Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Ότι στέλνει η Ευρώπη και οι Η.Π.Α το καταστρέφει η Ρωσία



Οριακά οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις: «Δεν μπορούμε να παραδώσουμε άλλο οπλισμό στην Ουκρανία»

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει παραδώσει σημαντικά όπλα στην Ουκρανία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες γιατί πλέον οι ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα αποθεμάτων αναφέρει η εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη εσωτερικό κυβερνητικό έγγραφο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μεταξύ της 30ής Μαρτίου και της 21ης Απριλίου, το Κίεβο δεν έχει λάβει επιπλέον αντιαεροπορικούς και αντιαρματικούς πυραύλους από τη Γερμανία, παρά μόνο 1.000 ανταλλακτικά για πολυβόλα, 250.000 πυροκροτητές, 100.000 καλώδια για εκρηκτικά, 18 ασύρματοι, 100.000 χειροβομβίδες, 5.300 εκρηκτικά και 1.000 νάρκες.


Η τελευταία παράδοση αντιαρματικού και αντιαεροπορικού εξοπλισμού έγινε στις 25 Μαρτίου, με 2.000 ρουκέτες για Panzerfaust 3 και 1500 αντιαεροπορικούς πυραύλους Strela.


Το ζήτημα της παράδοσης γερμανικών όπλων στην Ουκρανία και η επίμονη άρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς να συναινέσει για την αποστολή βαρέων όπλων, παρά τις υπέρ του αντιθέτου απόψεις των κυβερνητικών του εταίρων (Πράσινοι, FDP), θα αποτελέσει προσεχώς αντικείμενο συζήτησης στην Επιτροπή Άμυνας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, η οποία έχει προσκαλέσει για αυτόν τον σκοπό τον κ. Σολτς.


«Θα χαιρόμουν εάν το πρόγραμμά σας επέτρεπε αυτήν τη συμμετοχή. Το δράμα του πολέμου στην Ουκρανία αυξάνεται μέρα με τη μέρα», γράφει στην επιστολή της προς την καγκελαρία η πρόεδρος της Επιτροπής Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν και επισημαίνει ότι «το ερώτημα, ποια συνεισφορά μπορεί πραγματικά να έχει η Γερμανία και οι ένοπλες δυνάμεις της, αποτελεί υπαρξιακό ζήτημα για τον λαό της Ουκρανίας».

Η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι το Βερολίνο κατέληξε σε συμφωνία με τους ανατολικοευρωπαίους εταίρους του να προμηθεύσουν την Ουκρανία με βαρύ οπλισμό «εντός των προσεχών ημερών», με τη δέσμευση της αναπλήρωσής τους από τη Γερμανία.


«Πρόκειται για τανκς, τεθωρακισμένα ή άλλα είδη που κάθε χώρα μπορεί να δώσει. Κατόπιν η Γερμανία θα αναπληρώσει τα αποθέματα», δήλωσε η κυρία Λάμπρεχτ και τόνισε ότι οι παραδόσεις θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό, καθώς «σύμφωνα με τους ειδικούς, οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι αποφασιστικής σημασίας για τον αγώνα της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας».


Η κυρία Λάμπρεχτ παραδέχθηκε ακόμη ότι οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις είναι στο όριό τους και δεν είναι σε θέση να παραδώσουν βαρέα όπλα στην Ουκρανία, «εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να εγγυόμαστε την εθνική και τη συμμαχική άμυνα».


Ανέφερε ωστόσο ότι η Γερμανία θα αναλάβει την εκπαίδευση Oυκρανών στρατιωτών στη χρήση των γερμανικής κατασκευής συστημάτων πυροβολικού Panzerhaubitze 2000, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα στείλει στην Ουκρανία η Ολλανδία.

«Η Γερμανία δεν μπορεί να στείλει η ίδια Panzerhaubitze 2000, διότι δεν έχουμε αποθέματα. Αλλά όπου μπορούμε να προσφέρουμε την εκπαίδευση στον χειρισμό τους, θα το κάνουμε (…) Στο μέλλον θα πρέπει να είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι ώστε να μη βρεθούμε ξανά στη σημερινή θέση», δήλωσε η υπουργός Άμυνας.

https://www.defencenet.gr/amyna/enoples-sygkroyseis/918101_oriaka-oi-germanikes-enoples-dynameis-den-mporoyme-na-paradosoyme