Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Ο ΓερμανοΕβραίος θέλει να κάνει την Σαμοθράκη αποικιοκρατία και κάποιοι χαζοέλληνες χαίρονται.

Λόγω της περσινής προεκλογικής περιόδου πέρασε στα ψιλά η επίσκεψη στη Θράκη του ισχυρότερου ίσως Ευρωπαίου τραπεζίτη, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της γερμανικής «Ντόιτσε Μπανκ», Γιόζεφ Άκερμαν.
Ο περιζήτητος διεθνώς τραπεζίτης (αντιπρόεδρος του φόρουμ του Νταβός κ.λπ.) ήταν κεντρικός ομιλητής στο 1ο Χρηματοοικονομικό Συνέδριο που διοργανώθηκε από το Οικονομικό Φόρουμ της Θράκης και τον νομάρχη Έβρου Νίκο Ζαμπουνίδη. Η παρουσία μιας τέτοιας προσωπικότητας έφερε στην Αλεξανδρούπολη και γνωστά ονόματα του τραπεζικού χώρου, ενώ ο ίδιος ο Άκερμαν, που αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, υποσχέθηκε ότι θα έρχεται μια - δύο φορές τον χρόνο για να διδάσκει σ’ αυτό.
 Ο Γερμανός κορυφαίος τραπεζίτης στα πλαίσια της επίσκεψής του βρέθηκε και στη Σαμοθράκη και ενθουσιάστηκε από τις φυσικές ομορφιές της, τις περίφημες Βάθρες και τη χώρα.

Τον Γιόζεφ Άκερμαν (συνόδευε στα σοκάκια της χώρας ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα Βόλφκανγκ Σούλταϊς και από κοντά του ο καθηγητής του Δημοκριτείου Διονύσης Χιόνης και η φίλη του Κατερίνα Καραγιάννη, σύζυγο του επικεφαλής της Ντόιτσε Μπανκ του Λουξεμβούργου.

Η Κατερίνα Καραγιάννη, κατάγεται από το Θούριο του Έβρου και ως παιδί μεταναστών μεγάλωσε και σπούδασε νομικός στη Γερμανία με εξειδίκευση στο τραπεζικό δίκαιο, ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια εργαζόταν ως στέλεχος στον τραπεζικό κολοσσό της Ντόιτσε Μπανκ, έχει βάλει σκοπό της να στήσει ένα χρηματοοικονομικό φόρουμ, ανάλογο με αυτό του Νταβός, στην πατρίδα της τον Έβρο και τη Σαμοθράκη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ η κ. Καραγιάννη βρίσκεται πίσω από την επίσκεψη, πριν από μερικά χρόνια, του τότε πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη Θράκη, όταν ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης της Ορεστιάδας, καθώς και επίτιμος διδάκτωρ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης. Η ίδια σταμάτησε να εργάζεται πριν από λίγα χρόνια στην Ντόιτσε Μπανκ για τυπικούς λόγους μετά τον γάμο της, γιατί, όπως λέει, «ο κανονισμός της εταιρείας δεν επιτρέπει να εργάζονται ζευγάρια στον ίδιο χώρο, πόσο μάλλον όταν ο σύζυγος είναι το αφεντικό». Συνέχισε, όμως, ως συνεργάτης μιας μεγάλης γερμανικής οικονομικής εφημερίδας, της «Χαντελσμπλάτ», αλλά και του ίδιου του κ. Γιούνκερ. Μάλιστα με τη βοήθειά του πρωτοστάτησε επίσης στη δημιουργία ενός συλλόγου γυναικών από το Λουξεμβούργου στο Βερολίνο, ο οποίος διοργανώνει κάθε δύο χρόνια ένα συνέδριο με κορυφαίες γυναίκες από ολόκληρο τον κόσμο και ανάμεσα σ’ αυτές που έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα ήταν η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, κ.ά.

«Ο κ. Γιούνκερ, για να με ευχαριστήσει, λέει η Εβρίτισσα και δυναμική κυρία του Λουξεμβούργου, μου ζήτησε να κάνει κάτι και για μένα. Η απάντησή μου ήταν να με βοηθήσει να δημιουργήσω ένα οικονομικό φόρουμ στη Θράκη», λέει και συνεχίζει: «Αυτό είναι αστείο, ήταν η αντίδρασή του. Ναι, είναι αστείο του απάντησα, αλλά και ο Ελβετός καθηγητής Κλάους Σβαμπ το ξεκίνησε στο Νταβός γιατί ερωτεύτηκε μια κύρια εκεί. Δέχτηκε να βοηθήσει, ήρθε και ο ίδιος στη Θράκη. Έτσι ξεκίνησε αυτή η ιδέα και ό,τι χρήματα μπόρεσα και έβγαλα εδώ, επειδή ζω άνετα, αποφάσισα να τα χρησιμοποιήσω για να αναδείξω τον τόπο μου, εκεί όπου έζησα τα πρώτα πέντε χρόνια μου, με όλες τις δυσκολίες που είχα τότε και με σημάδεψαν. Θέλω να προσφέρω στον τόπο μου με το Οικονομικό Φόρουμ της Θράκης, που είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση. Έτσι ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβριο με το 1ο Χρηματοοικονομικό Συνέδριο της Θράκης και τον Γιόζεφ Ακερμαν».

Ο απολογισμός από την περσινή του επίσκεψη στον Έβρο και στη Σαμοθράκη είναι... ενθουσιώδης. «Ο Ακερμαν είπε "ουάου, τι είναι αυτό το πράγμα, δεν το έχω ξαναδεί, ούτε έχω ξανακούσει ότι υπάρχει αυτό το νησί". Εντυπωσιάστηκε από τα Καβείρια και τα λοιπά, το καταπληκτικό ιερό και όλα τα άλλα. Από τη θετική ενέργεια που δίνει αυτό το νησί, από την απίστευτη φυσική ομορφιά του.

Γύρισε γοητευμένος και μιλούσε σε όλους για το νησί και τον κόσμο του. Έλεγε ότι πηγαίνει σε όλο τον κόσμο, αλλά πρώτη φορά ένιωσε έτσι. Μας πήρε στο τηλέφωνο και μας μιλούσε για τη Σαμοθράκη.
Και αυτός ο άνθρωπος μέσω αυτού του ταξιδιού κατάφερε να πει στη Μέρκελ, κοίταξε εκεί υπάρχει ένα καταπληκτικό νησί. Και ακόμη μια γερμανική αεροπορική εταιρεία σκέφτεται να προγραμματίσει μια πτήση τσάρτερ απευθείας στην Αλεξανδρούπολη, με μεσολάβηση του Άκερμαν».


Το επόμενο βήμα είναι να αγοράσει ένα σπίτι στο ακριτικό νησί ο Γερμανός τραπεζίτης και φυσικά για το νησί να τον ανακηρύξει επίτιμο δημότη του.
http://www.xronos.gr/