Κυριακή 24 Απριλίου 2022

Πατριάρχης Κύριλλος: Τα gadget και το Διαδίκτυο φέρνουν τον ερχομό του Αντίχριστου πιο κοντά Πατριάρχης. "Περί σύγχρονων συσκευών" -Vid-


H ομιλία του στο κρατικό κανάλι δόθηκε λίγους μήνες πριν την εξάπλωση του covid- 19 και των συν ακολουθιών εφαρμογών μέσω smartphone
H εξάρτηση των ανθρώπων από τα smartphones και γενικότερα τη μοντέρνα τεχνολογία μπορεί να επιφέρει τον ερχομό του Αντίχριστου, δήλωσε ο προκαθήμενος της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας. 
 Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας, ο Πατριάρχης Κύριλλος είπε πως οι χρήστες των smartphones πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν τον «παγκόσμιο ιστό» γιατί αντιπροσωπεύει την «πιθανότητα κάποιος να αποκτήσει τον παγκόσμιο έλεγχο πάνω στην ανθρωπότητα. 

Ο Αντίχριστος είναι το άτομο που θα είναι επικεφαλής του παγκόσμιου ιστού και θα ελέγχει όλη την ανθρωπότητα». 

 Η φράση του Κύριλλου προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις. Πολλοί χρήστες των social media την αντιμετώπισαν με χιούμορ ενώ άλλοι σχολίασαν πως ουσιαστικά ο Πατριάρχης υπερασπίστηκε το ρωσικό κυβερνητικό καθεστώς. «Κάθε φορά που χρησιμοποιείς το gadget στου, είτε σου αρέσει είτε όχι, είτε αναφέρεις την τοποθεσία σου είτε όχι, κάποιος μπορεί να μάθει που βρίσκεσαι, ποια ακριβώς είναι τα ενδιαφέροντα σου και ποια είναι τα πράγματα που σε φοβίζουν» είπε ο Κύριλλος. 

 «Αν όχι σήμερα, στο άμεσο μέλλον θα υπάρχουν μέθοδοι και τεχνολογικές δυνατότητες που δε θα δίνουν μόνο πρόσβαση σε όλη αυτήν την πληροφορία αλλά και επιτρέπουν τη χρήση της. Φαντάζεστε τη δύναμη που θα έχουν αυτοί που θα έχουν όλη αυτή την πληροφορία; Τέτοιος έλεγχος από μόνο μία αρχή προμηνύει τον ερχομό του Αντίχριστου», τόνισε.

 Ο Κύριλλος πρόσθεσε πως η εκκλησία δεν στρέφεται κατά της τεχνολογικής προόδου αλλά κατά της «εξέλιξης ενός συστήματος που στόχο έχει τον έλεγχο της ταυτότητας του ατόμου». Όμως πολλοί δεν πείστηκαν. Πέρα από αυτούς που σχολίασαν πως η εκκλησία είναι εχθρική απέναντι στην τεχνολογία υπήρξαν και συνδέσεις με τη στενή σχέση του Κυρίλλου με τον πρόεδρο της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν .

 Στη Ρωσία ο κρατικός έλεγχος της ελευθερίας στο Διαδίκτυο είναι όλο και πιο αυξανόμενος και οι αρχές έχουν επιχειρήσει να δημιουργήσουν ένα «ρωσικό Ίντερνετ». 

 Οι σχέσεις Κυρίλλου- Πούτιν έκαναν κάποιους να κατηγορήσουν τον Πατριάρχη πως προσπαθεί να δώσει «θεϊκές αρμοδιότητες» στη ρωσική κυβέρνηση. «Απαγορεύουν το διεθνές ίντερνετ στη Ρωσία ώστε να μην ξεπηδήσει μέσα από το Αντίχριστος» σχολίασε χαρακτηριστικά ένας χρήστης. Με πληροφορίες από BBC

 

*

*