Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Άμεσως κίνδυνος για την ασφάλεια των πολιτών και των αστυνομικών! ''Γυμνοί'' απέναντι στο έγκλημα

«Ημασταν περικυκλωμένοι από χούλιγκαν. Διαβιβάζαμε στο κέντρο ότι δεχόμαστε επίθεση. Χρειαζόμασταν άμεσα ενισχύσεις.
Οι ασύρματοι δεν δούλευαν. Γλιτώσαμε από θαύμα».
Με αυτά τα λόγια, αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της δύσκολης καθημερινότητας που ζουν με τους συναδέλφους του, καθώς επιχειρούν- όπως είπε στον «Ελεύθερο Τύπο»- με αναλογικούς κινέζικους ασυρμάτους που πωλούνται στο διαδίκτυο για 20 ευρώ.
Δύο τέτοια περιστατικά συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες. Στην ένοπλη ληστεία στην εταιρεία «Υφαντής», όπου τραυματίστηκαν ο αδελφός και ο γιος του ιδρυτή της επιχείρησης, οι άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. Καταδίωξαν τους ληστές, χωρίς να μπορούν να επικοινωνήσουν με το κέντρο των επιχειρήσεων. Αλλά και στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς στη Βαρβάκειο, με τον ισοβίτη που αυτοκτόνησε τελικά, οι αστυνομικοί ζητούσαν βοήθεια, αλλά η άμεση δράση δεν μπορούσε να τους ακούσει.
«Υπάρχουν περιοχές της δυτικής Αττικής (Ζεφύρι, Μενίδι, Καματερό, Ασπρόπυργος, Λιόσια), όπου βρίσκεται ο πυρήνας της εγκληματικότητας της Αττικής, στις οποίες 7 στις 10 διαβιβάσεις μας δεν φτάνουν ποτέ στο επιχειρησιακό κέντρο. Εχουμε φτάσει στο σημείο πρώτα να επιλαμβανόμαστε των περιστατικών και στη συνέχεια να βγάζουμε το κινητό μας για να ενημερώσουμε το κέντρο. Οσοι υπηρετούν στις ομάδες ΔΙ.ΑΣ. στη δυτική Αττική είναι ήρωες», τόνισε ο ίδιος αστυνομικός, μιλώντας στην εφημερίδα.
Ο ίδιος ανέφερε ότι οι αστυνομικοί γνωρίζουν ότι οι ενισχύσεις μπορεί να φτάσουν με εγκληματική καθυστέρηση. Μάλιστα, ανέφερε ότι του έχει ζητηθεί από ανώτερό του να λάβει το σήμα του κέντρου και να δώσει αποτέλεσμα με το κινητό του, κάτι που αρνήθηκε να κάνει για λόγους ασφαλείας. «Δεν ήθελα να εκθέσω την ομάδα μου σε κίνδυνο, αφού στο σημείο δεν υπήρχε κάλυψη δικτύου, δηλαδή επικοινωνία με ασύρματο, οποτε δεν θα μπορούσαμε να λάβουμε ενισχύσεις», εξήγησε.
«Αν το σύστημα επικοινωνίας δεν γίνει ξανά ψηφιακό, θα θρηνήσουμε νεκρούς», προειδοποίησε ο αστυνομικός, ο οποίος μάλιστα ανέφερε ότι στη δυτική και τη βορειοανατολική Αττική οργανωμένες ομάδες διαρρηκτών Ρομά ακούνε συνεχώς τους αστυνομικούς, μέσω των αναλογικών ασυρμάτων, με αποτέλεσμα να προλαβαίνουν να φύγουν από τα σπίτια που «ανοίγουν». «Ευτυχώς που κανείς δεν αποφάσισε να μας στήσει ενέδρα κατά την άφιξή μας στο συμβάν», πρόσθεσε.
Ο ίδιος αστυνομικός εξέφρασε και την αγανάκτηση των αστυνομικών γιατί έρχονται αντιμέτωποι με επικίνδυνους κακοποιούς που οι ίδιοι έχουν συλλάβει στο παρελθόν για βαριά αδικήματα. «Μπαίνουν φυλακή και αποφυλακίζονται. Πρόσφατο παράδειγμα ο ισοβίτης που πυροβόλησε συναδέλφους μου στην πλατεία Θεάτρου. Τουλάχιστον ας μας στηρίξουν στο έργο μας. Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν στις μηχανές του μπλε φάρους και σειρήνες», κατέληξε.


Πηγή: Αστυνομικός ομάδας ΔΙ.ΑΣ.: Αν δεν αλλάξει το σύστημα ασυρμάτων, θα θρηνήσουμε νεκρούς | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/307936/astynomikos-omadas-dias-den-allaxei-systima-asyrmaton-tha-thrinisoyme-nekroys#ixzz4T5TLcNeH