Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

«Η σύγκρουση στα Βαλκάνια θα θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη»


Η διαδικασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιταχυνθεί. Αυτό ανακοίνωσε στις 26 Απριλίου ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ,

 Όλιβερ Βάρελι, στο φόρουμ «Η ΕΕ κινείται προς τα Βαλκάνια. Μαθήματα από την Ουκρανία: Διεύρυνση της ΕΕ – Προστασία από τον πόλεμο» που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να αφαιρέσει το βέτο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


«Ο πόλεμος δείχνει ότι δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο. Η οικονομική κρίση και η πανδημία του κορωνοϊού δείχνουν σε τι μπορεί να οδηγήσει η έλλειψη ολοκλήρωσης. Η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να επιταχυνθεί », ανέφερε η βουλγαρική πύλη Novinite, αναφερόμενη στον Βάρελι.


Υπενθύμισε ότι το κράτος δικαίου πρέπει να είναι το κύριο κριτήριο για την ένταξη στην ΕΕ, αλλά η εθνική συνιστώσα στα Δυτικά Βαλκάνια έχει γίνει πολύ σημαντική.


«Η Ευρώπη πρέπει να δράσει από κοινού για να αποτρέψει την εμφάνιση συγκρούσεων στα Βαλκάνια. Αυτό θα πρέπει να είναι προτεραιότητα, καθώς ολόκληρη η Ευρώπη θα κινδύνευε λόγω πιθανής σύγκρουσης », είπε ο Βάρελι.


Σημειώνεται ότι, γράφει η ρωσική Regnum, η Βόρεια Μακεδονία δεν μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ, επειδή η Σόφια απαιτεί από τα Σκόπια να κάνουν πρώτα αλλαγές στο Σύνταγμα που θα εγγυώνται τα δικαιώματα του βουλγαρικού πληθυσμού στη Βόρεια Μακεδονία.

Το ιστορικό των βαλκανικών χωρών

Οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και η Αλβανία και προσπαθούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνδέοντας τις ελπίδες για ευημερία με αυτό. Ακόμη και στη Σερβία, που υπέφερε από τις ενέργειες της Δύσης, τέτοια συναισθήματα είναι αρκετά έντονα, γράφει το ρωσικό δημοσίευμα.

Συνεχίζει:

Δύο πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες είναι ήδη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σλοβενία​​- από 1 Μαΐου 2004, Κροατία - από 1 Ιουλίου 2013.

Προς το παρόν, αιτήσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υποβληθεί από τη Βόρεια Μακεδονία (αίτηση που υποβλήθηκε το 2004), το Μαυροβούνιο (2008), την Αλβανία (2009), τη Σερβία (2009), τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (2016).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επιφυλακτική σχετικά με το ενδεχόμενο να ενταχθούν «έξι χώρες» έως το 2025. Η έκτη «χώρα» αναφέρεται στο Κόσοβο. Η μη ετοιμότητα αυτών των χωρών να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξηγείται από την ανάγκη για βαθιές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του δικαστικού συστήματος, για την επίτευξη ανεξαρτησίας του Τύπου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Επιπλέον, υπάρχουν προβλήματα με την ενότητα της χώρας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βόρεια Μακεδονία, παρά την αλλαγή του ονόματος, έχει προβλήματα με την Ελλάδα και η κατάσταση της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο είναι γνωστή.


Στην πραγματικότητα, η εμπειρία χωρών όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία από την ένταξη στην ΕΕ υποδηλώνει ότι η διεύρυνση της ΕΕ μερικές φορές φέρνει μεγάλα προβλήματα. Και η ένταξη της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ θα είναι απλώς μια κοροϊδία της Ευρώπης

Ως εκ τούτου, είναι ωφέλιμο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να κρατά τα Δυτικά Βαλκάνια σε «ανεσταλμένη» κατάσταση, καθυστερώντας με κάθε δυνατό τρόπο την πραγματική τους είσοδο στην ένωση.

 Έτσι επιτυγχάνονται οι στόχοι του περιορισμού της αύξησης της επιρροής της Τουρκίας και της Κίνας στην περιοχή και η δημιουργία ενός «υγειονομικού κορδονιού» από τα Βαλκάνια από μετανάστες από την Ασία.

regnum.ru


The Hellenic Information Team

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος