Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Προς ολική ανάφλεξη; -Γερμανικό ΜΜΕ: Το ΝΑΤΟ ετοιμάζει τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης VJTF για Ουκρανία!


Έντονη ανησυχία προκαλεί η αποκάλυψη γνωστού γερμανικού ΜΜΕ πως το ΝΑΤΟ αύξησε τον βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας 40.000 στρατιωτών της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης VJTF λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία.


Παράλληλα, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας Ολεκσέι Ντανίλοφ σημείωσε πως “υπάρχουν 122.000 Ρώσοι στρατιώτες ανεπτυγμένοι σε απόσταση 200 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία και άλλοι 143.500 σε απόσταση 400 χλμ”.

Πιο αναλυτικά, μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνονται και από τις δυο πλευρές των συνόρων της Ουκρανίας με την Ρωσία, με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή να κλιμακώνεται καθημερινά, την ώρα που δρομολογούνται για το αμέσως επόμενο διάστημα αλλεπάλληλες επαφές του ευρωατλαντικού άξονα και της Ρωσίας, σε διάφορα σχήματα, αναφορικά με τις «εγγυήσεις ασφαλείας» στην ανατολική Ευρώπη.


«Η Ρωσία συνεχίζει την κλιμάκωση και δεν εγκατέλειψε την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της» στα σύνορα, ισχυρίστηκε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της παρακολουθούν «στενά» την κατάσταση.


Η διαπίστωση αυτή έγινε αφού η Γερμανία έκανε λόγο για νέες «κινήσεις στρατιωτικών μονάδων» από τη ρωσική πλευρά. Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Welt» αναφέρει πως «το ΝΑΤΟ αντιδρά στη μετακίνηση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία» και «αυξήθηκε η επιχειρησιακή ετοιμότητα της δύναμης ταχείας αντίδρασης» και η δύναμη Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) θα είναι ικανή να αναπτυχθεί εντός 5 ημερών για να μετακινηθούν σε περιοχή κρίσης. Επίσης άλλες μονάδες της δύναμης αντίδρασης, όπως ειδικές δυνάμεις, τέθηκαν επίσης σε αυξημένη επιφυλακή.


Η δύναμη ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF) είναι μια πολυεθνική, ταχέως αναπτυσσόμενη ειδική ομάδα του ΝΑΤΟ που περιλαμβάνει έως και 40.000 στρατιώτες. Η VJTF είναι μέρος της NRF.


Ο δε Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκεί Σόιγκου, δήλωσε προχθές πως περισσότεροι από 120 μισθοφόροι από ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ εντοπίστηκαν σε περιοχές του Ντονέτσκ που ελέγχονται από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Όπως είπε, «στήνουν σημεία βολής, σχεδιάζουν στρατιωτικές επιχειρήσεις και εκπαιδεύουν ακραίες ένοπλες ομάδες». Το Πεντάγωνο διέψευσε τις δηλώσεις.


Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εκτόξευσαν για πρώτη φορά πυραυλικά συστήματα αντιαρματικών των ΗΠΑ «Javelin» σε πεδίο δοκιμών στην περιοχή της στρατιωτικής τους επιχείρησης στο Ντονμπάς, μετέδωσε χθες το ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι Dom. Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί σήμερα σχεδόν 100 εκτοξευτές «Javelin» και περίπου 500 αντιαρματικούς πυραύλους.


Παράλληλα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για να συζητήσουν τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία.

https://warnews247.gr/pros-oliki-anaflexi-germaniko-mme-to-nato-etoimazei-ti-dynami-tacheias-antidrasis-vjtf-gia-oukrania/