Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

ΗΠΑ: Δικαστής δικαίωσε εκκλησίες που αψήφησαν την «απαγόρευση» της κυβερνήτριας της πολιτείας για συγκέντρωση άνω των 10 ατόμων



WICHITA, Κάνσας, 20 Απριλίου 2020 (LifeSiteNews) - Ένας ομοσπονδιακός δικαστής αποφάνθηκε ότι δύο εκκλησίες του Κάνσας 

μπορούν να αγνοήσουν την εντολή της κυβερνήτριας της πολιτείας για περιορισμό συγκεντρώσεων των εκκλησιών τους σε δέκα άτομα, φαινομενικά λόγω της κρίσης του κοροναϊού.

Ο δικαστής της περιφέρειας Wichita των ΗΠΑ John Broomes αποφάσισε ότι η εκτελεστική εντολή της κυβερνήτριας του Κάνσας Laura Kelly, περί απαγόρευσης περισσότερων από δέκα πιστών σε μία εκκλησία, είναι πιθανώς παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας του λόγου. Ο Broomes επίσης θεωρεί ότι η εντολή της είχε άδικα στόχο τη θρησκεία.

«Οι εκκλησίες και οι θρησκευτικές δραστηριότητες φαίνεται να αντιμετωπίζονται αυστηρότερα από τις άλλες βασικές λειτουργίες», λέει η απόφαση. Ο Broomes χαρακτήρισε τα μέτρα της Kelly «αυθαίρετα».


Στην εντολή της στις 7 Απριλίου, η Δημοκρατική κυβερνήτρια απαγόρευσε «όλες τις ιδιωτικές ή δημόσιες μαζικές συγκεντρώσεις», δηλαδή κάθε γεγονός που ενδέχεται να φέρει μαζί δέκα άτομα στον ίδιο «κλειστό» χώρο ταυτόχρονα. Όμως, ενώ ανέφερε αρκετούς χώρους, έκανε λεπτομερή αναφορά μόνο για τις εκκλησιαστικές υπηρεσίες, επιτρέποντας σε περισσότερα από δέκα άτομα να υπηρετούν σε μια θρησκευτική λειτουργία ως «ιεροκήρυκες, λαϊκοί αναγνώστες, μέλη χορωδίας ή μουσικοί», εφόσον διατηρούν τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση, αλλά όχι για περισσότερους από δέκα ενορίτες. Όσον αφορά τις κηδείες και τα μνημόσυνα, η Kelly χαλάρωσε επίσης τον κανόνα των «μόνο δέκα» για υπαλλήλους και μέλη του στρατού, αλλά όχι για φίλους και συγγενείς του αποθανόντος.

Η βουλή του Κάνσας είχε αρχικά ανατρέψει την απαγόρευση της Κέλι, αλλά άσκησε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας, το οποίο συντάχθηκε μαζί της το Μεγάλο Σάββατο.

Η Kelly απάντησε στην απόφαση του Broomes λέγοντας: «Δεν πρόκειται για την θρησκεία. Πρόκειται για μια κρίση στη δημόσια υγεία».

Σύμφωνα με την Politico, «η προσφυγή κατατέθηκε από την Πρώτη Βαπτιστική Εκκλησία στο Dodge City και τον Πάστορα Stephen Ormond και την Calvary Baptist Church στο Junction City και τον Πάστορα Aaron Harris».

«Η προσφυγή ανέφερε ότι και οι δύο εκκλησίες πραγματοποίησαν λειτουργίες του Πάσχα με 20 ή περισσότερα μέλη».

Σύμφωνα με το WIBW του Κάνσας, ο Tyson Langhofer με τη Συμμαχία για την Προστασία της Ελευθερίας, που εκπροσώπησε τις εκκλησίες, δήλωσε ότι οι εκκλησίες δεν πρέπει να προτιμούνται για «τιμωρία».

«Η πολιτεία του Κάνσας ξεχωρίζει τις εκκλησίες για ειδική τιμωρία, ενώ επιτρέπει σε άλλους να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία. Αυτό είναι παράλογο και αντισυνταγματικό», είπε.

"Η κυβερνήτρια δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τις θρησκευτικές ομάδες χειρότερα από όλους τους άλλους. Η εντολή της κυβερνήτριας τιμωρεί τις εκκλησίες που αναζητούν έναν ασφαλή, υπεύθυνο τρόπο συγκέντρωσης για λατρεία".

«Ήταν πολύ προσεκτικοί, υπήρχε ένας πρεσβύτερος στην πόρτα που τους ενημέρωνε», ανέφερε ένας ενορίτης. «Επιτρεπόταν στους ανθρώπους να εισέρχεται ένας μόνο κάθε φορά, ή ζευγάρια ταυτόχρονα. Κρατούσαν τις αποστάσεις και είχαν απολυμαντικό χεριών".

KO / από εδώ