Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Foreign Policy: Οι δυτικές χώρες κινδυνεύουν από τους μισθοφόρους στην Ουκρανία


 
Ανάλυση στο Foreign Policy εξηγεί γιατί κινδυνεύει η Δύση από την ανεξέλεγκτη διασπορά όπλων και οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία,

 η οποία έχει παγιδευτεί επανειλημμένα στο παράνομο εμπόριο όπλων, μεταξύ άλλων, από την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (φωτογραφία, επάνω, από AP/Ukrainian Defense Ministry Press Service).

Οι δυτικές χώρες κινδυνεύουν να αποκτήσουν ένα νέο ανεξέλεγκτο hot spot στο έδαφος της Ουκρανίας, όπως η Λιβύη και η Συρία, σύμφωνα με το περιοδικό Foreign Policy, γράφουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η «ρομαντική» εικόνα

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος Τάρεκ Μεγκερίσι, γράφει ότι ο δυτικός κόσμος έχει «αιχμαλωτιστεί» από τη «ρομαντική» εικόνα της προσφοράς οπλικών συστημάτων και βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά αξίζει να θυμηθούμε ότι το Κίεβο έχει παγιδευτεί επανειλημμένα στο παράνομο εμπόριο όπλων.


«Εκτός από την άμεση συμμετοχή στο παράνομο εμπόριο όπλων, η Ουκρανία και η γειτονική Μολδαβία το 2019 ήταν μεσάζοντες στην προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων όπλων, μεταξύ άλλων από την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε πολλά μέρη του συριακού εμφυλίου πολέμου. Αυτό παραβίαζε ευθέως το εμπάργκο όπλων που επέβαλε ο ΟΗΕ», σημειώνει ο Μεγκερίσι.


Ως εκ τούτου, πιστεύει, κάθε όπλο υψηλής τεχνολογίας που μεταφέρεται στην Ουκρανία θα καταλήξει στα χέρια διαφόρων τρομοκρατικών ομάδων.


«Ο δυτικός κόσμος έσπρωξε το πρώτο ντόμινο, και ως αποτέλεσμα, τρομοκρατικές ομάδες και άλλοι μη κρατικοί παίκτες θα μπορέσουν να αποκτήσουν Javelins και Stingers », γράφει.


«Ακροδεξιές ιδεολογίες»

Επιπλέον, ο συντάκτης σημειώνει τον μεγάλο αριθμό ξένων μισθοφόρων που συμμετέχουν στη σύγκρουση στην Ουκρανία, εμπνευσμένων από εθνικιστικές και ακροδεξιές ιδεολογίες.


«Θα είναι αρκετά δύσκολο να παρακολουθήσουμε τις περαιτέρω κινήσεις όλων αυτών των μισθοφόρων, οι οποίοι τελικά θα επιστρέψουν στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, παίρνοντας μαζί τους τα όπλα τους.


»Η επιστροφή των ακροδεξιών εξτρεμιστών θα μπορούσε να επιδεινώσει την αυξανόμενη κρίση επειδή χρησιμοποιούν την εμπειρία της μάχης για να στρατολογήσουν και να εκπαιδεύσουν νέους τρομοκράτες», πιστεύει ο συντάκτης.


«Ενα νέο κύμα εγχώριας τρομοκρατίας θα αναδυθεί και ένα εξαιρετικά στρατιωτικοποιημένο κράτος θα εμφανιστεί στην καρδιά της Ανατολικής Ευρώπης », συμπεραίνει ο Μεγκερίσι.

Ποιος είναι ο αρθρογράφος

Ο Τάρεκ Μεγκερίσι είναι ανώτερος συνεργάτης στον τομέα της πολιτικής, στο πρόγραμμα Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. Είναι πολιτικός αναλυτής και ερευνητής που ειδικεύεται στα θέματα της Λιβύης και γενικότερα στην πολιτική, τη διακυβέρνηση και την ανάπτυξη στον αραβικό κόσμο.

Πηγή: ria.ru, regnum.ru, echedoros-a.gr

https://www.in.gr/2022/04/30/world/foreign-policy-oi-dytikes-xores-kindyneyoun-apo-tous-misthoforous-stin-oukrania/