Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Ρωσία: «Έχω καθαρίσει τους πάντες»- Ο Πούτιν για πράκτορες της CIA στην κυβέρνηση

 

Πράκτορες καριέρας της CIA εργάστηκαν στη ρωσική κυβέρνηση τη δεκαετία του 1990, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «καθάρισε τους πάντες στις αρχές της δεκαετίας του 2000» και αργότερα αυτοί οι άνθρωποι οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας καθώς συμμετείχαν σε ρωσικές εμπορικές επιχειρήσεις. Αν και ο Πούτιν δεν κατονόμασε αυτούς τους πράκτορες της CIA, θα μπορούσε να αναφερόταν στους συμβούλους Andrei Shleifer και Jonathan Hay.

εδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι τη δεκαετία του 1990, η  ρωσική κυβέρνηση είχε μέλη από το προσωπικό της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ ( CIA ).

«Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, είχα ήδη καθαρίσει τους πάντες, αλλά στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όπως αποδείχθηκε, τα μέλη του προσωπικού της CIA των ΗΠΑ υπηρετούσαν ως σύμβουλοι και επίσημοι υπάλληλοι της ρωσικής κυβέρνησης», είπε ο Πούτιν σε μια συνάντηση του Συμβουλίου για την Ανάπτυξη της Κοινωνίας των Πολιτών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτοί οι πράκτορες διώχθηκαν στη συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή συμμετείχαν σε προσωπικό πλουτισμό συμμετέχοντας σε ρωσικές ιδιωτικές εταιρείες. 

Την άνοιξη του 2013, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι Αμερικανοί αξιωματικοί πληροφοριών στη δεκαετία του '90 εργάζονταν στον κύκλο του Ανατόλι Τσουμπάις , ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής της Επιτροπής Κρατικής Περιουσίας και επέβλεπε την ιδιωτικοποίηση.

Τιμωρήθηκαν για πλουτισμό

«Μετά την επιστροφή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, οδηγήθηκαν σε δίκη για το γεγονός ότι, κατά παράβαση των νόμων της χώρας τους, πλούτισαν με τις δραστηριότητές τους στη Ρωσική Ομοσπονδία. Και δεν είχαν το δικαίωμα να το κάνουν ως εν ενεργεία αξιωματικοί των πληροφοριών. Σύμφωνα με το νόμο, τους απαγορεύτηκε να ασκούν οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά δεν μπορούσαν να αντισταθούν - στη διαφθορά, ξέρετε», είπε ο αρχηγός του κράτους.

Σύμφωνα με πηγή του RIA Novosti , ο Πούτιν θα μπορούσε να μιλήσει για τους συμβούλους της ρωσικής κυβέρνησης σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων - Τζόναθαν Χέι και Αντρέι Σλάιφερ. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ένα αμερικανικό δικαστήριο τους κατηγόρησε για παράνομο πλουτισμό, αφού, εκτός από τη διαβούλευση, ο Χέι και ο Σλάιφερ ασχολούνταν με επενδύσεις.

 «Παραβίαση της σύμβασης, σύμφωνα με την κυβέρνηση, προκάλεσε τεράστια ζημιά στην ρωσο-αμερικανικές σχέσεις» η εφημερίδα Kommersant ανέφερε το 2004.

Το 2005, ο Σλάιφερ καταδικάστηκε σε πρόστιμο 28,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μέσω της USAID

καταγωγή από την ΕΣΣΔ που μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες με τους γονείς του το 1976) και ο βοηθός του Χέι έφτασαν στη Ρωσία στο πλαίσιο ενός προγράμματος βοήθειας για τη μετάβαση σε μια οικονομία της αγοράς, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τον Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξης των Η.Π.Α. –( USAID)

Ο δημοσιογράφος Γουίλιαμ Μπλαμ σημείωσε ότι η USAID συνεργάστηκε με τη CIA τουλάχιστον τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Οι πράκτορες πληροφοριών συχνά δρούσαν στο εξωτερικό υπό την κάλυψη αυτής της δομής. Η USAID λειτούργησε στη Ρωσική Ομοσπονδία από το 1992 έως το 2012, συμμετείχε στη σύνταξη του Συντάγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συνεργάστηκε με κυβερνητικούς φορείς και έναν αριθμό μη κερδοσκοπικών οργανισμών ανθρωπιστικού χαρακτήρα.

Gazeta.ru


The Hellenic Information Team


 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος