Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Επιστρέψτε στην τεχνολογία προ 30ετών... Ο πόλεμος φέρνει αναχρονισμό!


 Ρωσία: Η FATA συμβουλεύει τις αεροπορικές εταιρείες να προετοιμαστούν για πτήσεις χωρίς GPS

Μόσχα.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών (Rosaviatsia) έχει συμβουλεύσει τις αεροπορικές εταιρείες να προετοιμαστούν για πτήσεις χωρίς τη χρήση του Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης των ΗΠΑ (GPS).

 Αυτό αναφέρει η Izvestia με αναφορά σε επιστολή του αναπληρωτή επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αερομεταφορών Ντμίτρι Γιαντρόφ.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο, αυτές οι συστάσεις σχετίζονται με περιπτώσεις «εμπλοκής» και πιθανής αντικατάστασης σημάτων GPS που έχουν γίνει πιο συχνές μετά τις 24 Φεβρουαρίου. 


Ειδικότερα, σύμφωνα με το δελτίο του Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας της ΕΕ (EASA), παρόμοια φαινόμενα παρατηρήθηκαν στην περιοχή της περιοχής του Καλίνινγκραντ, κοντά στις χώρες της λεκάνης της Βαλτικής Θάλασσας, στο ανατολικό τμήμα της Φινλανδίας, στη Μαύρη Θάλασσα, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το Ισραήλ, την Κύπρο, τον Λίβανο, τη Συρία, την Τουρκία και το βόρειο Ιράκ.


Από την άποψη αυτή, οι πιλότοι έλαβαν συμβουλές να αναφέρουν αμέσως στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας «αστοχίες, φθορά και μη φυσιολογική λειτουργία του GPS» ή των σχετικών αεροηλεκτρονικών. 


Επιπλέον, τα πληρώματα αεροσκαφών πρέπει να είναι προετοιμασμένα να εκτελούν τυπικές διαδικασίες απογείωσης και προσγείωσης που δεν περιλαμβάνουν τη χρήση δορυφορικού σήματος.


Σύμφωνα με την πηγή της δημοσίευσης, υπάρχει εναλλακτικό σύστημα στα αεροσκάφη. 


Προηγήθηκαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της κρατικής εταιρείας Roscosmos , Ντμίτρι Ρογκόζιν , ο οποίος αξιολόγησε την πιθανότητα αποσύνδεσης της Ρωσίας από το GPS ως μέρος των κυρώσεων των ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «τεχνικά πολύ δύσκολο» να γίνει αυτό.

lenta.ru

The Hellenic Information Team

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος