Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Frontex: Oι ΜΚΟ συνεργάζονται με τους δουλέμπορους

Τη συνεργασία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με διακινητές μεταναστών στη Μεσόγειο καταγγέλλει η Frontex σε εμπιστευτική έκθεσή της την οποία δημοσιεύουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε ο οργανισμός τον προηγούμενο μήνα,
 υπάρχουν ενδείξεις ότι στους μετανάστες έχουν δοθεί ακριβείς οδηγίες πριν αναχωρήσουν σχετικά με το πώς θα φτάσουν στα πλοία των ΜΚΟ, επιβεβαιώνοντας το βαθύ χάσμα FRONTEX και ΜΚΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 4.700 ανθρώπους. Σε ακόμα πιο πρόσφατη έκθεση της τελευταίας εβδομάδας, γράφουν οι FT, καταγράφεται η πρώτη διαπιστωμένη περίπτωση διακινητών που οδηγούσαν μετανάστες απευθείας σε πλοίο Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.
 
Η Frontex μέσω εμπεριστατωμένων αναφέρει πως οι λαθρομετανάστες που διασώζονται από μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αρνούνται συχνά να συνεργαστούν με τους το προσωπικό της Φρόντεξ ή την ιταλική ακτοφυλακή. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, ανέφεραν ότι κρατούν αυτή τη στάση μετά από συμβουλές που τους έχουν δώσει μέλη των ΜΚΟ. Τις κατηγορίες της ευρωπαϊκής υπηρεσίας προς τις ΜΚΟ ενισχύουν πάντως τα ολοένα και λιγότερα σήματα προς τη Frontex για επεμβάσεις τη στιγμή που οι επεμβάσεις διάσωσης από τις ΜΚΟ γνωρίζουν θεαματική αύξηση.
  
Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δραστηριοποιούνται δεκάδες ΜΚΟ ξένων υπηκόων. Η πλειάδα εξ αυτών παρεμβαίνει στο έργο του Λιμενικού Σώματος και εγείρει ανεδαφικές καταγγελίες εναντίον των στελεχών του Λιμενικού Σώματος. Οι ΜΚΟ συμβουλεύουν τους λαθρομετανάστες σε κινήσεις κατά του ελληνικού κράτους και των οργάνων του (ΕΛ.ΑΣ και Λ.Σ.). Πολλές φορές στελέχη των ΜΚΟ που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό έχουν βρεθεί να συμμετέχουν σε επεισόδια και εξεγέρσεις hot spot. Μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που βρίσκονται στα νησιά για να συνδράμουν ανθρωπιστικά τους εξουθενωμένους πρόσφυγες και μετανάστες διευκολύνουν, ταυτόχρονα, την παράνομη είσοδό τους στη χώρα και τους καθοδηγούν μέσα στη νύχτα, να βρουν τις πιο εύκολες παραλίες για να αποβιβαστούν.
 
Πριν από λίγο καιρό συνελήφθη εθελοντής ΜΚΟ με εξοπλισμό υποκλοπών στη Λέσβο. Ένας 40χρονος Ισπανός, εργαζόμενος εθελοντικά σε ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στην υποδοχή αλλά και την περίθαλψη προσφύγων και μεταναστών στη Βόρεια Λέσβο. Οι Αστυνομικοί κατά τον έλεγχο του αυτοκινήτου του 40χρονου στην περιοχή της Εφταλούς, διαπίστωσαν ότι είχε εγκατασταθεί σε αυτό κεραία ραδιοσυχνοτήτων και άλλοι σχετικοί εξοπλισμοί.
 
Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης διατάχθηκε πραγματογνωμοσύνη προκειμένου να εξετασθούν οι λόγοι της συγκεκριμένης λειτουργία, ενώ σχηματίστηκε και δικογραφία για παράβαση του νόμου περί ραδιοσυχνοτήτων.
defencenews.gr