Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Ολονύχτιο πογκρόμ Κούρδων στην Τουρκία – Εθνοϊσλαμιστές έκαιγαν γραφεία του HDP (φωτο)

Βανδαλισμοί σε γραφεία του σοσιαλιστικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) που εκφράζει κυρίως την κουρδική μειονότητα καταγράφηκαν σε όλη την Τουρκία,
καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς επέρριψαν σε Κούρδους αυτονομιστές την ευθύνη για την χθεσινή βομβιστική επίθεση στην Καισάρεια με στόχο Τούρκους καταδρομείς.
Αργά το Σάββατο δεκάδες Τούρκοι εθνοϊσλαμιστές διαδηλωτές εφόρμησαν στα τοπικά γραφεία του HDP στην Καισάρεια, με κάποιους να ανεβαίνουν στην οροφή του κτηρίου ανεμίζοντας σημαίες του εθνικιστικού κόμματος MHP, δηλαδή των φασιστών Γκρίζων Λύκων.

Οι Γκρίζοι Λύκοι στα γραφεία του HDP στην Καισάρεια.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του HDP, τα γραφεία βανδαλίστηκαν και οι εισβολείς έβαλαν φωτιά σε έγγραφα.

Τα γραφεία του HDP στην Προύσσα καίγονται (πάνω). Κάτω μετά την πυρκαγιά…

Σύμφωνα με το κουρδικό τηλεοπτικό σταθμό Rudaw, μια ομάδα 30-40 ανθρώπων έσπασε την πόρτα, τα τζάμια και έβαλε φωτιά στα γραφεία του φιλοκουρδικού κόμματος στην Κωνσταντινούπολη.

Τα γραφεία του HDP στην Κωνσταντινούπολη μετά την επιδρομή των Τούρκων εθνοϊσλαμιστών.

Άλλες επιθέσεις σημειώθηκαν σε εγκαταστάσεις του HDP στην Άγκυρα, την Σμύρνη, στα Δαρδανέλια, στην Αντιόχεια και το Ερζινκάν.
Το HDP καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση, απευθύνοντας έκκληση να δοθεί ένα τέλος σε πολιτικές και ρητορικές που δημιουργούν πόλωση, εχθρότητα και βία.
Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, 14 Τούρκοι καταδρομείς σκοτώθηκαν από την επίθεση που έγινε με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά λεωφορείου το οποίο μετέφερε προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων.
Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού έκανε λόγο για 56 τραυματίες, έξι εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.
Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε πως 15 άνθρωποι συνελήφθησαν ως ύποπτοι για την επίθεση.
Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, αλλά κυβερνητικοί αξιωματούχοι τη συνδέουν με την πολύνεκρη διπλή βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο έξω από το στάδιο της Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη με στόχο Τούρκους αστυνομικούς των ΜΑΤ.
Τότε την ανάληψη της ευθύνης ανέλαβε μια οργάνωση – παρακλάδι του PKK.
Τουλάχιστον 118 μέλη του HDP έχουν συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές έπειτα από τη διπλή βομβιστική επίθεση του περασμένου Σαββάτου.
Χιλιάδες Κούρδοι πολιτικοί, ανάμεσα τους δύο ηγετικά στελέχη του HDP, κρατούνται εδώ και μήνες με υποψίες για συνδέσμους με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).