Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

Ρώσος διπλωμάτης: Όλες οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι αντιρωσικές


 Επικρίσεις από Ρώσο διπλωμάτη σχετικά με τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Όλες οι στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται από το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι αντιρωσικές, είπε ο Αλεξέι Πόλιστσουκ, επικεφαλής Τμήματος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

Το 2021 έγιναν επτά κοινές ασκήσεις του Κιέβου με τη Συμμαχία σε ουρκανικό έδαφος, ενώ για το 2022 έχουν προγραμματιστεί εννέα, ενημέρωσε ο διπλωμάτης.

«Η κλίμακα, εδαφική κάλυψη και διάρκεια των κοινών ασκήσεων μεταξύ της Ουκρανίας και των χωρών του ΝΑΤΟ μεγαλώνει. (...) Όλες οι ασκήσεις συνδέονται με μια ενιαία έννοια και έχουν αντιρωσική κατεύθυνση» κατήγγειλε.

«Δυτικοί εκπαιδευτές εκπαιδεύουν τον ουκρανικό στρατό, διδάσκουν πώς να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις, και σε αστικές περιοχές» είπε και ξεκαθάρισε πως «αυτό παραβιάζει άμεσα τις Συμφωνίες του Μινσκ του 2015, σύμφωνα με τις οποίες, όλοι οι ξένοι ένοπλοι σχηματισμοί, ο στρατιωτικός εξοπλισμός και οι μισθοφόροι πρέπει να αποσυρθούν από τη χώρα. Αυτή η γραμμή των δυτικών χωρών επηρεάζει αρνητικά τη διευθέτηση της σύγκρουσης στο Ντονμπάς».

Οι εντάσεις γύρω από την Ουκρανία έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες ύστερα από τις πληροφορίες για φημολογούμενη αύξηση των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία και το φερόμενο σχέδιο περί εισβολής στη χώρα.

Η Μόσχα έχει, επανειλημμένα αρνηθεί τις καταγγελίες, επισημαίνοντας πως οι δραστηριότητες του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Η Ρωσία έχει πει, επίσης, πως έχει το δικαίωμα να μετακινεί τις δυνάμεις της εντός της περιφέρειάς της.

https://sputniknews.gr/20211224/rosos-diplomatis-oles-oi-askiseis-toy-nato-stin-oykrania-einai-antirosikes-21812763.html