Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Ελληνες τρομοκράτες με ξένες διασυνδέσεις

Διασυνδέσεις και υποστηρικτές στο εξωτερικό έχουν τα μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Βρετανός διευθυντής της Europol κ. Rob Wainright, ο οποίος συναντήθηκε το βράδυ της Πέμπτης με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Λευτέρη Οικονόμου.
Μιλάει στην «Κ» ο διευθυντής της Europol
Συνέντευξη στον Γιαννη Σουλιωτη
Διασυνδέσεις και υποστηρικτές στο εξωτερικό έχουν τα μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Βρετανός διευθυντής της Europol κ. Rob Wainright, ο οποίος συναντήθηκε το βράδυ της Πέμπτης με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Λευτέρη Οικονόμου.
Σύμφωνα με τον κ. Wainright, η Europol διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο πληροφοριών και την τεχνογνωσία, ώστε να ενισχύσει τις έρευνες των ελληνικών αρχών στο πεδίο της τρομοκρατίας.

«Θέτουμε στη διάθεση του υπουργού και της Ελληνικής Αστυνομίας αντιτρομοκρατική μονάδα αποτελούμενη από 50 ειδικούς. Στόχος είναι να βοηθήσουμε τις αρχές να επιλύσουν τα προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζουν», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κ».

Ο κ. Wainright χαρακτήρισε το οργανωμένο έγκλημα «υπ’ αριθμόν ένα απειλή για την ασφάλεια στην Ευρώπη» και αποκάλυψε ότι στη συνάντησή του με την ηγεσία της αστυνομίας αποφασίστηκε η ενίσχυση της συνεργασίας για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης παράνομων μεταναστών.

Τεχνογνωσία
– κ. Wainright, με ποιο τρόπο μπορεί η Europol να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές στη μάχη κατά της τρομοκρατίας;

– Η αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτεί συνεργασία σε διεθνές επίπεδο με υπηρεσίες όπως η Europol που διαθέτουν σύγχρονες τεχνικές και μεθόδους λειτουργίας. Εχουμε το μεγαλύτερο δίκτυο πληροφοριών συλλέγοντας δεδομένα από 27 χώρες της Ε.Ε. Μπορούμε να εντοπίσουμε δεσμούς που τα μέλη των τρομοκρατικών ομάδων αναπτύσσουν με υποστηρικτές τους σε άλλες χώρες. Και φυσικά υπάρχουν τέτοιοι δεσμοί. Επιπλέον μπορούμε να προσφέρουμε τεχνογνωσία ακόμα και αν πρόκειται για ομάδες που δρουν σε τοπικό επίπεδο.

– Διαπιστώνεται σε ευρωπαϊκή κλίμακα διασύνδεση τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος, κάτι που φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας;

– Ναι, και αφορά κυρίως μεθόδους που οι εγκληματικές ομάδες χρησιμοποιούν για τη χρηματοδότησή τους. Ωστόσο, δεν πρέπει να συγχέουμε τα πράγματα θεωρώντας ότι πρόκειται για ίδια φαινόμενα, διότι απλούστατα δεν είναι.

Σύμφωνα με τον κ. Wainright, για τους πολίτες της Ευρώπης ο φόβος της τρομοκρατίας παραμένει μεγάλος, ωστόσο σοβαρότερη απειλή συνιστά πλέον το οργανωμένο έγκλημα: «Μεγαλύτερο αντίκτυπο στους Ευρωπαίους πολίτες έχει η δράση συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά και πρωταγωνιστούν σε οικονομικές απάτες. Τα θύματα ανέρχονται καθημερινά σε χιλιάδες», δήλωσε ο Βρετανός διευθυντής της Europol, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο ετήσιος τζίρος από τη διακίνηση ναρκωτικών στην Ευρώπη ανέρχεται σε 100 δισ. ευρώ. «Τα περισσότερα από αυτά διαχέονται σε νόμιμες δραστηριότητες, καθώς τα κυκλώματα χρησιμοποιούν ολοένα και πιο περίτεχνες μεθόδους για τη νομιμοποίηση των χρημάτων», λέει ο κ. Wainright.

Λαθρομετανάστευση
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στην «Κ» υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για συνεργασία στο θέμα αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης. «Προωθούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά, «τη δημιουργία πλατφόρμας συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Στόχος, να συλλέξουμε πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να καταστείλουμε τη δράση των κυκλωμάτων διακίνησης παράνομων μεταναστών. Είναι μάλιστα πιθανό να αναπτύξουμε συνεργασία και με τη Frontex».

Από την 1η Ιανουαρίου, η «ευρωπαϊκή αστυνομία» προχώρησε σε θεσμικές αλλαγές που, όπως εξηγεί ο κ. Wainright, την κατέστησαν αυτόνομη και πλήρως ανεξάρτητη ευρωπαϊκή υπηρεσία. «Σε κάθε χώρα από τις 27 της Ε.Ε. λειτουργεί γραφείο με αρμοδιότητα να συλλέγει και να μεταβιβάζει σε κοινή βάση δεδομένων πληροφορίες που συγκεντρώνουν οι τοπικές αστυνομίες. Με 12 από τις 27 χώρες (η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές) η ροή πληροφοριών γίνεται σε πραγματικό χρόνο. «Είστε μια από τις επόμενες χώρες που θα μπουν στο δίκτυο», κατέληξε ο κ. Wainright.

Δεκαπέντε βασικοί ύποπτοι σε αστυνομικό κλοιό
Απόρρητη έκθεση αποκαλύπτει την εικόνα της εγχώριας τρομοκρατίας νέας γενιάς Της Δωρας Aντωνιου

Η αιματηρή συμπλοκή της περασμένης εβδομάδας στη Δάφνη, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο Λάμπρος Φούντας, καλλιέργησε προσδοκίες για εντυπωσιακές εξελίξεις στην προσπάθεια εξάρθρωσης της λεγόμενης εγχώριας τρομοκρατίας νέας γενιάς, που δεν φάνηκε να επιβεβαιώνονται τις ημέρες που ακολούθησαν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» και με στοιχεία που έχουν κοινοποιηθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές σε συνδέσμους ξένων χωρών στην Αθήνα μέσω απόρρητης έκθεσης, η αστυνομία έχει «κλειδώσει» ως βασικούς υπόπτους περίπου 15 άτομα. Δύο από αυτούς, που αναφέρονται μάλιστα ως ενεργά και σημαντικά στελέχη, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή, καθώς έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί για υποθέσεις που ανάγονται στο κοινό ποινικό δίκαιο.

Το ιδιαίτερο στοιχείο που επιβραδύνει τις έρευνες είναι ότι δείχνει, για πρώτη φορά στη χώρα μας, να έχει αναπτυχθεί γύρω από τα άτομα αυτά ένα ευρύ δίκτυο προστασίας. Ετσι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εν λόγω έκθεση «παρά το γεγονός ότι για ορισμένα από τα άτομα αυτά δεν έχει γίνει γνωστό ότι αναζητούνται, δεν έχει ανακοινωθεί ότι υπάρχει ένταλμα σε βάρος τους, κρύβονται και δεν έχουν εντοπιστεί».

Από τους αρμοδίους των διωκτικών αρχών ως αντίστοιχη περίπτωση στα χρονικά, με την οποία γίνεται παραλληλισμός, αναφέρεται η Γερμανία της δεκαετίας του 1970, όταν ένα ολόκληρο δίκτυο λειτούργησε για την προστασία καταζητούμενων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Είναι βέβαιο, πάντως, ότι για την αποτελεσματική κάλυψη τόσων ανθρώπων, που δείχνουν να έχουν εξαφανιστεί από προσώπου γης, απαιτείται ευρύ δίκτυο, πολλά χρήματα, σημαντικός αριθμός κρησφύγετων, μηχανισμός που φαίνεται ότι «ακουμπάει» στο κοινό έγκλημα.

Στη συγκεκριμένη έκθεση γίνεται λεπτομερής ανάλυση της εξέλιξης του τρομοκρατικού φαινομένου στην Ελλάδα μετά την εξάρθρωση της οργάνωσης «17 Νοέμβρη» και αποτύπωση της εικόνας που έχουν σχηματίσει οι διωκτικές αρχές. Ως άνθρωποι - κλειδιά, που προχώρησαν από το 2003 στην αναβάπτιση της εγχώριας τρομοκρατίας, φωτογραφίζονται άτομα που θεωρείται ότι συμμετείχαν σε παλαιότερες οργανώσεις και κυρίως στους Επαναστατικούς Πυρήνες, σε συνεργασία με ορισμένα άτομα που εκτιμάται ότι αν και δεν συμμετείχαν ενεργά στη «17 Νοέμβρη», γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα και είχαν σχέση με τον χώρο. Μετά μια περίοδο μικρής δραστηριοποίησης, που βαφτίζεται από τους συντάκτες της έκθεσης ως «δοκιμαστική», έγινε στρατολόγηση νέων μελών, κυρίως από τον αντιεξουσιαστικό χώρο και κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων, που ενίσχυσαν σημαντικά το δυναμικό του Επαναστατικού Αγώνα, που εξελίχθηκε ως η πιο σημαντική τρομοκρατική οργάνωση των τελευταίων ετών. Εκτιμάται ότι το δυναμικό της οργάνωσης έφτασε κάποια στιγμή περί τα 40 άτομα.

«Επαναστατικό ταμείο»
Ενα ιδιαίτερο στοιχείο της έκθεσης είναι η καταγραφή ότι μπορεί στο επίσημο μέτωπο των ερευνών για την τρομοκρατία οι διωκτικές αρχές να μη σημείωσαν σημαντικές επιτυχίες, ωστόσο, ορισμένα άτομα που συνελήφθησαν για ποινικές υποθέσεις από το 2006 και μετά, κυρίως ληστείες, υπάρχει βεβαιότητα ότι δραστηριοποιούνταν σε τρομοκρατικές ενέργειες. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι για ένα διάστημα «φρέναρε» την τρομοκρατική δράση, μέχρι να επιτευχθεί η ανασυγκρότηση, που έγινε με ιδιαίτερο τρόπο. Ετσι, ενώ έγιναν και νέες στρατολογήσεις μελών, οι άνθρωποι που βρέθηκαν στη φυλακή απέκτησαν διαύλους με τον χώρο του κοινού εγκλήματος, που λειτούργησε ως δεξαμενή για προμήθεια οπλισμού, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις υπήρξε μέχρι και οικονομική ενίσχυση από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος. Στην έκθεση γίνεται σαφής αναφορά σε «επαναστατικό ταμείο», του οποίου διαχειριστής φέρεται να είναι άνθρωπος που λειτουργεί ως ενδιάμεσος των δύο χώρων, με σχέσεις τόσο στο κομμάτι της τρομοκρατίας, όσο και σε αυτό του οργανωμένου εγκλήματος.

Η επικοινωνία με το οργανωμένο έγκλημα διευκόλυνε την πρόσβαση σε βαρύ οπλισμό, ενώ, παράλληλα, οι συντάκτες της έκθεσης διαπιστώνουν, με βάση συγκεκριμένα στοιχεία που έφθασαν σε συνεργασία με αρχές του εξωτερικού, ότι δημιουργήθηκε δίαυλος προμήθειας βαρέoς οπλισμού και από το εξωτερικό, ενώ υπάρχουν στοιχεία και για μετάβαση συγκεκριμένων ατόμων και διαμονή τους σε χώρες του εξωτερικού, όπου εκπαιδεύτηκαν στη χρήση τέτοιου οπλισμού. Από τις υποθέσεις που έχουν καταχωρίσει οι διωκτικές αρχές ως συνδεόμενες με την τρομοκρατική δράση, προκύπτει ότι ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, βασική μέριμνα των δραστών είναι να αλλάζουν διαρκώς τον οπλισμό τους, ώστε να μην μπορεί να γίνει συσχετισμός επίσημος των υποθέσεων του κοινού εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Η Σέχτα Επαναστατών
Για τη Σέχτα Επαναστατών, η εκτίμηση είναι ότι προήλθε από τις τάξεις του Επαναστατικού Αγώνα πιθανότατα έπειτα από κάποια διαφωνία μεταξύ των μελών της οργάνωσης, που οδήγησε σε απόσχιση της ομάδας αυτής, που χαρακτηρίζεται ότι ενεργεί ως «ομάδα ατάκτων». Ενώ, δηλαδή, στη δράση του Επαναστατικού Αγώνα διακρίνεται μια προσπάθεια διαμόρφωσης κινήματος, μέσα και από τρομοκρατικές ενέργειες που διεκδικούν τη διεθνή προσοχή, όπως για παράδειγμα η επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα ή η ισχυρή έκρηξη στη Citybank, στη Σέχτα κυριαρχεί το στοιχείο της τυφλής βίας, με στόχο, κατά κύριο λόγο, αστυνομικούς.

Οι δύο αυτές οργανώσεις παρουσιάζονται ως η «καρδιά της τρομοκρατίας στην Ελλάδα», ενώ υπάρχει αναφορά και στους Πυρήνες της Φωτιάς και στους περίπου δέκα καταζητούμενους για συμμετοχή σε αυτή την οργάνωση, με την επισήμανση ότι σταδιακά έδειξε να διαθέτει δυναμική να ξεφύγει από τις επιθέσεις με κατσαρόλες και να μετεξελιχθεί σε κάτι πιο σοβαρό.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ