Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Μοναδική η πολιτική της χώρας μας ανα το κόσμο επι δεκαετίες. Δεν συμβαίνει ποτέ και πουθενά αυτό το φαινόμενο


Προκαλούν οι Τούρκοι: 126 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου με υπερπτήσεις οπλισμένων F-16

 Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο σημειώθηκε και σήμερα, Τετάρτη 27/4, ενώ μέχρι το βράδυ ζεύγος μαχητικών F-16 πραγματοποιούσε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Μάλιστα, το μεσημέρι το υπουργείο Εξωτερικών είχε πραγματοποιήσει διάβημα προς τον Πρέσβη της Τουρκίας, όπως φαίνεται όμως οι ελληνικές θέσεις όχι μόνο δεν εισακούστηκαν από τη γείτονα, αλλά οι προκλήσεις γίνονταν όλο και πιο έντονες τις επόμενες ώρες.


Στις παραβιάσεις που σημειώθηκαν σε όλο το ανατολικό Αιγαίο, ενεπλάκησαν 20 τουρκικά αεροπορικά μέσα και συγκεκριμένα 16 F-16 (σε 8 σχηματισμούς), δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 2 CN-235.


Οι παραβάσεις ήταν 17, ενώ οι παραβιάσεις του FIR ανήλθαν στις 126 (οι 85 από τα μαχητικά) εκ των οποίων οι 20 υπερπτήσεις.


Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ, τα 6 τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ σημειώθηκαν και 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά.


Τα τουρκικά εναέρια μέσα αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική, όπως ενημερώνει το ΓΕΕΘΑ.


Οι τελευταίες υπερπτήσεις καταγράφηκαν το βράδυ της Τετάρτης, όταν ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από τη Ρω στις 19:37 στα 25.000 πόδια και στις 19:40 στα 24.000 πόδια, καθώς και πάνω από το Καστελλόριζο στις 19:38 στα 25.000 πόδια. 



Στη συνέχεια το ίδιο ζεύγος πραγματοποίησε υπερπτήση στις 20:18 πάνω από το Αγαθονήσι στα 20.000 πόδια, στις 20:19 πάνω από τους Αρκιούς και στις 20:20 πάνω από τους Λειψούς, στα 24.000 πόδια αντίστοιχα.


Ακολουθώς, το ζεύγος πέταξε στις 20:27 πάνω από την Τέλενδο, στις 20:28 πάνω από την Κάλυμνο και στις 20:29 πάνω από τα Ίμια, στα 23.000 πόδια.


Διάβημα διαμαρτυρίας του ΥΠΕΞ στον Τούρκο πρέσβη για το μπαράζ υπερπτήσεων -«Παράνομο, προκλητικό, επικίνδυνο»


Νωρίτερα, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις σημερινές υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τουρκικά μαχητικά.


Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Τόνισε επίσης, ότι οι ενέργειες αυτές, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης.

https://www.iefimerida.gr/ellada/parabiaseis-ethnikos-enaerios-horos-aigaio