Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Η Σουηδία δεν εφάρμοσε ούτε εκτεταμένο λουκέτο στην οικονομία, ούτε αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης



Μπορεί στη Σουηδία το τελευταίο 24ωρο να ανακοινώθηκαν 172 νέοι θάνατοι από τον κορωνοϊό και 682 επιβεβαιωμένα κρούσματα, όμως φαίνεται αυτό να μην αποτελεί λόγο για ιδρώσει το αυτί κυβέρνησης και πολιτών, 
αφού δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, και συνεχίζουν την καθημερινότητά τους όπως ήταν και προ πανδημίας.
Ο αριθμός των νεκρών στη σκανδιναβική χώρα ανέρχεται συνολικά σε 1.937, πολύ υψηλότερος από τις γειτονικές Δανία (384 νεκροί), την Νορβηγία (169 θάνατοι) ή τη Φινλανδία (149 νεκροί).

Η Σουηδία δεν εφάρμοσε ούτε εκτεταμένο λουκέτο στην οικονομία, ούτε αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Βασίστηκε, αντίθετα, σε εθελούσια μέτρα, σε συμβουλές προς τους ηλικιωμένους, σε συστάσεις για τηλεργασία, στην αποφυγή περιττών μετακινήσεων.

Τα σύνορα και τα σχολεία για παιδιά έως 16 ετών παραμένουν ανοικτά, όπως επίσης πολλές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων τα εστιατόρια και τα μπαρ.

Πάντως, έχουν απαγορευθεί οι συγκεντρώσεις περισσότερων από 50 ατόμων, μαζί με επισκέψεις σε γηροκομεία, αλλά κατά τα άλλα συνιστάται η κοινωνική απομάκρυνση, χωρίς να επιβάλλονται κανόνες.

Όπως βλέπουμε στις παρακάτω εικόνες που δημοσιεύει το Reuters, οι κάτοικοι της Σουηδίας δείχνουν να μην επηρεάζονται από την πανδημία, κι έτσι συνεχίζουν απτόητοι τις καθημερινές τους συνήθειες, όπως το να κάθονται σε πάρκα και στις καφετέριες πολλοί μαζεμένοι, απολαμβάνοντας… τον ήλιο.

Δείτε φωτογραφίες: