Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Το ουκρανικό οπλοστάσιο τελειώνει, ολόκληρη η Ευρώπη πολεμά την Ρωσία, ο Γ' παγκόσμιος πόλεμος έχει ξεκινήσει


 Ουκρανία: Η Βρετανία στέλνει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Stormer και τεθωρακισμένα

Η κυβέρνηση της Βρετανίας σχεδιάζει να στείλει σύντομα στην Ουκρανία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Stormer, τεθωρακισμένα εφοδιασμένα με εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας για την κατάληψη του Ντονμπάς.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας επέδειξε σε Ουκρανούς το σύστημα, το λεγόμενο Stormer High Velocity Missile (HVM) launcher, πριν από δύο εβδομάδες, στο πεδίο δοκιμών Σάλσμπερι Πλέιν, σύμφωνα με τον στρατιωτικό συντάκτη της εφημερίδας The Sun.


Σε δημοσίευμα της εφημερίδας τονίζεται πως αρκετά τέτοια οχήματα, βάρους 13 τόνων, μπορούν να φθάσουν στην Ουκρανία με μεταγωγικά αεροσκάφη C-17 εντός ημερών.

Τα Stormer, που κατασκευάζει η BAE Systems, χρειάζονται τριμελές πλήρωμα. Εκτοξεύουν πυραύλους Starstreak, που μπορούν να καταρρίπτουν αεροσκάφη που πετούν σε χαμηλό ύψος ή επιθετικά ελικόπτερα.


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξιώνει η Δύση να στείλει στη χώρα του οπλικά συστήματα με μεγαλύτερη ισχύ πυρός για να αντιμετωπίσει τους Ρώσους. 

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την 7η Απριλίου ότι «ασφαλώς εξετάζει τι είδους στρατιωτική βοήθεια μπορούμε να προσφέρουμε ακόμη» στην Ουκρανία. Κατά δημοσιεύματα, το Λονδίνο μελετά το ενδεχόμενο να στείλει τεθωρακισμένα όπως τα Stormer.

https://www.defencenet.gr/asfaleia/diethnis-asfaleia/918019_oykrania-i-bretania-stelnei-systimata-antiaeroporikis-amynas