Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Καμία ανοχή στα ζητήματα πίστεως της Ορθοδοξίας. Ξεκάθαρος ο Πατριάρχης Μόσχας


Μόσχας Κύριλλος: «Η Εκκλησία που εντάσσεται στο σχίσμα χάνει τη Θεία Χάρη»
Μόσχας Κύριλλος: Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κατά τη Θ. Λειτουργία των Θεοοφανείων στη Σκήτη του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκυ αναφέρθηκε στην κρίση που δημιουργήθηκε στην ορθοδοξία από την νομιμοποίηση του σχίσματος στην Ουκρανία από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ένα συγκεκριμένο τμήμα του Ορθόδοξου Κόσμου να μετακινηθεί στο στρατόπεδο των σχισματικών.

Πιο συγκεκριμένα είπε ότι: «Γνωρίζουμε ότι όχι μόνο οι άνθρωποι, αλλά ακόμη και ολόκληρες Εκκλησίες μπορεί να απομακρύνονται από τον Θεό και στερούνται τη χάρη Του. Η ιστορία γνωρίζει πολλά παραδείγματα τέτοιας αποστασίας, όταν ολόκληρες χριστιανικές κοινότητες αποχώρησαν από την πίστη, διαστρέβλωσαν την αληθινή πίστη, μπήκαν σε σχίσματα, ενώθηκαν με άνθρωποι που δεν είχαν το δωρεά της Θείας Χάριτος.


Ακόμα και σήμερα υπάρχει η απειλή, ότι ένα τμήμα της Ορθοδοξίας, υπό την πίεση ισχυρών εξωτερικών δυνάμεων, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την Εκκλησία, μπορεί να πληγωθεί από αυτό το αμάρτημα και να φύγει από την Πηγή της αιώνιας ζωής σε ένα τόπο όπου υπάρχει μόνο μια ιεροτελεστία, αλλά δεν υπάρχει σωτηρία».


Επίσης έκανε έκκληση σε όσους ακόμα προβληματίζονται με ποιον να είναι, με την Εκκλησία ή με το σχίσμα. “Αδερφοί και αδερφές, δεν είναι απλώς μια ανθρώπινη επιλογή, δεν είναι επιλογή για παράδειγμα ενός τόπου διαμονής, ή η επιλογή του πού θα πάτε – δεξιά ή αριστερά. Είναι η επιλογή της οδού προς τη σωτηρία ή της οδού προς την καταστροφή, γιατί το μονοπάτι που μας οδηγεί μακριά από τη μοναδική Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, μας στερεί τη χάρη του Θεού».


Το θέμα του σχίσματος στην παγκόσμια Ορθοδοξία έγινε πιο ενεργό αφού ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος δημιούργησε τη λεγόμενη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU) στα τέλη του 2018 με βάση δύο μη κανονικές θρησκευτικές οργανώσεις. Στην αρχή, καμία από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες στον κόσμο, εκτός από την Κωνσταντινούπολη, δεν αναγνώρισε την OCU, αλλά στη συνέχεια αυτή άρχισε σταδιακά να έχει την υποστήριξη ορισμένων ιεραρχών και προκαθημένων ελληνικής καταγωγής.


Το σχίσμα έχει βαθύνει ακόμη περισσότερο, αφού περισσότεροι από εκατό κληρικοί του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, που δεν συμφωνούσαν με τη δημιουργία της OCU, δήλωσαν την επιθυμία τους να μετακινηθούν μαζί με το ποίμνιό τους στο Πατριαρχείο Μόσχας. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2021 έγιναν δεκτοί από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, της οποίας η Σύνοδος ίδρυσε την Εξαρχία της στην Αφρική. Το γεγονός προκάλεσε την αγανάκτηση κάποιων Ελλήνων επισκόπων, οι οποίοι είχαν αναγνωρίσει την «Εκκλησία» της Ουκρανίας.

Σε προγενέστερη συνέντευξή του ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος είχε εκφράσει την θλίψη του για αυτή την μεγάλη συμφορά και το σχίσμα που έχει επικρατήσει στον Ορθόδοξο κόσμο από τις επιλογές του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

aktines.blogspot.com

https://www.vimaorthodoxias.gr/rosiki-ekklisia/moschas-kyrillos-i-ekklisia-poy-entassetai-sto-schisma-chanei-ti-theia-chari/