Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

«Πόλεμος» Αμερικανών- Φαναρίου για τους φιλορώσους ορθόδοξους της Ουκρανίας!

 
Ρόμπερτ Ντέστρο: «Το 8371 νομοσχέδιο είναι εξευτελισμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Oι Ρωσόφιλοι χριστιανοί της Ουκρανίας με τη βοήθεια Αμερικανών οι οποίοι ασκούν έντονη κριτική στον Οικουμενικό Πατριάρχη, προσπαθούν να καταργηθεί ο νόμος με τον οποίο ανοίγει ο δρόμος για την απαγόρευση στην ουσία της λειτουργίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το Κίεβο μετά τη ρωσική εισβολή πέρασε στην αντεπίθεση περιορίζοντας τη δράση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας η οποία διάκειται φιλικά προς το πατριαρχείο Μόσχας.


Η Βουλή της Ουκρανίας προώθησε στις αρχές του μήνα το νομοσχέδιο 8731 σύμφωνα με το οποίο εντός τριών μηνών θα πρέπει και οι φιλορώσοι να υπαχθούν στην αναγνωρισμένη Εκκλησία υπό τον μητροπολίτη Επιφάνιο τον οποίο έχει αναγνωρίσει το Φανάρι.


Κατά της απόφασης αυτής στρέφεται με ανοιχτή επιστολή ο Αμερικανός δικηγόρος και λομπίστας Ρόμπερτ Άμστερνταμ ο οποίος υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.


Ο αμερικανός δικηγόρος στην επιστολή του ζητά τη γνώμη του Οικουμενικού Πατριάρχη σχετικά με το νομοσχέδιο 8371 της ουκρανικής Βουλής, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για την απαγόρευση της ορθοδόξου εκκλησίας της Ουκρανίας στην χώρα.


«Παρά την υπόσχεση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να σεβαστεί όλα τα ουκρανικά ορθόδοξα δόγματα και να προωθήσει ένα οικοσύστημα αμοιβαίας κατανόησης κατά την παραχώρηση του Τόμου στη νεοσύστατη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, η απόφασή του τελικά να γίνει αυτό άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Η σιωπή σχετικά με την ολοένα και κλιμακούμενη κατάσταση έχει καταστήσει την Εκκλησία της Ουκρανίας στόχο μιας βίαιης και απεριόριστης εκστρατείας εκφοβισμού που διεξάγεται από τις ουκρανικές αρχές» αναφέρει.


Επίσης ζητά από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να εκπληρώσει την υπόσχεσή του ώστε να διατηρήσει «την τάξη χωρίς τυραννία και δικαιοσύνη που συνδέεται με έλεος και συμπόνια».


«Δεδομένου του ρόλου του στην Ορθοδοξία και των προηγούμενων ενεργειών του στην υποστήριξη της δημιουργίας μιας νέας εκκλησίας στην Ουκρανία, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει την ηθική υποχρέωση να καλέσει και να αντιταχθεί στην απαγόρευση του Ουκρανικής Εκκλησίας, αλλά και τη δίωξη των ορθοδόξων πιστών στην Ουκρανία», τονίζει ο Ρόμπερτ Άμστερνταμ.


Ρόμπερτ Ντέστρο: «Το 8371 νομοσχέδιο είναι εξευτελισμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»


Παρέμβαση κατά του νομοσχεδίου έκανε και ο πρώην βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ρόμπερτ Ντέστρο, ο οποίος σε δηλώσεις του για το νομοσχέδιο τόνισε οτι «πρόκειται περί εξευτελισμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».


Το νομοσ΄χεδιο προβλέπει την καταγγελία όλων των συμφωνητικών μίσθωσης που υπέγραψαν οι κοινότητες της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας με «τοπικές οντότητες της Ουκρανίας», δηλαδή με οποιαδήποτε κρατική δομή, οργανώσεις εμπορικού χαρακτήρα ή με ιδιώτες.Στην Ουκρανία οι δομές τις Εκκλησίας ανήκουν στο κράτος από το οποίο τις μισθώνουν.


Αν ισχύσει ο νόμος αναμένεται να κλείσουν εκατοντάδες ναοί και μοναστήρια αλλά και διάφορα ιδρύματα. Ενώ ,και οι ιδιώτες δεν θα μπορούν να νοικιάζουν χώρους για τέλεση ακολουθιών.


Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και οικιών οι οποίοι θα παραχωρούν τους χώρους τους για ακολουθίες της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και αυτοί θα επωμίζονται ευθύνη.

https://www.thepressroom.gr/ekklisia/polemos-amerikanon-fanarioy-gia-toys-filorosoys-orthodoxoys-tis-oykranias