Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Όχι μόνο τιμωρήθηκε αλλα απο το 1999 επεκτάθηκε σφόδρα


 Να καταγγελθούν τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ

Πάνω από 1.000 πολίτες καλούν σε καταδίκη και παραπομπή των ΝΑΤΟικών εγκληματιών του γιουγκοσλαβικού λαού στο δικαστήριο

Την πρωτοβουλία στηρίζει και η ΕΕΔΥΕ

Στα πλαίσια των πολύμορφων πρωτοβουλιών, που παίρνονται από δεκάδες φορείς σε όλη τη χώρα, για την καταδίκη της βάρβαρης επέμβασης του ΝΑΤΟ στη γειτονική Γιουγκοσλαβία και τη γενοκτονία του λαού της, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, έδωσε χτες στη δημοσιότητα με Δελτίο Τύπου της, το πλήρες κείμενο μιας τέτοιας νέας πρωτοβουλίας, που καλεί τους πολίτες να καταγγείλουν και νομικά τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

Σχετικά, λοιπόν, με αυτή την πρωτοβουλία, αναφέρεται:

"Πάνω από χίλιες υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα από Ελληνες πολίτες που ζητούν την παραπομπή όσων ευθύνονται για τη διάπραξη εγκλημάτων με την επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Η πρωτοβουλία αυτή συνεχίζεται, προκειμένου να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές καταδίκης των ΝΑΤΟικών εγκλημάτων στη Γιουγκοσλαβία. Το πλήρες κείμενο που υπογράφεται από 1.000 και πλέον Ελληνες πολίτες έχει ως εξής:

"Η επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας προσβάλλει θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Πρόκειται για παραβίαση άρθρων του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ καθώς επίσης και του ίδιου του Καταστατικού του ΝΑΤΟ.

Με την ένοπλη επίθεσή τους οι χώρες του ΝΑΤΟ διαπράττουν μια σειρά από διεθνή εγκλήματα και ειδικότερα: α) το έγκλημα του επιθετικού πολέμου με τη βίαιη καταστροφή της ανθρώπινης ζωής, της καταστροφής των πολιτιστικών μνημείων οικισμών κλπ. β) το έγκλημα της γενοκτονίας γ) το έγκλημα της οικολογικής καταστροφής το οποίο διαπράττεται και εις βάρος τρίτων χωρών.

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο πιστεύουμε ότι η επιστροφή της ανομίας στις διεθνείς σχέσεις μάς θίγει άμεσα. Γι' αυτό αναθέτουμε σε ομάδα δικηγόρων τη νομική διερεύνηση του προβλήματος, ώστε αυτοί που ευθύνονται με οποιοδήποτε τρόπο να οδηγηθούν στα ελληνικά ή διεθνή δικαστήρια και να τιμωρηθούν για τα εγκλήματά τους"".

https://www.rizospastis.gr/story.do?id=3772704


Το ΝΑΤΟ κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου
Το ΝΑΤΟ κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου Η Διεθνής Αμνηστία επικρίνει τη Συμμαχία για σοβαρές παραβιάσεις των διεθνών κανόνων στη Σερβία Πριν από λίγες ημέρες το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου είχε «απαλλάξει» το ΝΑΤΟ από κάθε κατηγορία για τον θάνατο αμάχων πολιτών στον περυσινό πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Πέντε ημέρες αργότερα όμως η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε


ΤοΒΗΜΑ Team24 Νοεμβρίου 2008, 23:05 Ενημερώθηκε: 11 Ιουνίου 2000, 00:00




Πριν από λίγες ημέρες το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου είχε «απαλλάξει» το ΝΑΤΟ από κάθε κατηγορία για τον θάνατο αμάχων πολιτών στον περυσινό πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Πέντε ημέρες αργότερα όμως η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε μια αιχμηρή καταγγελία, κατηγορώντας τη Βορειοατλαντική Συμμαχία ότι προκάλεσε σοβαρές παραβάσεις των κανόνων πολέμου, σκοτώνοντας παράνομα άτομα ή προκαλώντας έγκλημα πολέμου, όπως ήταν ο βομβαρδισμός της έδρας της σερβικής τηλεόρασης.


Η έκθεση 65 σελίδων της Διεθνούς Αμνηστίας περιγράφει λεπτομερώς τις μαζικές δολοφονίες αμάχων στις νατοϊκές επιδρομές και δηλώνει σαφώς ότι «οι θάνατοι πολιτών θα μπορούσαν να είχαν σημαντικώς μειωθεί αν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ είχαν συμμορφωθεί πλήρως με τους κανόνες πολέμου».


Επιπλέον το κείμενο υπενθυμίζει ότι η Διεθνής Αμνηστία είχε επανειλημμένως καταδικάσει «τις φρικαλεότητες των Σέρβων κατά των αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου». Προσθέτει όμως ότι οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ «δεν απήντησαν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που η Διεθνής Αμνηστία έθεσε για συγκεκριμένα επεισόδια».


Αναφέροντας συγκεκριμένη περίπτωση, η έκθεση κάνει λόγο για νατοϊκή επίθεση εναντίον γέφυρας στο Βαρβαρίν στις 30 Μαΐου 1999, όταν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 πολίτες. Και προσθέτει: «Οι νατοϊκές δυνάμεις δεν ανέστειλαν την επίθεσή τους όταν κατέστη προφανές ότι είχαν πλήξει πολίτες».