Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Εγιναν τα εγκαίνια της Έκθεσης χαρτών του Αγίου Όρους, στη Κοζάνη

Χάρτες και χαρτογραφήματα του Αγίου Όρους, από τις αρχές του 14ου μέχρι και τον 19ο αιώνα, παρουσιάζονται στην Κοζάνη.
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Οργάνωση και ανάδειξη της Δημοτικής Χαρτοθήκης Κοζάνης», που συντονίζει από το 2008 ερευνητική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον καθηγητή της Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας, Ευάγγελο Λιβιεράτο.
Η έκθεση, που καλύπτει έξι αιώνες χαρτογραφίας, έχει τίτλο "Το Άγιον Όρος στους χάρτες των αιώνων" και παρουσιάζεται στο Αρχοντικό Λασσάνη, ως τις 9 Μαΐου.
Τη διοργανώνουν η Δημοτική Χαρτοθήκη Κοζάνης, σε συνεργασία με την Αγιορειτική Χαρτοθήκη και με την υποστήριξη του δήμου Κοζάνης και της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται επιλεγμένοι χάρτες και χαρτογραφήματα του Αγίου Όρους, αντιπροσωπευτικοί όλων των σπουδαίων ευρωπαϊκών σχολών της χαρτογραφίας, κυρίως διάσημων επώνυμων χαρτογράφων όπως, μεταξύ άλλων, των Μπουοντελεμόντι, Μπορντόν, Μποσίνι, Πιατσένζα, Μπελόν, Μαλέ, Κορονέλι, και επιφανών λογίων και επιστημόνων, όπως οι χαρτογράφοι και περιηγητές των ρωσικών αποστολών στο Αγ. Όρος του 19ου αι.

Η έκθεση συμπληρώνεται με χάρτες Ελλήνων χαρτογράφων του 18ου, 19ου και 20ου αι., με κορυφαίες τις απεικονίσεις του Αγίου Όρους στη "Χάρτα" του Ρήγα Βελεστινλή και στον "Πίνακα" του Άνθιμου Γαζή.

Το χαρτογραφικό υλικό συνοδεύεται από πλούσιες ψηφιακές προβολές και πολυμέσα, καθώς και από σύγχρονες ανάγλυφες αναπαραστάσεις του Αγ. Όρους.

agioritikesmnimes.pblogs.gr