Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου με παρανομίες

Στην Εισαγγελία Διαφθοράς ο φάκελος πώλησης των Ελληνικών Ναυπηγείων
Στην Εισαγγελία Διαφθοράς ο φάκελος πώλησης των Ελληνικών Ναυπηγείων

Οι ανακριτές εντόπισαν ποινικές ευθύνες εμπλεκομένων ακόμη και πολιτικών

Τις συνθήκες ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και τις ποινικές ευθύνες όλων των εμπλεκομένων προσώπων, ακόμη και των πολιτικών, κατά την πώλησή τους στη γερμανική κοινοπραξία HDW/Ferrostaal, αναλαμβάνει να διερευνήσει ποινικά η Εισαγγελία Διαφθοράς, καθώς οι ανακριτικές αρχές εντόπισαν ζημία για το Δημόσιο που υπερβαίνει τα 53 εκατ. ευρώ.
Με βάση την έρευνα που έχει διεξαγάγει μέχρι σήμερα η ανακρίτρια Διαφθοράς κυρία Ηλιάνα Ζαμανίκα με τη συνδρομή του επίκουρου ανακριτή κ. Γιώργου Ευαγγέλου, η πώληση των Ελληνικών Ναυπηγείων (ΕΝΑΕ) «πάσχει», καθώς η γερμανική κοινοπραξία δεν κατέβαλε το ποσό για το οποίο είχε δεσμευθεί, στο πλαίσιο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ μάλιστα την ημέρα της υπογραφής της σύμβασης ιδιωτικοποίησης το 2002 υπογράφηκε και η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών υποβρυχίων.

 Δικαστικές πηγές δίνουν διασταλτική ερμηνεία της ζημίας που προκλήθηκε, τονίζοντας ότι αυτή δεν περιορίζεται μόνο στην είσπραξη του τιμήματος, αλλά και την αποτυχία συνέχισης της λειτουργίας των ναυπηγείων, και του εκσυγχρονισμού τους - στόχοι που δεν ευοδώθηκαν, με την επιχείρηση να «μαραζώνει» σταδιακά.

 Η συστηματική, και μακρά, ποινική διερεύνηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων έφερε τους ανακριτές αντιμέτωπους με την πώληση των ΕΝΑΕ και σωρεία προβλημάτων: αδιαφανή διαγωνιστική διαδικασία, αλλά και παραβίαση βασικών κατευθυντήριων γραμμών της Κομισιόν για την ιδιωτικοποίηση εταιρειών που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο.

Οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν ήδη απαγγείλει κατηγορία για κακουργηματική απιστία σε βάρος υπαλλήλου των ΕΝΑΕ, ωστόσο εντοπίζουν ποινικές ευθύνες και σε βάρος άλλων προσώπων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις
Τα στοιχεία της έρευνας

Από την έρευνα έχει προκύψει μέχρι στιγμής ότι οι εμπλεκόμενοι έθεσαν τη γερμανική εταιρεία σε πλεονεκτική θέση έναντι των άλλων διαγωνιζομένων, ώστε να προτιμηθεί έναντι των αντιπάλων της δίνοντας συγκεκριμένα ωφελήματα (δεν τα προσέφεραν σε άλλες).

Η γερμανική κοινοπραξία, έχοντας πλήρη γνώση και εικόνα για τα οικονομικά δεδομένα της ΕΝΑΕ (εκκρεμείς συμβάσεις, χρέη και παράνομες κρατικές ενισχύσεις), αξίωσε και τελικά κατάφερε να πάρει συγκεκριμένα ανταλλάγματα.

Τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις φέρονται να έχουν πείσει τη γερμανική εταιρεία να αποσύρει αντιρρήσεις που αρχικά είχε προβάλει, προκειμένου να γίνει δεκτή η προσφορά της, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδύνευε με αποκλεισμό.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνθήκες υπογραφής της σύμβασης ιδιωτικοποίησης αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ιδιωτικοποίηση ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο, χαρακτηρίζοντας μάλιστα παράνομη την επιλογή της προσφοράς των Γερμανών.