Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Οικονομικός αρμαγγεδώνας, θέλατε πόλεμο με την Ρωσία, θυσιαστείτε χωρίς όρια στο Δυτικό μπλόκ


 Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία κόβει το φυσικό αέριο και στη Βουλγαρία, μετά την Πολωνία - Στα ύψη οι τιμές, ταραχή στα χρηματιστήρια

Από το πρωί της Τετάρτης η διακοπή της προμήθειας των δύο χωρών σε ρωσικό αέριο, επειδή αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια - Η Βαρσοβία ανακοίνωσε ότι έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση - «Βυθίστηκαν« οι δείκτες στη Wall Street - Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Το φυσικό αέριο πήρε 14 ευρώ μέσα σε 10 λεπτά!

Την στρόφιγγα της παροχής φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία κλείνει άμεσα η Ρωσία, σε μια ενέργεια που αποτελεί συνέπεια της απόφασης των δύο χωρών να μην πληρώνουν τις προμήθειες σε ρούβλια.


Αργά το βράδυ της Τρίτης, η ρωσική Gazprom ενημέρωσε τη βουλγαρική Bulgargaz ότι θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου από την Τετάρτη, εφόσον δεν πληρώσει για τις προμήθειες σε ρούβλια, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας.



Το βουλγαρικό υπουργείο ανέφερε ότι έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης.


Υπογράμμισε, δε, ότι στην παρούσα φάση δεν απαιτούνται περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της με τις εισαγωγές από την Gazprom.


 Gazprom.



Ο



Οι διακοπές γίνονται βάσει του ρωσικού διατάγματος που εκδόθηκε στα τέλη Μαρτίου και προβλέπει ότι οι πληρωμές σε ευρώ θα πρέπει να μετατρέπονται σε ρούβλια, για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.


Νωρίτερα σήμερα ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom είχε ενημερώσει την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η PGNiG.


Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης.


Προαναγγέλλει, μάλιστα, πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση για την αθέτηση των όρων της σύμβασης. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η Ρωσία έκλεισε τη στρόφιγγα στην Πολωνία, επειδή δεν πλήρωσε σε ρούβλια. 


Πολωνία: Δεν θα αντλήσουμε από τα αποθέματα


Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής, διαβεβαίωσε η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκβα αφότου η ρωσική Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης.


Όπως είπε η υπουργός, δεν υπάρχει ανάγκη άντλησης φυσικού αερίου από τα αποθέματα, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι πολωνοί καταναλωτές δεν θα μείνουν χωρίς φυσικό αέριο.


Οι ροές από άλλες πηγές θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom, τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Πολωνίας Πιοτ Ναΐμσκι, συμπληρώνοντας πως ούτως ή άλλως η σύμβαση για τον αγωγό Yamal επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο.


Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ανακοίνωση της Gazprom οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν έως και 17% όπως μετέδωσε το Bloomberg. Με απώλειες έκλεισαν στη συνεδρίαση της Τρίτης τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χάνοντας τα αρχικά κέρδη τους παρασυρόμενα από την πτώση που σημείωνε η Wall Street. 


«Στο κόκκινο» η Wall Street: Βουτιά 3,95% για τον Nasdaq και 2,38% για τον Dow Jones


Ραγδαία πτώση σημείωσαν οι δείκτες στη Wall Street κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, συνεχίζοντας το sell-off του Απριλίου και έχοντας πάρει ανάσα για μία ημέρα, με τους επενδυτές να εκφράζουν φόβους για νέα επιβράδυνση της οικονομίας.


Οπως γράφει το newmoney.gr, οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου οδήγησαν τις απώλειες, καθώς οι επενδυτές δεν περίμεναν την ανακοίνωση των αποτελέσματων α’ τριμήνου των Microsoft και Alphabet μετά τη λήξη της συνεδρίασης, υπό τον φόβο νέων απωλειών, όπως στην περίπτωση του Netflix.


Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 809,28 μονάδες ή 2,38%, κατρακυλώντας στις 33.240,18 μονάδες, λόγω των απωλειών που σημείωσε η Nike, καταγράφοντας την τρίτη πτώση του κατά τουλάχιστον 300 μονάδες σε διάστημα τεσσάρων ημερών.


Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε πτώση 514,11 μονάδων ή 3,95% στις 12.490 μονάδες, υποχωρώντας βαθύτερα σε περιοχή bear, φτάνοντας πλέον τουλάχιστον 22% πάνω από το υψηλό του και πλησιάζοντας σε χαμηλό έτους.


Ο S&P 500 έχασε 120,92 μονάδες ή 2,81, πέφτοντας στις 4.175,20 μονάδες.



Άνω κάτω η αγορά του φυσικού αερίου


Το φυσικό αέριο έπεφτε κοντά στα 90 ευρώ η MWh και στη συνέχεια λόγω των εξελίξεων με την Πολωνία έκανε «άλμα» στα 107 και κατέληξε στα 98 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με άνοδο 5,5%. Το «ασανσέρ» στις τιμές έχει να κάνει με την διακοπή της παροχής αερίου από τη Ρωσία στην Πολωνία, που ανακοινώθηκε την Τρίτη το απόγευμα.


Την ίδια στιγμή, σε επίπεδα πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι βρέθηκε το πετρέλαιο - τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το τύπου Brent, η τιμή του οποίου ήταν στις 20.10 της Τρίτης στα 105,2 με άνοδο πάνω από 3%.


Οι χρηματαγορές, που ξεκίνησαν με ισχυρή άνοδο τις συνεδριάσεις της Τρίτης, μπήκαν σε ιδιαίτερα αρνητικό έδαφος - με την Wall Street να χάνει έως και 540 μονάδες στις 19.10 ώρα Ελλάδος, καθώς επιστρέφουν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη και ενω οι επενδυτές περιμένουν τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τριμήνου τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Google.


Την ίδια στιγμή, η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας συνεχίζεται με αμείωτη σφοδρότητα ενώ τα μαζικά lockdowns στην Κίνα απειλούν την ομαλή λειτουργία των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, πυροδοτώντας νέες πληθωριστικές πιέσεις.


Ρωσικό πετρέλαιο: Ζητούνται αγοραστές


Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας - η πασίγνωστη, λόγω των κυρώσεων Roseneft - επιχείρησε να πουλήσει 37 εκατομμύρια βαρέλια ουραλικού αργού, αλλά κανείς αγοραστής από την Ευρώπη δεν συμμετείχε στη διαδικασία.


Όπως ανέφερε το Reuters, κάποια ασιατικά διυλιστρήρια συμμετείχαν στην διαδικασία, αλλά η Roseneft δεν τους αποδέχθηκε, καθώς παρά τα προβλήματα με τις κυρώσεις και την αντίδραση των Ευρωπαίων, εξακολουθεί να να ζητά 100% προπληρωμή για τις ποσότητες που παραδίδει.


Την ίδια στιγμή, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι έχει μειώσει κατά πολύ την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο - και μάλιστα, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι λένε ότι η πλήρης απεξάρτηση του Βερολίνου από το ρωσικό πετρέλαιο (σ.σ όχι και από το ρωσικό αέριο...) είναι πλέον «θέμα ημερών».

https://www.protothema.gr/economy/article/1236981/gazprom-apo-aurio-i-diakopi-tou-fusikou-aeriou-stin-polonia/