Σάββατο 23 Απριλίου 2022

Ακραίοι εθνικιστές ετοίμαζαν προβοκάτσιες εις βάρος των Ναών της ΟΟΕ


 Τοπικές ουκρανικές αρχές επιδιώκουν να απαγορεύσουν τη λειτουργία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και στηρίζουν τις καταλήψεις εκκλησιών

Βουλευτές τοπικής αυτοδιοίκησης της πόλης Ιβάνο-Φρανκόβσκ σε έκτακτη σύσκεψη ενέκριναν κείμενο επιστολής με αποδέκτη τον Πρόεδρο της Ουκρανίας με την απαίτηση να απαγορευτεί η λειτουργία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην επικράτεια της Ουκρανίας. Το κείμενο το δημοσίευσε ο δήμαρχος της πόλης Ιβάνο-Φρανκόβσκ Ρουσλάν Μαρτσινκίβ, στο λογαριασμό του στο facebook.


Όπως δήλωσαν οι βουλευτές στο έγγραφό τους: «Σήμερα θεωρούμε απαραίτητο να εκφράσουμε τη θετική μας στήριξη στη στάση του δήμου της πόλης Ιβάνο-Φρανκόβσκ αναφορικά με την ανάγκη να διακοπεί στην επικράτεια της Ουκρανίας η λειτουργία της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας που εκπροσωπείται από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείου Μόσχας)»


Την ίδια στιγμή, ένα από τα κυριότερα επιχειρήματα για την απαγόρευση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ΟΟΕ), σύμφωνα με τους ουκρανούς βουλευτές, είναι το γεγονός ότι στην Ουκρανία υπάρχει «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο», η οποία, ως γνωστόν, είναι σχισματική.


Την απαίτηση να απαγορευτεί η λειτουργία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέφρασαν και οι βουλευτές του δήμου Ταρακάνοβ της περιοχής Ντούμπνο της περιφέρειας Ρόβνο, οι οποίοι σχεδιάζουν να απευθυνθούν στην Βερχόβνα Ράντα (Κοινοβούλιο), με την ίδια απαίτηση. Αυτά ανακοινώθηκαν στην ιστοσελίδα της εκκλησιαστικής επαρχίας Ρόβνο.



«Στη σύσκεψη έφτασαν πιστοί της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από περιοχές που αποτελούν τη δημοτική κοινότητα Ταρακάνοβ. Όπως διηγούνται, στους πιστούς της ΟΟΕ δεν επέτρεψαν την είσοδο στη σύσκεψη αμέσως και αναγκάστηκαν να περιμένουν πάνω από μια ώρα. Δίπλα στην αίθουσα, συνάντησαν τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης Ντούμπνο, τον Βσέβολοντ Πεκάρσκιϊ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι τα δικαιώματα των πιστών δε θα παραβιαστούν», τόνισαν στην επαρχία.


Στη σύσκεψη, ο πρόεδρος της ενωμένης δημοτικής κοινότητας Ταρακάνοβ Ν.Σορότσινσκαγια διάβασε το κείμενο της επιστολής των βουλευτών προς την Βερχόβνα Ράντα, με την απαίτηση να απαγορευτεί η λειτουργία της ΟΟΕ.


«Κάποιοι βουλευτές εκφράζονταν με επιθετικότητα και μίσος προς τους πιστούς της ΟΟΕ. Φώναζαν συνθήματα από το διαδίκτυο του τύπου: “Βαλίτσα, σταθμός, Ρωσία”», σημειώνει η Υπηρεσία Τύπου της επαρχίας Ρόβνο.


Βουλευτές του δήμου της πόλης Μάλιν της περιφέρειας Ζιτόμιρ, επίσης, στη σύσκεψή τους έλαβαν απόφαση για απαγόρευση της λειτουργίας ΟΟΕ στην επικράτεια της περιοχής και απαίτησαν από τους ιερείς να εγκαταλείψουν τους ναούς, μέσα σε προθεσμία 24 ωρών, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Τύπου του δήμου της πόλης Μάλιν, στην ιστοσελίδα τους στο facebook.   


Στην απόφαση λέγεται το εξής: «Ούτε ένας ιερέας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην επικράτεια της δημοτικής κοινότητας της πόλης Μάλιν, στις 49 ημέρες που κρατάει η ρωσική εισβολή στη χώρα μας, δεν αποφάσισε να αρνηθεί το Πατριαρχείο Μόσχας. Αν θέλετε να συνεχίζετε να υπηρετείτε το Πατριαρχείο Μόσχας, απαιτούμε, μετά σε 24 ώρες, να εγκαταλείψετε τις εκκλησίες που ανήκουν στον ουκρανικό λαό».


Με τη σειρά του, ο Μητροπολίτης Όβρουτς και Κόροστεν κ.Βησσαρίων (εκκλησιαστική επαρχία Όβρουτς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην περιφέρεια Ζιτόμιρ) έστειλε στον Πρόεδρο της Διοίκησης της Περιφέρειας Ζιτόμιρ, στο Διοικητή της Εθνικής Αστυνομίας και στους βουλευτές των τοπικών αυτοδιοικήσεων ανοιχτή επιστολή σχετικά με την παράνομη κατάσχεση λειτουργικών βιβλίων και τις απειλές εναντίον των ιερέων της ΟΟΕ. Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της επαρχίας Όβρουτς.


Ήδη στα τέλη Μαρτίου, παρουσία της αστυνομίας, άγνωστοι αφαίρεσαν από την Διοίκηση της Επαρχίας λειτουργικά και εκκλησιαστικά βιβλία στα σλαβονικά και στα ρωσικά, εκμεταλλευόμενοι την απουσία του Μητροπολίτη.


Ο Μητροπολίτης Βησσαρίων υπογράμμισε ότι όλα τα βιβλία έχουν αποκτηθεί με έρανο και μετά από παράκληση των ενοριτών και κάλεσε όλους όσοι εμπλέκονται να μετανοήσουν και να επιστρέψουν τα βιβλία.


Σύμφωνα με το Σεβασμιώτατο, παρόμοιες ενέργειες και απειλές στους ιερείς της επαρχίας έχουν καταγραφεί στην περιφέρεια Ζιτόμιρ στην πόλη Ράντομισλ και στα χωριά Ριζάνι, Περσοτράβνεβοε, Ιρσάνσκ, Σελέτς, Ντεβόσιν, Νέμπεζ, Γκρούσκι. «Με αυτές τις πράξεις θέλουν να αναγκάσουν τους ιερείς να ενταχθούν στην “Ορθόδοξη Εκκλησίας της Ουκρανίας” (ΟΕΟ)», συμπλήρωσε.


Επίσης, γίνονται απειλές προς τους εφημέριους ναών και μονών της περιφέρειας Κιέβου από οπαδούς της «ΟΕΟ» και ακραίους εθνικιστές. Στην ΟΟΕ τονίστηκε ότι σε αυτές τις ενέργειες προβαίνουν ακραίοι εθνικιστές με σκοπό να καταλάβουν εκκλησίες της ΟΟΕ, όπως αναφέρει το Τμήμα Ενημέρωσης και Διαφωτισμού της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.


Έτσι, ακραίοι εθνικιστές ετοίμαζαν προβοκάτσιες εις βάρος των Ναών της ΟΟΕ στα χωριά Ποντγκόρτσι και Λιούτεζ και στην πόλη Περεγιασλάβ, στη γιορτή της Εισόδου του Κυρίου στην Ιερουσαλήμ.


Στο χωριό Κρούγκλικ περιφέρειας Κιέβου κατάφεραν να καταλάβουν εκκλησία της ΟΟΕ. Στις 14 Απριλίου, ομάδα οπλισμένων και ντόπιοι ακτιβιστές, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν υπήρξαν ποτέ ενορίτες, υπό την καθοδήγηση του «ιεράρχη της “ΟΕΟ”» Αλέξανδρου Ντραμπίνκο, με βία κατέλαβαν τον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Υπεραγίας Θεοτόκου.


Την ίδια στιγμή, ο Ντραμπίνκο έγραψε στο λογαριασμό του για δήθεν «εκούσια και ειρηνική ένταξη». Ωστόσο, όπως ανακοίνωσαν στην «Ένωση Ορθόδοξων Δημοσιογράφων», όλοι οι συγκεντρωμένοι υπέγραψαν το αίτημα που είχε συντάξει ο Αλέξανδρος Ντραμπίνκο «για την εκούσια ένταξη της κοινότητας» στους σχισματικούς και έσπασαν τις πόρτες του Ναού, όπου βρίσκονταν ο πατήρ εφημέριος και δύο κληρικοί. Ο Ντραμπίνκο δήλωσε ότι «ο Ιερός Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου εντάχτηκε στην ΟΕΟ». Στην πραγματικότητα, η πλειονότητα αυτών που υπέγραψαν το αίτημα για ένταξη στην «ΟΕΟ» δεν είναι ούτε ενορίτες ούτε ντόπιοι κάτοικοι. Ο Πρωθιερέας Στέφανος Γκρίγκα, όταν σχολίασε τα συμβάντα, έγραψε:



«Πολλές φορές έχω λειτουργήσει σε αυτόν τον Ναό! Από αυτούς τους ανθρώπους δεν αναγνωρίζω κανέναν! Όπως πάντα, είναι άνθρωποι που δεν έχουν πατήσει ποτέ στην εκκλησία!»


Οι ενορίτες κάλεσαν την αστυνομία, αλλά αυτή δεν εντόπισε παραβάσεις, παρά τη σπασμένη πόρτα και τις απειλές προς τους πιστούς της ΟΟΕ από την πλευρά των επιδρομέων. Με αποτέλεσμα, οι σχισματικοί να αλλάξουν κλειδαριές στις πόρτες του Ναού, και οι ενορίτες της ΟΟΕ δεν έχουν πλέον πρόσβαση στο ναό τους, τον οποίον είχαν ανεγείρει οι ίδιοι και στον οποίον προσεύχονταν προς τον Θεό για ειρήνη.


Ακραίοι εθνικιστές προσπάθησαν να καταλάβουν Ναό στην πόλη Μπορίσπολ

Ακραίοι εθνικιστές προσπάθησαν να καταλάβουν Ναό στην πόλη Μπορίσπολ

Επίσης, οπλισμένοι ακραίοι εθνικιστές προσπάθησαν να καταλάβουν τον Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης στην πόλη Μπορίσπολ της περιφέρειας Κιέβου. Όμως, μετά την άφιξη της αστυνομίας, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εκκλησία, όπως ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα της «Ένωσης Ορθόδοξων Δημοσιογράφων».


«Στις 14 Απριλίου του 2022, περίπου στις 9:30, στην αυλή του Ιερού Ναού της Αγίας Σκέπης της πόλης Μπορίσπολ, άρχισαν να συγκεντρώνονται εκπρόσωποι της τοπικής πολιτοφυλακής, της οργάνωσης “Τομέας Ασφάλειας” και το εθελοντικό τάγμα “Μπορίσπολ-1” με επικεφαλής τον Μπογκντάν Μετασόπ. Αυτοί μπλόκαραν την πρόσβαση στην αυλή του Ναού, μπήκαν μέσα στην αυλή και, παίρνοντας θέση στην περίμετρο του Ναού, σε όλες τις εξόδους, δεν επέτρεπαν σε κανέναν την είσοδο. Είχαμε μαζί μας βεβαιώσεις ότι είμαστε κληρικοί του Ναού, αλλά αυτοί οι άνθρωποι δεν μας επέτρεψαν να μπούμε στην αυλή. Είπαν ότι είμαστε παπάδες της Μόσχας και απαιτούσαν από μας να ενταχθούμε στην “ΟΕΟ”» - διηγήθηκε ο ιερέας του Ναού.


Ένας από τους κληρικούς γύριζε βίντεο με τα όσα συνέβαιναν. Όταν το παρατήρησαν αυτό οι επιδρομείς, άρπαξαν το τηλέφωνό του, έσβησαν το βίντεο και δήλωσαν με επιθετικότητα ότι απαγορεύεται να βιντεοσκοπούν σε καιρό πολέμου. Ταυτόχρονα, κάποιος από αυτούς βιντεοσκοπούσε και κανένας δεν τον εμπόδιζε.


Όπως συμπλήρωσε ο κληρικός, οι επιδρομείς δήλωσαν ότι θα έρθουν κάποιοι δικοί τους άνθρωποι και θα υπογραφεί η «ένταξη στην ΟΕΟ». Όμως, ήρθαν μόνο οι ενορίτες, οι οποίοι είχαν κτίσει το Ναό. Δεν τους επέτρεψαν, εννοείται, να μπουν ούτε στην αυλή της εκκλησίας.


Εκείνη τη στιγμή κατέφθασε η αστυνομία. Οι αστυνομικοί μίλησαν με ενορίτες και με τους επιδρομείς. Έγινε μικρός καυγάς, μετά από τον οποίον, η αστυνομία ζήτησε από τους επιδρομείς να αποχωρήσουν.


«Τελέσαμε ευχαριστήρια δέηση, όμως, προς το παρόν, μένουμε στο ναό, επειδή συνέχεια έρχονται και φεύγουν τα αυτοκίνητά τους και φοβόμαστε ότι την κατάσταση αυτήν θα την τραβήξουν πολύ», είπε ο ιερέας και συμπλήρωσε ότι τώρα στο Ναό οι πιστοί κάνουν εφημερία προσευχής.


Στην περιφέρεια Τσερνίγκοβ, οι αρχές της πόλης Μπατούριν αρνήθηκαν να ανανεώσουν το συμβόλαιο ενοικίασης του Ναού για την κοινότητα της ΟΟΕ. Αυτό το γεγονός το ανακοίνωσε ο δημοσιογράφος Β.Τσεπούρνιϊ, επικαλούμενος τον βουλευτή της τοπικής αυτοδιοίκησης της πόλης Μπαχμάτς, Β. Μπριουχοβέτσκιϊ.


Όπως έγραψε ο Β. Τσεπούρνιϊ: «Στον ιερέα και στην κοινότητα είχε προταθεί να αποφασίσουν, με ποιον είναι: με την Ουκρανία ή με τον εχθρό; Να θυμίσω ότι ο Ιερός Ναός Ανάστασης του Κυρίου της πόλης Μπατούριν είναι και ο τάφος του τελευταίου γκέτμαν Κύριλλου Ραζουμόβσκιϊ, όπου είχε και την καρδιά του».


Όπως ανακοίνωσε η Εκκλησιαστική Επαρχία Τσερνοβτσί και Μπουκοβίνα της ΟΟΕ στην ιστοσελίδα της, εκπρόσωποί της πραγματοποίησαν ενημέρωση των εκπροσώπων των βασικών θρησκευτικών ομολογιών του κόσμου, οι οποίοι έφτασαν στην πόλη Τσερνοβτσί, εις ένδειξη φιλίας και στήριξης της Ουκρανίας. Στην ενημέρωση αναφέρθηκαν στα γεγονότα των διωγμών εναντίον της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, στην αδράνεια της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των βίαιων καταλήψεων των ναών και στην ωμή βία προς τους ενορίτες της Εκκλησίας.


Δέηση δίπλα στον υπό κατάληψη Ναό στην Επαρχία Τσερνοβτσί

Η Επαρχία Τσερνοβτσί και Μπουκοβίνα κάλεσε τους εκπροσώπους των θρησκειών του κόσμου να έχουν ενεργό συμμετοχή στη διατήρηση της θρησκευτικής ειρήνης στην Ουκρανία.


Το κείμενο επιστολής που είχε αποδέκτες εκπροσώπους των βασικών θρησκειών του κόσμου επιδόθηκε σε εκδήλωση στην πόλη Τσερνοβτσί. Σε αυτήν γίνονταν λεπτομερείς περιγραφές των διωγμών και των καταλήψεων των Ναών της ΟΟΕ (μετάφραση από τα αγγλικά):


«Εμείς, οι ιερείς και πιστοί της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, απευθυνόμαστε σε σας, τους ανθρώπους καλής θελήσεως, που φέρατε στην πόλη Τσερνοβτσί μήνυμα για την ειρήνη και για την αξία της ανθρώπινης ζωής.


Στην Ουκρανία <...> καταδιώκουν τους ορθόδοξους Ουκρανούς. Τους διωγμούς τους διοργανώνουν τοπικές αρχές σε πόλεις και χωριά της Ουκρανίας.


Στην Περιφέρεια Ιβάνο-Φρανκόβσκ, με πληθυσμό 1 368 000 κατοίκους, τώρα, μόνο ένας ορθόδοξος ναός είναι ανοιχτός. Όλες οι υπόλοιπες εκκλησίες έχουν σφραγιστεί, έχουν κλείσει ή έχουν δοθεί σε άλλες ομολογίες. Αναγκάζουν τους χριστιανούς να προσεύχονται στο σπίτι, με τρόπους που θυμίζουν τα σοβιετικά χρόνια. Πέρα από αυτό, κινδυνεύει και η ζωή τους.


Στο χωριό Βερχοβίνα, στις 9 Μαρτίου του 2022, σημάδευαν πιστούς με όπλο και τους ζητούσαν να επιλέξουν ή να ενταχθούν στην κρατική εκκλησία, δηλαδή την Ορθόδοξη εκκλησία της Ουκρανίας, ή αλλιώς θα εκτελεστούν.


Στην Περιφέρεια Τσερνοβτσί, οι ορθόδοξοι χριστιανοί, 3 χρόνια τώρα, υφίστανται σωματική βία, χωρίς να έχει λογοδοτήσει κανείς υπαίτιος.


Στις 9 Απριλίου του 2022, η εθνικιστική κοινωνική οργάνωση του Στεπάν Μπαντέρα “Τριζούμπ” (Ελλ: Τρίαινα), με βία κατέλαβε ορθόδοξο ναό στο χωριό Μιχάλτσα. Η τοπική εκκλησιαστική κοινότητα ασχολείται ενεργά με την υποδοχή προσφύγων του Ρώσο-Ουκρανικού πολέμου, στέλνει τρόφιμα στις περιοχές που έπαθαν ζημιά στον πόλεμο και άντρες ενορίτες υπερασπίζονται την Ουκρανία στο μέτωπο.


Όμως, οι εξτρεμιστές έχουν στερήσει στην κοινότητα το δικαίωμα να προσεύχονται στην εκκλησία τους. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι, το 1942-1944, οι στρατιωτικές ομάδες του Στεπάν Μπαντέρα ασχολούνταν με εκτελέσεις Πολωνών καθολικών και Εβραίων στην πόλη Λβοβ. Σήμερα, ασκούν βία εις βάρος ορθόδοξων χριστιανών.


Υπάρχουν και άλλα, πάνω από 1000, σχετικά γεγονότα.


Η ελευθερία της ομολογίας της πίστης είναι βασικό δικαίωμα του ανθρώπου, όπως το δικαίωμα να αναπνέει και το δικαίωμα ελεύθερης σκέψης. Στην Ουκρανία υπάρχουν 8 εκατομμύρια ορθόδοξοι χριστιανοί. Πολλοί ήδη έχουν πληγεί από τον πόλεμο. Άλλοι είναι πρόσφυγες.


Όμως, η βία που οργανώθηκε από την κρατική θρησκευτική οργάνωση (δηλαδή την “ΟΕΟ”) στην Ουκρανία, θα συντελέσει σε ακόμα πιο καταστροφικές συνέπειες από τις συνέπειες του ίδιου του πολέμου, δηλαδή θα εξελιχθεί σε θρησκευτικό πόλεμο, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο ιουδαίων, μουσουλμάνων, προτεσταντών.


Εις το όνομα του Παντοδύναμου Θεού, σας παρακαλούμε να έχετε ενεργό συμμετοχή στη διατήρηση της θρησκευτικής ειρήνης».


Μετάφραση για την πύλη gr.pravoslavie.ru: Αναστασία Νταβίντοβα


Pravoslavie.ru