήνων στρατιωτικών, προσπαθώντας να τους φτάσουν σε τέτοιο σημείο, που περαιτέρω ανοχή στις προκλήσεις θα καταρράκωνε το κύρος τους εντός Ελλάδος αλλά και θα προκαλούσε και κάποια «αντανακλαστική αντίδραση», δημιουργώντας συνθήκες θερμού επεισοδίου. Ενός επεισοδίου, που θα παρέσυρε την τουρκική πολιτική ηγεσία να «στηριχθεί» στους στρατιωτικούς, που θα εμφανίζονταν αυτόματα αναβαθμισμένοι, ως «εγγυητές» της ισχύος της χώρας τους.

Κατά FRONTEX
Αποδέκτες όμως των «πειρατικών» ενεργειών των Τούρκων στρατιωτικών είναι οι χειριστές των αεροσκαφών της FRONTEX, οι οποίοι με τη σειρά τους, ενημερώνουν τις αρχές των χωρών τους για τα προσκόμματα που η Άγκυρα δημιουργεί με τη συμπεριφορά της, στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης (που πλήττει τη Γηραιά Ήπειρο στο σύνολό της) στο Αιγαίο.

Εστιάζουν στο Φαρμακονήσι
Οι Τούρκοι έχουν βάλει στο μάτι το Φαρμακονήσι και οι εκπομπές του ραντάρ της Datca, εστιάζουν στα ελληνικά και ξένα αεροσκάφη και ελικόπτερα τα οποία προσεγγίζουν το άλλοτε κατοικημένο νησί, όπου υπάρχει σε μόνιμη βάση στρατιωτική φρουρά. Οι εκπομπές είναι συνεχείς, έχουν χαρακτήρα παρενόχλησης και είναι απειλητικές.Παράλληλα, σημειώθηκαν δύο παραβάσεις και 13 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά. Σημειώθηκαν εμπλοκές, ενώ οκτώ εκ των τουρκικών αεροσκαφών ήταν οπλισμένα.

Το ελληνικό δίλημμα
Υπάρχει φυσικά ένα όριο στις προκλήσεις που οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας μπορούν να ανεχθούν, χωρίς να καταρρακωθεί το κύρος τους. Επίσης, υπάρχει ένα όριο και στην ανοχή που μπορεί να επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση, δεδομένου ότι υποχωρήσεις στις τουρκικές μεθοδεύσεις, δημιουργούν και αντιδράσεις στην Ελλάδα εκ μέρους της κοινής γνώμης και έχουν υψηλό επικοινωνιακό κόστος. Οι ισορροπίες είναι πλέον πολύ «λεπτές»...

Νίκος Χιδίρογλου