Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Η Ζαχάροβα αποδομεί το προπαγανδιστικό κείμενο της «Bild» για «ρωσικό σχέδιο επίθεσης στην Ουκρανία»

 

Βήμα-βήμα, η Μαρία Ζαχάροβα αποδόμησε την Κυριακή (05/12) μια δημοσίευση της γερμανικής εφημερίδας «Bild», σύμφωνα με την οποία η Ρωσία φέρεται να ετοιμάζει

«σχέδιο εισβολής στην Ουκρανία», και η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών έκανε λόγο για «προπαγανδιστικό κείμενο βασισμένο στην ιδεολογία που καταστρέφει την κοινή λογική».

H εκπρόσωπος του ρωσικού Yπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, απέρριψε την Κυριακή (05/12) μια σχετική δημοσίευση της γερμανικής εφημερίδας «Bild» αναφορικά με το υποτιθέμενο σχέδιο της Ρωσίας για στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς το ως «προπαγανδιστικό κείμενο βασισμένο στην ιδεολογία που καταστρέφει την κοινή λογική».

Συγκεκριμένα, η Μαρία Ζαχάροβα αποδόμησε τη δημοσίευση, σημειώνοντας ότι ο «χάρτης της προγραμματισμένης εισβολής» αποτελείται από αποσυνδεδεμένα κομμάτια. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι η ουκρανική πόλη του Λβιβ ονομάζεται «Λέμπεργκ» (σε αντίθεση με την επίσημη γερμανική ονομασία «Λβιβ»). Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε ότι η πόλη ονομαζόταν έτσι το 1942 από τις δυνάμεις κατοχής των Ναζί και αναρωτήθηκε σε ποιον χάρτη η «Bild» είχε βασίσει το «σχέδιο εισβολής».


Ρωσική πρεσβεία: «Κυρίαρχο δικαίωμα η μετακίνηση στρατευμάτων στην επικράτεια - Δεν είναι απειλή»

Χαρακτηριστικά, η ίδια έγραψε σε σχετική ανάρτηση στο Telegram: «Η ιστορία τείνει να επαναλαμβάνεται και η Γερμανία δεν μπορεί να σταματήσει να επιβεβαιώνει αυτή την αλήθεια μέσω του δικού της παραδείγματος».

Ταυτόχρονα, η ανατολική Ουκρανία τέθηκε υπό την καθοδήγηση του ίδιου του Κιέβου και η Μαρία Ζαχάροβα υποστήριξε ότι έδειξε το νέο όνομα για το Ντνιπροπετρόφσκ, το οποίο μετονομάστηκε σε «Ντνίπρο» το 2016 από τη νέα ουκρανική κυβέρνηση, που ήρθε στην εξουσία το 2014 μέσω πραξικοπήματος το οποίο υποστηρίχθηκε από τη Δύση.

Κατά τη δημιουργία του χάρτη από διαφορετικά κομμάτια, οι Γερμανοί δημοσιογράφοι αποφάσισαν να εμπλουτίσουν το φερόμενο σχέδιο για μια ρωσική εισβολή, συνέχισε η εκπρόσωπος του υπουργείου. Έτσι, η Μαρία Ζαχάροβα υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί της «Bild» δεν βασίζονται στις λεγόμενες ανώνυμες «πηγές πληροφοριών του ΝΑΤΟ», αλλά μάλλον «ήταν εμπνευσμένοι» από έναν σχετικό χάρτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στη «Washington Post», ο οποίος δείχνει την υποτιθέμενη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

«Οι Γερμανοί επεξεργάστηκαν δημιουργικά τις αμερικανικές εικόνες και, με την εγγενή αγάπη της Γερμανίας για την πορεία προς το Κίεβο, φαντασιώθηκαν λίγο», τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενη στο τρίτο στάδιο του υποτιθέμενου σχεδίου, το οποίο περιελάμβανε την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Έλλειψη λογικής, γνώσης και μια προσπάθεια αντισημιτισμού;

Συνεχίζοντας να αποδομεί το άρθρο της «Bild», η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε την έλλειψη γνώσης εκ μέρους των συντακτών του άρθρου. Οι τελευταίοι ισχυρίστηκαν, επικαλούμενοι πηγές του ΝΑΤΟ, ότι το υποτιθέμενο ρωσικό πρώτο χτύπημα θα γίνει από το νότο εν μέρει για να εξασφαλίσει έναν διάδρομο μεταξύ Ρωσίας και Κριμαίας προκειμένου να διασφαλιστούν γραμμές ανεφοδιασμού. Η Μαρία Ζαχάροβα, ωστόσο, σημείωσε ότι αυτή η γραμμή τροφοδοσίας υπάρχει ήδη εδώ και χρόνια - από τότε που χτίστηκε η γέφυρα της Κριμαίας από τη Ρωσία.


Ακόμα, η ίδια αμφισβήτησε τον ισχυρισμό της γερμανικής εφημερίδας, σύμφωνα με τον οποίο η Μόσχα φέρεται να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια του δεύτερου σταδίου για να «αποδυναμώσει» τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις απέναντι στην προώθηση στρατευμάτων από το έδαφος των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ.

Η Μαρία Ζαχάροβα σημείωσε ότι δεν θα χρειάζονταν βαλλιστικοί πύραυλοι γι' αυτό καθώς, όπως ανέφερε, «το ίδιο το καθεστώς στο Κίεβο αποδυναμώνει με επιτυχία την αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας εδώ και αρκετά χρόνια».

Επίσης, η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών αναρωτήθηκε γιατί η γερμανική εφημερίδα σχεδίασε το τελικό σημείο για το υποτιθέμενο σχέδιο της ρωσικής κατάκτησης στη γραμμή Κορόστεν-Ουμάν. Χαρακτηριστικά, η Μαρία Ζαχάροβα σημείωσε ότι η πόλη Ουμάν ήταν ο προορισμός ενός ετήσιου προσκυνήματος από μέλη της χασιδικής εβραϊκής κοινότητας. Η ίδια πρόσθεσε ότι μια τέτοια επιλογή μπορεί να μην ήταν τυχαία.

«Η Γερμανία είναι ήδη συνηθισμένη στα δημοσιογραφικά ψέματα, αλλά αυτό το "γερμανικό τρολάρισμα" θα μπορούσε να κοστίσει ακριβά σε μια εφημερίδα, δεδομένου του πρόσφατα αποκαλυφθέντος γεγονότος του αντισημιτισμού στις τάξεις των Γερμανών δημοσιογράφων» επεσήμανε η Μαρία Ζαχάροβα.

Μάλιστα, η ίδια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δημοσιογράφοι της «Bild» είχαν συγκεντρώσει το προπαγανδιστικό τους άρθρο από «κομμάτια ενός παζλ» και το δημοσίευσαν πριν από το Σαββατοκύριακο, αφού ήταν «ικανοποιημένοι με τον εαυτό τους» για την προσπάθειά τους. Έτσι, η Μαρία Ζαχάροβα έγραψε με δηκτικό τρόπο: «Να τους χαλάσουμε το Σαββατοκύριακο;».

Ισχυρισμοί για σχέδιο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Η απάντηση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών έρχεται καθώς δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης δημοσιεύουν αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με τη φερόμενη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εδώ και εβδομάδες, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Κρεμλίνου ότι δεν έχει τέτοια σχέδια.

Λίγο πριν από τη δημοσίευση της «Bild» του υποτιθέμενου σχεδίου εισβολής τριών σταδίων, το οποίο υποτίθεται ότι δεν έχει εγκριθεί από το γραφείο του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, «Washington Post» καi Associated Press, ισχυρίστηκαν ότι η Μόσχα σκοπεύει να συγκεντρώσει 175.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία και σχεδιάζει μια τεράστια επίθεση.

Ουκρανία: Αγοράζει τούρκικα drones και εξοργίζει τη Ρωσία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.12.2021


Πάντως, και τα τρία μέσα μαζικής ενημέρωσης επικαλέστηκαν ανώνυμες πηγές ασφαλείας και πληροφοριών στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν παρουσίασαν αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς, όπως συμβαίνει συχνά σε παρόμοιες αντιρωσικές δημοσιεύσεις στα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν προηγουμένως ότι ανησυχούν για τις αναφορές πως η Ρωσία φέρεται να συγκεντρώνει στρατεύματα κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υποσχέθηκε να καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη για τη Μόσχα την εξαπόλυση της φερόμενης σχεδιαζόμενης επίθεση.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε ευθέως σχετικά με την αληθοφάνεια ενός τέτοιου σεναρίου, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, απέφυγε να απαντήσει, διαβεβαιώνοντας αντ' αυτού ότι η Ουάσινγκτον παραμένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση της Ουκρανίας.

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα και επέκρινε τα δημοσιεύματα που ισχυρίζονται το αντίθετο ως «εκστρατεία ψεύτικων ειδήσεων» που στρέφεται κατά της Μόσχας. Η Ρωσία επέμεινε περαιτέρω ότι οι μετακινήσεις των στρατευμάτων του έθνους στο έδαφός της δεν πρέπει να ενδιαφέρουν και να ανησυχούν κανέναν.

https://sputniknews.gr/20211205/i-zaharova-apodomei-to-propagandistiko-keimeno-tis-bild-gia-rosiko-shedio-epithesis-stin-oykrania-21035749.html