Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Την Δυτική Όχθη αποκλείουν για την περίοδο του Πάσχα οι ισραηλινές δυνάμεις

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν πως θα αποκλείσουν τη Δυτική Όχθη από τα μεσάνυχτα της Κυριακής έως τις 6 Απριλίου, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας λόγω της εορτής του Πάσχα. Η απόφαση ελήφθη από τον υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπαράκ. Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού θα απαγορεύονται αυστηρά οι μετακινήσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη. Μόνο όσοι χρειάζονται ιατρικοί βοήθεια, γιατροί, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, κληρικοί, δημοσιογράφοι και οι 500 φοιτητές και καθηγητές της περιοχής θα μπορούν να περάσουν τα σύνορα.
Έκκληση στον Ομπάμα
Εκκληση στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να σεβαστεί την «αρχική, σημαντική του θέση» για πάγωμα της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας, απηύθυναν την Κυριακή οι Αραβες ηγέτες που πραγματοποίησαν την ετήσια σύνοδό τους στη Σύρτη της Λιβύης. Στο τελικό ανακοινωθέν του, ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε τον Μπ.Ομπάμα να παραμείνει προσηλωμένος στην αρχική του θέση για πλήρες πάγωμα της ισραηλινής εποικιστικής πολιτικής σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ. «Ο εποικισμός αποτελεί ένα επικίνδυνο εμπόδιο στην επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης» τόνισαν.

Οι Αραβες ηγέτες καλούν επίσης το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή «να μη δεχθεί τις ισραηλινές δικαιολογίες που αποσκοπούν στη συνέχιση της εποικιστικής δραστηριότητας και των επιθέσεων στην Ιερουσαλήμ με στόχο τον εξιουδαϊσμό της», ενώ ζητούν να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για πλήρες πάγωμα της εποικιστικής του πολιτικής. Νωρίτερα, είχαν δηλώσει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πρόκειται να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για όσο διάστημα δεν παγώνει πλήρως η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ.