Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Κίνα κατά ΝΑΤΟ: «Προκαλεί διαρκώς αντιπαραθέσεις και προβλήματα»


Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αντέδρασε μετά την κριτική της υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρους για την άρνησή της να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς εάν η Κίνα ανησυχεί ότι οι σχέσεις της με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη καταστρέφονται, ο εκπρόσωπος Γουάνγκ Γουένμπιν είπε ότι οι χώρες θα πρέπει να δείχνουν σεβασμό στον Χάρτη του ΟΗΕ και «όχι σε οικογενειακούς κανόνες σε ορισμένες κλίκες ή ομάδες».

Άφησε επίσης σαφείς αιχμές για το ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η δυτική στρατιωτική συμμαχία «έπρεπε να έχει κάνει έναν απολογισμό της κατάστασης και να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές» μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.


«Ωστόσο, το ΝΑΤΟ έχει προσκολληθεί εδώ και πολύ καιρό στην παλιά έννοια της ασφάλειας, έχει εμπλακεί σε αντιπαράθεση των μπλοκ και έχει γίνει εργαλείο για μεμονωμένες χώρες που επιδιώκουν την ηγεμονία», όπως σημείωσε.


«Το ΝΑΤΟ ισχυρίζεται ότι είναι ένας αμυντικός οργανισμός, αλλά στην πραγματικότητα δημιουργεί συνεχώς αντιπαραθέσεις και προβλήματα».


Η Κίνα έχει επανειλημμένα αρνηθεί να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας, αν και έχει ζητήσει να σταματήσει η βία.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ήλπιζε να ευθυγραμμιστεί με την Κίνα για να δημιουργηθεί ένα ανατολικό μέτωπο.

https://www.militaire.gr/kina-kata-nato-prokalei-diarkos-antiparatheseis-kai-provlimata/