Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Στην αρχή της Μ.Εβδομάδας χτύπησαν την Ορθόδοξη Ρωσία.

Aνανέωση 13:15) Εντοπίστηκαν τα υπολείμματα των σωμάτων των δύο γυναικών που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις αυτοκτονίας στους δύο σταθμούς του μετρό της Μόσχας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της επιτροπής της ρωσικής εισαγγελείας που ανέλαβε την έρευνα, Βλαντίμιρ Μαρκίν.
"Στο Παρκ Κουλτούρι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, επρόκειτο για γυναίκα καμικάζι. Όπως αποκαλύπτει η εξέταση των υπολειμμάτων του σώματος, τα εκρηκτικά ήταν τοποθετημένα στο ύψος της ζώνης. Η κατάσταση είναι η ίδια και στη Λουμπιάνκα", δήλωσε.

"Προς το παρόν δεν έχουμε λάβει καμία δήλωση για ανάληψη ευθύνης", διαβεβαίωσε εξάλλου ο κ. Μαρκίν, προσθέτοντας ότι η αστυνομία της Μόσχας "βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας". Σύμφωνα με τη δήλωση του ίδιου, "εικοσιτέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν στην έκρηξη στο σταθμό Λουμπιάνκα. Στο σταθμό Παρκ Κουλτούρι 12 σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν",
Σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, έχει εκδοθεί ένταλμα έρευνας για δύο γυναίκες οι οποίες συνόδευσαν τις καμικάζι μέχρι το μετρό.
"Μετά την εξέταση των ταινιών από τις κάμερες ασφαλείας, έχουμε συγκεντρώσει στοιχεία για δύο γυναίκες που συνόδευσαν τις καμικάζι μέχρι την είσοδο του μετρό. Οι γυναίκες αυτές αναζητούνται", δήλωσε η συγκεκριμένη πηγή.
Οι πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας στο μετρό της Μόσχας πραγματοποιήθηκαν από τρομοκρατικές οργανώσεις που συνδέονται με την περιοχή του Βορείου Καυκάσου, δήλωσε ο αρχηγός των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ.
"Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα, οι επιθέσεις διαπράχθηκαν από τρομοκρατικές οργανώσεις που συνδέονται με την περιοχή του Βορείου Καυκάσου", δήλωσε ο Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ, σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων.

Οι υποψίες επικεντρώνονται στον ηγέτη της τσετσενικής ανταρτικής οργάνωσης Εμιράτο του Καυκάσου Ντοκού Ουμάροφ, ο οποίος απείλησε στις 15 Φεβρουαρίου να μεταφέρει τον πόλεμο στις ρωσικές πόλεις.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Την μεγαλύτερη εδώ και πολλά χρόνια, τρομοκρατική επίθεση δέχθηκε η Μόσχα σήμερα, ημέρα της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου στην ρωσική πρωτεύουσα. Τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 33 τραυματίστηκαν από διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο μετρό κατά την πρωινή ώρα αιχμής. Η επίθεση χαρακτηρίζεται η χειρότερη στη ρωσική πρωτεύουσα εδώ και δέκα χρόνια.
Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στο δεύτερο βαγόνι του συρμού που σταμάτησε στο σταθμό της Λιουμπιάνκα, στις 07:56, κοντά στο αρχηγείο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας FSB(πρώην KGB), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άτομα στο τρένο και 11 στην πλατφόρμα.
Η δεύτερη έκρηξη έπληξε το δεύτερο βαγόνι συρμού που είχε σταματήσει στο σταθμό του Παρκ Κουλτούρι στις 08:37, σκοτώντας άλλα 12 άτομα.
Καμία οργάνωση δεν έχει προς το παρόν αναλάβει την ευθύνη, αλλά οι υποψίες στρέφονται προς ισλαμιστικές οργανώσεις του Βορείου Καυκάσου.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δύο εκρήξεις πραγματοποιήθηκαν από γυναίκες καμικάζι», αναφέρεται σε ανακοίνωση της FSB.
Η πληροφορία είχε ανακοινωθεί νωρίτερα από τον δήμαρχο της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ στους δημοσιογράφους στον σταθμό του μετρό Παρκ Κουλτούρι.
Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει έρευνα. Ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση, δήλωσε εκπρόσωπος της προεδρίας της κυβέρνησης.

Λήψεις από κάμερες παρακολούθησης του μοσχοβίτικου μετρό που εμφανίσθηκαν στο Ιντερνετ δείχνουν ακίνητα σώματα στο έδαφος της εισόδου του σταθμού της Λουμπιάνκα και ομάδες διάσωσης να φροντίζουν τους τραυματίες.

Tο ρωσικό ρούβλι υποχώρησε στα 34,25 από 34,13 σε σχέση με το καλάθι ευρώ-δολαρίου της κεντρικής τράπεζας. Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι άνοιξε έρευνα.

H επίθεση είναι χειρότερη από το Φεβρουάριο του 2004, όταν τουλάχιστον 39 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους σε επίθεση αυτοκτονίας στο μετρό. Η ευθύνη είχε επιρριφθεί σε Τσετσένους αντάρτες.

Σε επιφυλακή παραμένουν οι δυνάμεις ασφαλείας, ενώ έχουν ενταθεί και τα μέτρα στο αεροδρόμιο της Μόσχας.

Η Γαλλία καταδίκασε τις επιθέσεις διαβεβαιώνοντας τη ρωσική κυβέρνηση ότι έχει την «αμέριστη συμπαράστασή της», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.

«Θα έχω τη δυνατότητα να εκφράσω και διά ζώσης την υποστήριξή μου στον Ρώσο ομόλογό μου Σεργκέι Λαβρόφ, το βράδυ στη Σύνοδο της G8 στο Γκατινό του Καναδά» πρόσθεσε ο κ. Κουσνέρ.

Δεν είναι γνωστό αν η επιθεση επηρεάσει με κάποιο τρόπο το πρόγραμμα συναντήσεων του Ε.Βενιζέλου, το οποίο βέβαια, πέρα από τον κύκλο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δεν περιλαμβάνει άλλους αξιωματούχους.

Σε ότι αφορά την πιθανολογούμενη συνάντησή του με τον Ρώσο πρωθυπουργό Β.Πούτιν, από ρωσικής πλευράς κρίθηκε ότι "δεν θα είχε αντικείμενο" δεδομένης τς ελάχιστης προόδoυ που έχει υπάρξει στα προς συζήτηση θέματα μεταξύ των δύο πλευρων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr