Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Λαθρομετανάστες και ναρκωτικά εισβάλλουν κατά κύματα στην Ελλάδα

«ΤΡΥΠΙΑ» ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Τα κυκλώματα μεταφοράς λαθρομεταναστών και ναρκωτικών από την Αλβανία στην περιοχή μας «οργιάζουν» κυριολεκτικά. Αν και δεν ισχύει νομοθετικά ακόμη η πρόθεση του Έλληνα υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να καταργηθεί η βίζα με την Αλβανία, φαίνεται πως τα σύνορά μας με την γειτονική χώρα είναι «τρύπια».
Και αυτό, παρά τις προσπάθειες της τοπικής Αστυνομίας, που σημειώνει αλλεπάλληλες επιτυχίες στην καταπολέμηση του εισαγόμενου εγκλήματος, αλλά και στον περιορισμό, καθώς και στον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης.
Και τα άτομα που συμμετέχουν στα κυκλώματα αυτά δεν είναι μόνο Αλβανοί ή μόνο Έλληνες. Είναι και Έλληνες και Αλβανοί. Οι επιτήδειοι επιδιώκουν με την… συνεργασία να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα. Και σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται πως τα καταφέρνουν.
ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο τύπου, μέσα στο Σαββατοκύριακο, δηλαδή σε δύο μόνο ημέρες, εξαρθρώθηκαν τέσσερα κυκλώματα διακίνησης λαθρομεταναστών από την Αλβανία και επαναπροωθήθηκαν 227 συνολικά άτομα.

• Και πάλι το Σάββατο συνελήφθη στο 1ο χλμ. της εθνικής οδού Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας Έλληνας γιατί με ιδιόκτητο φορτηγό μετέφερε έναν λαθρομετανάστη προς την Αθήνα, αφού προηγουμένως είχε συμφωνήσει μαζί του την χρηματική αμοιβή.

• Συνελήφθηκε το Σάββατο στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας συνελήφθη ένας αλλοδαπός, γιατί μετέφερε έναντι χρηματικής αμοιβής πέντε λαθρομετανάστες προς την Αθήνα. Το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησε, ανήκε σε άλλο αλλοδαπό.

• Την Κυριακή το μεσημέρι συνελήφθησαν στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας ένας Έλληνας και ένας αλλοδαπός, γιατί μετέφεραν με το αυτοκίνητο Ελληνίδας δύο λαθρομετανάστες προς την Ηγουμενίτσα. Το ξεχωριστό σε αυτό το περιστατικό δεν είναι τα χρήματα που πλήρωσαν οι λαθρομετανάστες, αλλά το ότι συνόδευαν δύο ανήλικα παιδιά.

• Την Κυριακή το απόγευμα συνελήφθη στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας από αστυνομικούς της Άρτας ένας αλλοδαπός, που μετέφερε με το αυτοκίνητό του τρεις λαθρομετανάστες προς τη Ναύπακτο. Και σε αυτή την περίπτωση, με το αζημίωτο φυσικά.

Οι «έμποροι» της ελπίδας εκμεταλλεύονται την δυστυχία των λαθρομεταναστών και την αδήριτη ανάγκη τους να αναζητήσουν εργασία στη χώρα μας. Άλλωστε αυτή την εποχή οι δουλειές ανοίγουν…

ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Εκτός, όμως, από λαθρομετανάστες, η Αλβανία μας στέλνει «πεσκέσι» και ναρκωτικά.
Στον Αργυρότοπο Θεσπρωτίας συνελήφθησαν το πρωί της Κυριακής ένας Έλληνας και ένας αλλοδαπός, γιατί είχαν στο αυτοκίνητό τους 106 δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 137 κιλά! Τα δέματα ήταν καλά τοποθετημένα μέσα σε τέσσερις ταξιδιωτικούς σάκους.

Λίγες ώρες αργότερα, στις 9.30 το πρωί, συνελήφθη στην σήραγγα Ακτίου ένας ακόμη αλλοδαπός για την ίδια υπόθεση. Με το αυτοκίνητό του λειτουργούσε ως προπομπός.

«ΠΡΟΣΦΟΡΑ» ΟΝΕΙΡΩΝ
Το οργανωμένο έγκλημα, που ρυθμίζει τα της λαθρομετανάστευσης και των ναρκωτικών, ξέρει πολύ καλά ότι η… προσφορά ονείρων είναι η πιο επικερδής επένδυση.

Και αυτό είναι που, σύμφωνα με σήματα της Ιντερπόλ, σε Ελλάδα και Αλβανία, τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί ισχυροί δεσμοί συνεργασίας μεταξύ κακοποιών και από τις δύο χώρες.

Η λαθρομετανάστευση στην περιοχή μας αντί να λιγοστεύει, αυξάνει. Και το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στην ασφαλή διαβίωση των κατοίκων του τόπου μας, αλλά και στην εκμετάλλευση, άγρια πολλές φορές, των λαθρομεταναστών.

proinoslogos