Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Πιέζουν οι τούρκοι να δώσουν την Χάλκη για να πάρουν Θράκη.

Δίνουμε χρυσό και παίρνουμε κάρβουνο
Σε εναρμόνιση με την εκβιαστική πολιτική της Άγκυρας, αντίθετα με το σύνολο των διεθνών συμβάσεων και τη Συνθήκη της Λωζάννης, ο τουρκικός τύπος επανήλθε προχθές επιχειρώντας να συγκρίνει τα αιτήματα των σκληροπυρηνικών μουσουλμάνων της Θράκης με την υποχρέωση της Τουρκίας να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης! Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη συνέντευξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Άριντς, που υποστήριξε ότι «ο οδικός χάρτης, αναφορικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, συνδέεται και θα οριστικοποιηθεί ανάλογα με τα μηνύματα, τα οποία θα στείλει η Ελλάδα, όσον αφορά τη στάση την οποία θα τηρήσει στο θέμα της δυτικής Θράκης, κατά την επίσκεψη την οποία θα πραγματοποιήσει ο Ερντογάν στην Ελλάδα τον προσεχή Μάιο ή Ιούνιο».
Η επαναλειτουργία της Σχολής, η οποία είναι κλειστή εδώ και 33 χρόνια, έχει γίνει αντικείμενο συζητήσεων και στο πλαίσιο των εργασιών εναρμόνισης της Τουρκίας με το κοινοτικό κεκτημένο. Το θέμα ήρθε και πάλι στο προσκήνιο με την επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία. Από το βήμα της τουρκικής Βουλής ο Ομπάμα ζήτησε την επαναλειτουργία της Σχολής. Το ίδιο συνέβη και κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσινγκτον.

Ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για το θέμα, η τελευταία δήλωση του αντιπροέδρου Αρίντς υποστήριζε ότι « η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι για το θέμα αυτό υπάρχουν περιορισμοί τόσο από το Συνταγματικό Δικαστήριο, όσο και από άλλες νομικές διατάξεις. Ανέφερε, όμως, ότι οι σχετικές εργασίες συνεχίζονται». Νομικοί κύκλοι όμως τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα τόνιζαν πως «για την επαναλειτουργία της Σχολής, σε αντίθεση με όσα αναφέρονται, δεν απαιτείται ούτε συνταγματική τροποποίηση, αλλά ούτε και νομοθετική διευθέτηση. Όμως, η τουρκική κυβέρνηση αναφέρει ότι, προκειμένου να πραγματοποιήσει κάποιο απτό βήμα για το θέμα, αυτό το συνδέει κατά μια έννοια και με τη στάση, την οποία θα τηρήσει η Ελλάδα στη δυτική Θράκη». Πράγμα που υποδεικνύει «πολιτικό εκβιασμό» στον οποίο η Αθήνα καλείται να απαντήσει με «όχι».

Η Αθήνα από την πλευρά της στις ως τώρα συνομιλίες των δυο πλευρών και κάθε φορά που τίθεται ανάλογο τουρκικό αίτημα, που αποσκοπεί στην ανατροπή της Συνθήκης της Λωζάννης, απαντά με όχι. Αυτή τη φορά όμως στη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, το ζήτημα παραμένει σαν ερωτηματικό μετά την υπόσχεση που έδωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι «καταβάλλει προσπάθειες να βρει λύση με την Άγκυρα στα διμερή ζητήματα».

ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ