Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Η Σερβία η αλλιώς μικρή Ρωσία σε κλοιό, το ψήφισμα 1244 παραβιάζεται


 Η Βρετανία είχε προμηθεύει μυστικά προηγμένα οπλικά συστήματα στο Κοσσυφοπέδιο, περιοχή αποσχισθείσα από την Σερβία όπως αποκάλυψαν τα σερβικά ΜΜΕ.

Η «Novosti» έγραψε την Κυριακή ότι 50 αντιαρματικοί πύραυλοι NLAW με εκτόξευση ώμου είχαν φτάσει στο μερικώς αναγνωρισμένο κρατίδιο, ενώ θα έρχονταν περισσότερα όπλα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η παράδοση συμφωνήθηκε από τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και τον Αλμπίν Κούρτι, ο οποίος κατέχει το αξίωμα του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι τα γεγονότα αναδεικνύουν την υποκρισία της Δυτικής θέσης για το Κοσσυφοπέδιο και τη σχέση του με τη Σερβία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις αγορές όπλων. Δυτικά έθνη προετοιμάζουν το Κοσσυφοπέδιο ώστε να μπορέσει να  παρατάξει τις δικές του πλήρως εξοπλισμένες ένοπλες δυνάμεις, εδήλωσε.

«Όχι μόνο οι Βρετανοί τους οπλίζουν. Και το κάνουν με επικίνδυνους πυραύλους που αποδείχθηκαν στην Ουκρανία, οπότε λάβαμε το μήνυμα», δήλωσε ο Βούτσιτς στο Pink TV σε συνέντευξη την Κυριακή. «Οπλίζονται επίσης από τους Αμερικανούς, και οι Τούρκοι εκπαιδεύουν τους πιλότους τους για το μέλλον».

Το Κοσσυφοπέδιο δεν επιτρέπεται να έχει στρατό σύμφωνα με το Ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το 1999. Το έγγραφο επισημοποίησε την αυτοκυβέρνηση στην περιοχή μετά από βομβιστική εκστρατεία του ΝΑΤΟ, η οποία βοήθησε την Πρίστινα να απομακρυνθεί από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Το ψήφισμα καθιέρωσε την KFOR, διεθνή ειρηνευτική δύναμη που παρέχεται από το ΝΑΤΟ, ως τη μοναδική εξουσιοδοτημένη στρατιωτική παρουσία στην αποσχισθείσα περιοχή.


«Η ερώτησή μου είναι απλή: το ψήφισμα 1244 εξακολουθεί να ισχύει ή όχι. Ή έπαψε να ισχύει μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας; Έτσι φαίνεται» δήλωσε ο  πρόεδρος Βούτσιτς, αναφερόμενος στη διακήρυξη ανεξαρτησίας από τη Σερβία από το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου το 2008. Το Βελιγράδι δεν το αποδέχθηκε, ωστόσο πολλά Δυτικά έθνη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, θεωρούν το Κοσσυφοπέδιο κυρίαρχο κράτος.


Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες με κάπως ισχυρότερους όρους. «Δεν μπορείς να οπλίσεις τρομοκράτες και να ελπίζεις για ειρήνη», δήλωσε στο Pink TV.


Ο Βούλιν επέπληξε τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου επειδή ζήτησαν από το ΝΑΤΟ να τους προσφέρει ένταξη, αναφέροντας ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει ούτε τα χρήματα ούτε το ανθρώπινο δυναμικό για να αποτελέσει πολύτιμο μέλος του μπλοκ που ηγούνται οι ΗΠΑ. Εδήλωσε ότι η Πρίστινα επιθυμεί να είναι στη συμμαχία για να προκαλέσει νέα στρατιωτική επίθεση του ΝΑΤΟ εναντίον του Βελιγραδίου.

Οι καταγγελίες από τη Σερβία έρχονται μια εβδομάδα μετά την αναφερόμενη παράδοση προηγμένων Κινεζικών αντιαεροπορικών συστημάτων στη χώρα. Το Βελιγράδι υπέγραψε συμβόλαιο για το FK-3, την εξαγωγική έκδοση των πυραύλων μέσου έως μεγάλου βεληνεκούς HQ-22 της Κίνας, με διαφανή τρόπο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Σερβίας από το cctv της Κίνας την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες αναφορές σχετικά με το φορτίο.                                                                                          

Οι Κυρώσεις κατά της Ρωσίας


Ο Πρόεδρος Βούτσις δηλώνει ότι θα επαινεθεί ως «ομεγαλύτερος δημοκράτης» εάν στραφεί εναντίον της Μόσχας


Έχει κοστίσει πολύ στη Σερβία το να αψηφήσει την πίεση της Δύσης να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για τη στρατιωτική επιχείρησή της στην Ουκρανία, δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.


Πιστεύει ότι θα είχε  εορταστεί από τη Δύση και εξαρθεί ως ήρωας εάν το Βελιγράδι είχε στηρίξει τους οικονομικούς περιορισμούς εναντίον της Μόσχας.


«Μας κοστίζει πολύ να μην έχουμε επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Ωστόσο, εάν τους επιβάλαμε, θα μας κόστιζε την αρχή μας να μην στηρίζουμε τις κυρώσεις εναντίον κανενός, καθώς γνωρίζουμε από τη δική μας εμπειρία ότι οι κυρώσεις είναι ανήθικες και αναποτελεσματικές», δήλωσε ο Βούτσιτς στο Pink TV.


«Λένε ότι είμαι προδότης. Προδότης; Ο μόνος στην Ευρώπη που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, και από μια τόσο μικρή χώρα. Πες με όπως θέλεις, αλλά ο λαός έχει δείξει τη γνώμη του [κατά τη διάρκεια των εκλογών].»


Ο Βούτσιτς επανεξελέγη με το 58% των ψήφων νωρίτερα αυτό το μήνα. Ανέφερε επανειλημμένα ότι το Βελιγράδι δέχεται σοβαρές πιέσεις και εκβιασμό για να συμμετάσχει στις κυρώσεις  που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την έναρξη μεγάλης κλίμακας επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας στα τέλη Φεβρουαρίου.


 «Εάν ήθελα να γίνω ο νούμερο ένα ήρωας στον κόσμο, θα ήταν αρκετό να πω κάτι εναντίον του Πούτιν, και όλοι θα μου έδιναν βραβεία και θα με αποκαλούσαν τον μεγαλύτερο δημοκράτη στον κόσμο».


Ο πρόεδρος ετόνισε ότι η απαγόρευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα  είχε παραλύσει τη σερβική οικονομία. «Σε καθημερινή βάση, πρέπει να λαμβάνουμε αποφάσεις προς όφελος των πολιτών της Σερβίας».


Ο Βούτσιτς κατηγόρησε επίσης το Κίεβο και ένα ανώνυμο κράτος της ΕΕ για σειρά ψευδών απειλών για βόμβες σε επιβατικά αεροπλάνα της Air Serbia. Περισσότερα από δώδεκα αεροπλάνα αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο Βελιγράδι ή τη Μόσχα, ενώ άλλες πτήσεις είχαν καθυστερήσει, ενώ το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου εκκενώθηκε τουλάχιστον τρεις φορές τις τελευταίες εβδομάδες. «Ξένες υπηρεσίες πληροφοριών δυο χωρών το κάνουν αυτό. Η μία είναι μια χώρα της ΕΕ και η Ουκρανία είναι μια άλλη» ανέφερε ο πρόεδρος.


 Οι απειλές για βόμβες ξεκίνησαν όταν η Σερβία αρνήθηκε να στηρίξει απαγόρευση της ΕΕ για ρωσικές πτήσεις. «Συνεχίζουμε αυτές τις πτήσεις καθώς θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε ελεύθερη χώρα και παίρνουμε τις δικές μας αποφάσεις. Μην αποφασίσετε για εμάς πότε θα ακυρώσουμε τις πτήσεις», δήλωσε Πρόεδρος Βούτσις.

«Ακυρώσατε τις πτήσεις σας όταν 19 χώρες βομβάρδιζαν τη Σερβία; Τουλάχιστον 30 χώρες – κράτη μέλη του ΝΑΤΟ – βοηθούν τώρα μία χώρα. Κανείς δεν μας βοήθησε όταν μας επιτέθηκαν τα 19 ισχυρότερα έθνη» πρόσθεσε, αναφερόμενος στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας στο ΝΑΤΟ το 1999.

https://www.defencenet.gr/asfaleia/diethnis-asfaleia/918041_aboytsits-oi-bretanoi-exoplisan-kosobo-me-epikindyna-opla-labame