Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Οι Ισλαμιστές λειτουργούν σαν σύμμαχοι του Ισραήλ...στρατηγικό σημείο το Σινά για τον εφοδιασμό των παλαιστινίων απο την Αίγυπτο..

Νέες απώλειες του αιγυπτιακού στρατού από τους ισλαμιστές στο Σινά
Οι μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» (Χαλιφάτο) ανέβασαν στις 4 Απριλίου στο διαδίκτυο εικόνες και ένα βίντεο που δείχνουν μια επιχείρησή τους κατά των αιγυπτιακών στρατευμάτων στη χερσόνησο του Σινά. Σύμφωνα με τις δηλώσεις από τους μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους», μετά τις μάχες δύο Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Πεζικού YPR-765 του Αιγυπτιακού Στρατού, καθώς και μια σημαντική ποσότητα όπλων και πυρομαχικών, πέρασε στην κατοχή τους, ενώ άλλα τρία τεθωρακισμένα οχήματα τέθηκαν εκτός δράσης.
 Το BMP YPR-765 είναι μια παραλλαγή του αμερικανικού XM765 AIFV, αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από την εταιρεία FMC Corporation επί τη βάσει του ΤΟΜΠ M113A1, αλλά δεν υιοθετήθηκε ποτέ για την υπηρεσία από τον Στρατό των ΗΠΑ. Η μαζική παραγωγή του YPR-765 C μέσα της δεκαετίας του 1970 και στο τέλος της δεκαετίας του 1980 πραγματοποιήθηκε από κοινού από την FMC Corporation (αργότερα United Defense) με τοπικές εταιρείες για τα στρατεύματα των Κάτω Χωρών (2079 κομμάτια σε διαφορετικές εκδόσεις) και το Βέλγιο (514 κομμάτια). Από το 1996 έως το 2008 η Αίγυπτος απέκτησε 1037 οχήματα της σειράς YPR-765 (συμπεριλαμβανομένων 541 στην έκδοση ΤΟΜΑ) από το απόθεμα του Ολλανδικού Στρατού, που έγινε το κύριο ΤΟΜΑ των αιγυπτιακών χερσαίων δυνάμεων.
 
Σημειώνεται ότι το περιστατικό δεν είναι το πρώτο του είδους του. Τον Οκτώβριο του 2014, ως αποτέλεσμα μιας μάχης με τους μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» ο Αιγυπτιακός Στρατός είχε απωλέσει δύο άρματα μάχης M60, δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M113, και ένα ΤΟΜΑ YPR-765.
 
Το τελευταίο βίντεο είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τις Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες προτιμούν να δώσουν στο κοινό όσο το δυνατόν λιγότερες πληροφορίες για τις μάχες στο Σινά. Αυτό δείχνει ότι τα αιγυπτιακά στρατεύματα προσπαθούν να καταστείλουν ένα αδίστακτο και με πολλαπλά κίνητρα κίνημα τζιχάντ εδώ και ενάμισυ περίπου χρόνο. Για τις επιχειρήσεις στο Σινά, και για την ανάπτυξη των αιγυπτικών δυνάμεων στη Χερσόνησο, απαιτείται η  ισραηλινή έγκριση.