Κυριακή 17 Απριλίου 2022

«Χαστούκι» WSJ σε Τ.Μπάιντεν: «Δεν φταίει ο Β.Πούτιν για τον πληθωρισμό» – Ρεκόρ 40ετίας στην ακρίβεια στις ΗΠΑ


 

Η ακρίβεια υπήρχε και πριν τον πόλεμο

Ένα πραγματικό «χαστούκι» στον Αμερικανό πρόεδρο, ρίχνει η Wall Street Journal, η κορυφαία οικονομική εφημερίδα των ΗΠΑ, καθώς  συνθλίβει κυριολεκτικά τα επιχειρήματα του Τζο Μπάιντεν για την ακρίβεια. 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε κάθε δημόσια παρέμβαση του για την οικονομία, χρησιμοποιεί τον πόλεμο του Πούτιν ως δικαιολογία για τις πρωτοφανείς πληθωριστικές πιέσεις στην Αμερικανική οικονομία.

Αυτό παρά το γεγονός ότι η έκθεση των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι αμελητέα.

Μέχρι πρόσφατα η μοναδική αντίδραση σε αυτό το επιχείρημα ερχόταν από τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικάνους, ενώ τα μεγάλα ΜΜΕ το υιοθετούσαν και το αναπαρήγαγαν.

Μέχρι τη στιγμή που η WSJ με ένα εκτενές αφιέρωμα το κατέρριψε. «Ο πληθωρισμός δεν οφείλεται στον Πούτιν» είναι το κύριο άρθρο του κορυφαίου οικονομικού ΜΜΕ, το οποίο αποκαλύπτει ότι ο πληθωρισμός είχε χτυπήσει την αμερικανική οικονομία εδώ και μήνες, πολύ πριν τον πόλεμο. Καλώντας παράλληλα την FED να παρέμβει, διότι οι συνέπειες του πληθωρισμού στους ρυθμούς ανάπτυξης, θα είναι καταλυτικές.

Στο 8,5% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο στις ΗΠΑ – Ρεκόρ 40ετίας

Στο 8,5% διαμορφώθηκε η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή, βασικού δείκτη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2022, σε ετήσια βάση (δηλαδή σε σχέση με τις τιμές του Μαρτίου του 2021), ενισχύοντας έτσι την πεποίθηση ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο «επιθετικά», κατά 50 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση του Μαΐου.

https://www.pronews.gr/oikonomia/diethnis-oikonomia/xastouki-wsj-se-t-mpainten-den-ftaiei-o-v-poutin-gia-ton-plithorismo-rekor-40etias-stin-akriveia-stis-ipa/