Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Αποδυναμώνουν και υποσκάπτουν την εκκλησία !

Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ Ο... ΦΟΡΟΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΓΚΡΙΝΙΑ!
Κλυδωνισμούς και σφοδρές αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της Ιεραρχίας προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να φορολογήσει με υψηλό ποσοστό την περιουσία και τα έσοδα της Εκκλησίας. Οι Μητροπολίτες έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, με τους μεν να τίθενται υπέρ της συνεισφοράς ελέω οικονομικής κρίσης και τους δε να μιλούν για αφαίμαξη, που θα τους αναγκάσει να περικόψουν δραστικά το φιλανθρωπικό τους έργο.
Οι Μητροπολίτες πιέζουν ήδη τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να συγκαλέσει εκτάκτως τη Σύνοδο της Ιεραρχίας, ώστε να αποφασισθεί μια κοινή γραμμή. Μέχρι σήμερα οι Μητροπολίτες μιλούν και εκφράζουν άποψη για το θέμα κατά το δοκούν. Ο ένας λέει «είμαι διατεθειμένος να προσφέρω» και άλλοι (οι περισσότεροι) υποστηρίζουν ότι «το ταμείον είναι μείον» και δεν αντέχουν άλλες επιβαρύνσεις.
Ο Αρχιεπίσκοπος τηρεί στάση αναμονής και… σιωπής, καθώς φέρεται να συμφωνεί με τα μέτρα της κυβέρνησης. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι γνώριζε εκ των προτέρων ακόμη και το ποσοστό της φορολόγησης που σχεδίαζε το υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει στην Εκκλησία και είχε προηγηθεί «συνεννόηση» μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής προς διαβούλευση, η Εκκλησία θα φορολογείται πλέον με συντελεστή 20% για τα έσοδα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας των Μητροπόλεων και των Μονών, ενώ θα φορολογούνται με 10% οι δωρεές μετρητών και με 5% οι δωρεές ακινήτων.

Αμέτοχος
Τα «παπαγαλάκια» της Αρχιεπισκοπής και της Συνόδου διατείνονταν ότι ο κ. Ιερώνυμος αιφνιδιάστηκε από την ανακοίνωση της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μητροπολίτες ωστόσο εμφανίζονται βέβαιοι ότι ο Αρχιεπίσκοπος γνώριζε τις προθέσεις της κυβέρνησης, και μάλιστα δεν είχε εκφράσει καμία απολύτως αντίρρηση για την επιβολή τους. Αυτό, λένε, εξάγεται ως συμπέρασμα από τη «χλιαρή» στάση που έχει τηρήσει μέχρι σήμερα στις επαφές του με συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη. Αρκετοί Μητροπολίτες συμφωνούν ότι η Εκκλησία πρέπει να προσφέρει σε αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όμως υπογραμμίζουν ότι οποιοδήποτε νέο μέτρο θα πρέπει να είναι προϊόν συζήτησης και συμφωνίας με τους αρμόδιους υπουργούς.
«Οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί συγκεκριμένων συνεργατών του Αρχιεπισκόπου και η αδιαφορία που έχει επιδείξει ο ίδιος σε αυτά τα θέματα μας έχουν φέρει σήμερα σε αυτήν την κατάσταση. Τόσο καιρό δεν ακουγόμασταν και τώρα… τρέχουμε να τα μαζέψουμε με παρακάλια», τονίζει χαρακτηριστικά Μητροπολίτης της ηπειρωτικής Ελλάδας. «Αν είχε προηγηθεί μια σοβαρή συζήτηση, σήμερα δεν θα βγαίναμε να ζητήσουμε τα αυτονόητα, δηλαδή να φορολογούμαστε όπως και όλοι οι άλλοι, επί των καθαρών εσόδων», συμπληρώνει.

Ο κ. Ιερώνυμος και οι συνεργάτες του, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρούν ότι καθώς το νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση προλαβαίνουν να ζητήσουν κάποιες «εκπτώσεις». Ήδη ακούγεται ότι γίνονται προσπάθειες προσέγγισης των αρμόδιων υπουργών ώστε να υπάρξει ένας τρόπος καλύτερης διευθέτησης συγκεκριμένων σημείων του νομοσχεδίου. Κι αυτό όχι επειδή θεωρούν το ζήτημα μείζον, αλλά για να δείξουν στους υπόλοιπους ότι… τουλάχιστον προσπάθησαν!

Αν και, όπως λένε εκκλησιαστικές πηγές, ο Αρχιεπίσκοπος δεν δείχνει και ιδιαίτερη… ζέση για το συγκεκριμένο θέμα, κυρίως επειδή δεν επιθυμεί να γίνει δυσάρεστος απέναντι στην κυβέρνηση.

Κόντρες
Στο εσωτερικό πάντως της Εκκλησίας το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση. Από τη μια πλευρά είναι οι αρχιερείς που διαφωνούν με την επιβολή πρόσθετης φορολόγησης καθώς, όπως λένε, οι φτωχές Μητροπόλεις θα «γονατίσουν». Πρόκειται για μια μεγάλη μερίδα της Ιεραρχίας που τα έχει βάλει, όπως αναφέραμε, με τον Αρχιεπίσκοπο και τους συνεργάτες του (κληρικούς και λαϊκούς) επειδή άφησαν τα πράγματα στην τύχη τους. Από την άλλη όμως οι δηλώσεις ορισμένων Μητροπολιτών (Μεσογαίας, Αλεξανδρουπόλεως κ.ά.) που ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν τον μισθό τους ως συμπαράσταση στα προβλήματα που έχει το κράτος, προκάλεσαν εσωτερική διαμάχη. Κάποιοι Μητροπολίτες τόνιζαν ότι ήταν λάθος η τοποθέτηση των δύο αρχιερέων, καθώς θα μπορούσαν να εισηγηθούν στη Σύνοδο να τοποθετηθεί συνολικά για το θέμα και να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες.
 «Με αυτόν τον τρόπο εκτέθηκαν οι υπόλοιποι αρχιερείς, αφού φάνηκε ότι δεν έχουν ευαισθησία για το τι τραβάει ο κόσμος και μόνο κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις εισηγούνται διακοπή του μισθού τους», επισημαίνει κληρικός της Συνόδου. «Αν ο Μεσογαίας πιστεύει ότι δεν χρειάζεται ο μισθός του, γιατί στη συνέχεια να μην προτείνουν και τη διακοπή της μισθοδοσίας των υπόλοιπων κληρικών της Μητρόπολής του;» λέει χαρακτηριστικά. «Κάποιοι θα βγουν και θα πουν: Ας πληρώνουν και τους κληρικούς οι εύρωστες Μητροπόλεις. Αυτές οι λύσεις είναι σπασμωδικές και μη εφαρμόσιμες. Υπάρχουν λύσεις και πρέπει να αποφασιστούν συλλογικά, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου», καταλήγει.