Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Κρίση Ρωσίας-Ισραήλ: Με κατάρριψη ισραηλινών μαχητικών απειλεί η Μόσχα - "Υπό κατοχή το Γκολάν από το Ισραήλ"


Η Μόσχα απείλησε το Ισραήλ με κατάρριψη ισραηλινών μαχητικών απαιτώντας να μπει “Στοπ” στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην Συρία.

 Η Μόσχα τόνισε στο Ισραήλ πως δεν πρέπει να “προκαλεί τη Ρωσία να απαντήσει”.

Υπάρχει σαφέστατη κλιμάκωση στις σχέσεις των δύο χωρών με την Ρωσία να εξαπολύει επιθέσεις στο Ισραήλ για μια σειρά ζητημάτων.


Λίγα 24ωρα πριν, η Ρωσία εντόπισε ισραηλινές δυνάμεις στην Ουκρανία. Πρόκειται για στρατιώτες που υπηρέτησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ με μεγάλη εμπειρία εναντίον της Χαμάς, της PIJ και της Χεζμπολάχ. Ισραήλ και Ουκρανία κάνουν λόγο για “εθελοντές”.

Συμπτωματικά (;) η Harakat Hezbollah Al-Nujaba δημοσίευσε  βίντεο με το οποία ζητά πολυμέτωπη επίθεση με ταυτόχρονες επιθέσεις με ρουκέτες και βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ από μέλη του «Άξονα της Αντίστασης», από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, τη Γάζα, τον Λίβανο και την Υεμένη.

Ταυτόχρονα, δύο πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το νότιο Λίβανο στο Ισραήλ

Δείτε βίντεοΔείτε βίντεο


Ρώσος πρέσβης: Το Ισραήλ μας προκαλεί να αντιδράσουμε!

Ο Ρώσος πρέσβης στη Συρία, Αλεξάντερ Εφίμοφ, προειδοποίησε ότι οι ισραηλινές επιδρομές στη Συρία «προκαλούν τη Ρωσία να αντιδράσει».


Η Ρωσία εμμέσως πλην σαφώς απείλησε με κατάρριψη ισραηλινών μαχητικών. Κάτι που θα μπορούσε να γίνει αν χρησιμοποιούσε τα αντιαεροπορικά συστήματα που διαθέτει στην Συρία.

Πρόκειται για την πιο έντονη ρωσική καταδίκη των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Συρία, πράγμα που δείχνει πως “κάτι έχει αλλάξει”.


Ο Εφίμοφ συνέχισε την επίθεση στο Ισραήλ λέγοντας πως τα ισραηλινά χτυπήματα έχουν στόχο «να κλιμακώσουν τις εντάσεις και να επιτρέψουν στη Δύση να πραγματοποιήσει στρατιωτικές δραστηριότητες στη Συρία».


Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ρωσική πρεσβεία στο Ισραήλ δήλωσε ότι ο στρατιωτικός συντονισμός με το Ισραήλ στη Συρία συνεχίζεται, λέγοντας: «Οι στρατιωτικοί μας αξιωματούχοι συζητούν αυτά τα πρακτικά ζητήματα ουσιαστικά σε καθημερινή βάση. Αυτός ο μηχανισμός έχει αποδειχθεί χρήσιμος και θα συνεχίσει να λειτουργεί».


Συνεπώς, τι άλλαξε;


Η τελευταία ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Συρία έγινε στις 7 Μαρτίου όταν ισραηλινά μαχητικά πραγματοποίησαν επιδρομές κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού και στο προάστιο Αλ Άσαντ. Στόχοι ήταν δυνάμεων των Ιρανών Φρουρών


“Υπό ισραηλινή κατοχή το Γκολάν – Το Ισραήλ απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια”

Ταυτόχρονα, ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, επιτέθηκε στο Ισραήλ για τη συνεχιζόμενη κατοχή των Υψιπέδων του Γκολάν καταδικάζοντας τα σχέδια εποικισμού του Τελ Αβίβ στα “κατεχόμενα συριακά εδάφη” όπως ανέφερε.


«Τα σχέδια εποικισμού του Ισραήλ στο κατεχόμενο συριακό Γκολάν απειλούν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα», δήλωσε ο Nebenzya κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Δυτική Ασία.


Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη έκανε επίσης ειδική αναφορά στην καταστροφή των παλαιστινιακών σπιτιών από το Ισραήλ και στη δήμευση της περιουσίας και των εδαφών τους στα κατεχόμενα.


«Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια του Ισραήλ να δημιουργήσει νέες συνθήκες στο έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της κατεδάφισης παλαιστινιακών σπιτιών και της δήμευσης της περιουσίας και της γης τους», είπε ο Nebenzia και πρόσθεσε ότι η Μόσχα «θα συνεχίσει να έρχεται σε επαφή και να επικοινωνεί με το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους με στόχο την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών».


Εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες της χώρας του για τις πρόσφατες επιθέσεις των ισραηλινών στρατευμάτων σε Παλαιστίνιους πιστούς στο τέμενος Al-Aqsa.


Νωρίτερα, ο αναπληρωτής Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολυάνσκι δήλωσε ότι η Ρωσία ανησυχεί για τα ανακοινωθέντα σχέδια του Τελ Αβίβ που αποσκοπούν στην επέκταση των εποικισμών στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.


Τόνισε ότι η κίνηση έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις διατάξεις της Σύμβασης της Γενεύης του 1949.


«Τονίζουμε την αμετάβλητη θέση της Ρωσίας, σύμφωνα με την οποία δεν αναγνωρίζουμε την ισραηλινή κυριαρχία στα Υψίπεδα του Γκολάν που αποτελούν αναφαίρετο μέρος της Συρίας», δήλωσε ο Polyanskiy.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 21 Απριλίου, ο Ρώσος πρεσβευτής στο Ισραήλ, Anatoly Viktorov, δήλωσε ότι η χώρα του θα εξετάσει τα αντίποινα κατά του Τελ Αβίβ εάν επιβεβαιωθούν οι αναφορές για στρατιωτική βοήθεια του Ισραήλ στην Ουκρανία.


Τα σχόλια του έγιναν μετά από ανακοίνωση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Μπένι Γκαντζ, ότι η χώρα του θα προμήθευε κράνη και άλλο υλικό στην Ουκρανία.


Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Ρωσία έχει επίσης κληθεί δύο φορές από το Κρεμλίνο. Πρώτα, για να απαντήσει γιατί η χώρα του «υποστηρίζει τους Ναζί» στην Ουκρανία και στη συνέχεια να εξηγήσει τα «αντι-ρωσικά σχόλια» του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Yair Lapid.

Οι Ισραηλινοί τονίζουν πως τον Ιανουάριο, συριακά και ρωσικά αεροσκάφη περιπολούσαν από κοινού τον εναέριο χώρο κατά μήκος των συνόρων της Συρίας, κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν,ενώ υπάρχουν σχέδια τακτικών τέτοιων πτήσεων.

https://warnews247.gr/krisi-rosias-israil-me-katarripsi-israilinon-machitikon-apeilei-i-moscha-ypo-katochi-to-gkolan-apo-to-israil/