Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

Οι G7 θέλουν πόλεμο ! Εξοπλίζουν με σύγχρονα οπλικά συστήματα τις ''Δυτικά'' προσκείμενες γείτονες χώρες της Ρωσίας


 «Έκλεισε» τα F-35 η Φινλανδία: Τα stealth μαχητικά «περικυκλώνουν» τη Ρωσία

Η Φινλανδία επέλεξε τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35 της αμερικανικής Lockheed Martin για να αντικαταστήσει τα μαχητικά  της F/A-18 και σχεδιάζει να παραγγείλει 64 αεροπλάνα με οπλικά συστήματα, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. Το ύψος της αγοράς υπολογίζεται σε 8,378 δισεκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.


Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, πρόκειται για το σημαντικότερο συμβόλαιο για αγορά εξοπλισμού στην ιστορία της Φινλανδίας. «Όταν συγκρίνουμε τη στρατιωτική απόδοση, το F-35 ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Άμυνας Άντι Καϊκόνεν, γεγονός που κάνει την Φινλανδία τη 14η χώρα που προμηθεύεται τα stealth μαχητικά 5ης γενιάς.


Όπως είχε αναφέρει το OnAlert, οι αρμόδιοι επιτελείς των φινλανδικών Ενόπλων Δυνάμεων είχαν εισηγηθεί στο Υπουργείο Άμυνας την επιλογή των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35 ως το επόμενο μαχητικό αεροσκάφος της χώρας, λόγω των επιδόσεων και της διάρκειας του αναπτυξιακού προγράμματος της Lockheed Martin.



Η στρατηγική επιλογή της Φινλανδία που «περικυκλώνει» τη Ρωσία

Οι Φινλανδοί είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις δυνατότητες του stealth μαχητικού, καθώς στο πλαίσιο αξιολόγησης για τον διαγωνισμό «HX Fighter Program», ένα F-35 πραγματοποίησε δοκιμές σε φινλανδικό έδαφος, λαμβάνοντας μέρος σε «σενάρια» επιχειρήσεων με ρεαλιστικές συνθήκες, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να τους ικανοποιήσει αρκετά ώστε να το επιλέξουν.


Ως προς τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, αυτή περιλαμβάνει ακόμα οπλικά συστήματα, όπως πύραυλοι και βόμβες, καθώς επίσης και εργασίες και προγράμματα συντήρησης και υποστήριξης  μέχρι το 2030, ενώ ακόμα περιέχει την δημιουργία στρατηγικών εγκαταστάσεων και υποδομών.


Αυτό που οφείλουμε να τονίσουμε επίσης, είναι το γεγονός ότι με αυτή τη συμφωνία, η Ρωσία «περικυκλώνεται» από τα stealth μαχητικά αεροσκάφη, διότι εκτός από τη Φινλανδία, χρησιμοποιούνται ή θα χρησιμοποιηθούν σύντομα, από χώρες κοντά στην ρωσική επικράτεια, όπως η Νορβηγία,  η Πολωνία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, αλλά και από χώρες που μπορούν να αναπτύξουν τα F-35 σε σύντομο χρονικό διάστημα σε δυνητικά θέατρα επιχειρήσεων, όπως η Ιταλία και η Ολλανδία.


Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Reuters

https://www.onalert.gr/eksoplismoi/ekleise-ta-f-35-i-finlandia-ta-stealth-machitika-perikyklonoyn-ti-rosia/438876/