Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Ενόχληση για το σκηνικό έντασης που στήνει η Τουρκία

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΕΝΤΟΝΗ ενόχληση και προβληματισμό έχει προκαλέσει στην Αθήνα η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και ιδιαίτερα το σκηνικό έντασης που στήνεται πάνω από το Φαρμακονήσι που μπορεί να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο.
Το ζήτημα της έντασης στο Αιγαίο αναμένεται να θέσει στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας στη συνάντηση που θα έχουν στην Άγκυρα τη Μεγάλη Τετάρτη. Διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν ότι θεωρούν πολύ πιθανό η τουρκική προκλητικότητα να σχετίζεται με την προσπάθεια του στρατού να επιβεβαιώσει τον ρόλο του στο εσωτερικό της Τουρκίας.
 Οι ίδιοι κύκλοι δηλώνουν ότι είναι προβληματισμένοι όχι μόνο για τον κίνδυνο πρόκλησης επεισοδίου, αλλά και για το τι μήνυμα εκπέμπει η Άγκυρα σε μια περίοδο στην οποία έχει αρχίσει προσπάθεια συνεργασίας και διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και των κινδύνων που ενέχει αναμενόταν να θέσει χθες το βράδυ ο Δημήτρης Δρούτσας στο δείπνο εργασίας των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Το ζήτημα θα συζητηθεί και με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στη συνάντηση που θα έχουν στην Άγκυρα τη Μεγάλη Τετάρτη ενώ η επίσκεψη- είχε προγραμματιστεί να ανακοινωθεί χθες ταυτοχρόνως από τα δύο υπουργεία, αλλά η ανακοίνωση θα καθυστερήσει κάποιες μέρες- θα λειτουργήσει και προπαρασκευαστικά για την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναμένεται στις αρχές Ιουνίου, κατόπιν πρόσκλησης του Γιώργου Παπανδρέου.