Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Μαζική φυγή ναζιστών. Το πλοίο προσπάθησε να εκκενώσει εθνικιστές του Αζόφ

 


Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας: Οι δυνάμεις του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και οι συνοριοφύλακες έπληξαν το ουκρανικό φορτηγό πλοίο "Apache" με πυρά πυροβολικού

Το πλοίο προσπάθησε να εκκενώσει εθνικιστές του Αζόφ* και ξένους μισθοφόρους, σύμφωνα με το ρωσικό στρατιωτικό τμήμα.

© Βίντεο: Τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός σταθμός των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων "Zvezda" © Φωτογραφία: Aleksey Ivanov Τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός σταθμός των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων "ZVEZDA"

Οι δυνάμεις του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και τα πλοία της συνοριακής φύλαξης στο λιμάνι της Μαριούπολης χτύπησαν το ουκρανικό φορτηγό πλοίο "Apache", το οποίο είχε σκοπό να εκκενώσει τους ηγέτες του εθνικιστικού τάγματος "Azov" * και ξένους μισθοφόρους. Αυτό ανακοίνωσε σε ενημέρωση από τον επίσημο εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κίεβο δεν αφήνει τις προσπάθειες εκκένωσης των εθνικιστών. Όλες οι προηγούμενες προσπάθειες να γίνει αυτό αεροπορικώς απέτυχαν, είπε.

«Το βράδυ της 8ης Απριλίου, το καθεστώς του Κιέβου έκανε μια νέα ανεπιτυχή προσπάθεια να εκκενώσει τους ηγέτες των Ουκρανών Ναζί δια θαλάσσης», είπε ο Konashenkov.

Τη νύχτα, διευκρίνισε, το ουκρανικό πλοίο ξηρού φορτίου «Apache», που είχε ανατεθεί στο λιμάνι της Βαλέτας της Μάλτας, υπό τη σημαία Μάλτας, ακολούθησε ένα καραβάνι πλοίων από τον κόλπο Ταγκανρόγκ προς το στενό του Κερτς. Στις 22:38 ώρα Μόσχας, 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μαριούπολης, το φορτηγό πλοίο άλλαξε απότομα πορεία και προσπάθησε να διασχίσει το λιμάνι που είχε αποκλειστεί από τη θάλασσα από τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

«Το ουκρανικό πλοίο ξηρού φορτίου δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των ρωσικών συνοριακών πλοίων να επικοινωνήσουν μέσω του διεθνούς καναλιού, συνεχίζοντας να κινείται προς την κατεύθυνση του λιμανιού της Μαριούπολης. Τα προειδοποιητικά πυρά του πυροβολικού, που πραγματοποιήθηκαν από δύο πλοία συνοριοφυλάκων κατά μήκος της πορείας του σκάφους, δεν οδήγησαν σε αλλαγή πορείας και επιβράδυνση της ταχύτητας του πλοίου ξηρού φορτίου», είπε ο Konashenkov.

Κατά τη διάρκεια της μετακίνησης προς το λιμάνι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας, το πλοίο πραγματοποίησε ραδιοφωνική ανταλλαγή μεταδίδοντας το μήνυμα «Είμαι Μανιακός, έρχομαι σε σένα». Παράλληλα, παρατηρήθηκαν πυρκαγιές σήμανσης στην ακτή.

«Για να εμποδίσουν την κίνηση του παραβατικού σκάφους, από τις 22.53 έως τις 23.30, το πλοίο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και τα πλοία της συνοριακής περιπολίας άνοιξαν πυρ με πυροβολικό εναντίον του πλοίου ξηρού φορτίου Απάτσι. Από άμεσο χτύπημα στο σκάφος ξέσπασε φωτιά στην πρύμνη του σκάφους. Μετά από αυτό, το ουκρανικό πλοίο ξηρού φορτίου παρέσυρε, το πλήρωμα επικοινώνησε με τα συνοριακά πλοία ζητώντας κατάπαυση του πυρός και επιβεβαίωσε την ετοιμότητά τους να εκπληρώσουν όλες τις απαιτήσεις των Ρώσων ναυτών», εξήγησε ο Konashenkov.

Από την πρόσκρουση της πυρκαγιάς δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των μελών του πληρώματος του πλοίου. Η ομάδα του πλοίου έσβησε μόνη της τη φωτιά Μετά τον έλεγχο, το ουκρανικό φορτηγό πλοίο «Apache» με το πλήρωμα συνοδεύεται στο λιμάνι του Yeysk, κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

* Ένα ξεχωριστό απόσπασμα ειδικού σκοπού "Azov" είναι μια οργάνωση Ουκρανών εθνικιστών που έχει απαγορευτεί στη Ρωσία.