Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

"Το καράβι βουλιάζει"

Ηχηρά μηνύματα με αποδέκτη την κυβερνητική πλειοψηφία και συγκεκριμένα τον ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε από τη Βουλή ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, τονίζοντας εκ νέου με νόημα και αναφερόμενος στην οικονομική κρίση πως «το καράβι βουλιάζει.
 Κι αν βουλιάξει δεν γλιτώνει κανένας. Ούτε αφεντικό ούτε μούτσος».

«Άνοιξε πρώτη φορά μια χαραμάδα φωτός για να συνεργαστούμε. Νομίζετε ότι θα κλαίω αν δεν προσέλθετε; Αν δεν ορκιστείτε; Τι με νοιάζει εμένα δεν θα πάθω κάτι. Κι αν δεν έρθω να σας κάνω έναν αγιασμό και τι έγινε; Θα πάω στο σπίτι σας να σας κάνω. Δεν πρέπει να παίζουμε με τέτοια πράγματα. Όλοι κουβαλάμε παιδικές αρρώστιες κι ιδεοληψίες που μας σπρώχνουν προς τέτοια πράγματα», σημείωσε δηκτικά ο κ. Ιερώνυμος, σχολιάζοντας ουσιαστικά τη στάση ορισμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος, δε, στην επιμονή ορισμένων να θέτουν στο τραπέζι το ζήτημα διαχωρισμού κράτους - εκκλησίας, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι στην ποιμαντική της εκκλησίας δεν υπάρχει τέτοια φράση γιατί δεν διώχνει κανέναν και πρόσθεσε με έμφαση: «Αυτός που θέλει φεύγει μόνος του. Θες να φύγεις πάρε τα πραγματάκια σου και πήγαινε στη δουλειά σου γιατί το Ευαγγέλιο λέει είσαι ελεύθερος να φύγεις κι αν χάσεις τα σπίτια του δουλειά, τη δουλειά του κια ξαναγυρίσει θα τον αγκαλιάσω. Όποιος θέλει φεύγει. Δεν μας απασχολεί κι όποτε θέλει ας ξαναγυρίσει».

Ο ίδιος, πάντως, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος εκφράζοντας την άποψή του για τις σχέσεις κράτους εκκλησίας και «δείχνοντας» προς την κυβέρνηση, συμφώνησε με τους διακριτούς ρόλους, τονίζοντας ωστόσο πως αυτοί πρέπει να είναι καθαροί με τη ζυγαριά να μη γέρνει προς τη μία πλευρά.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Μακαριώτατος μιλώντας στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, τόνισε επανειλημμένα την ανάγκη συνεργασίας εκκλησίας και πολιτείας, αλλά απευθυνόμενος στη συγκεκριμένη Επιτροπή η οποία είναι διακομματική έναντι της κυβέρνησης. «Έχουμε ανάγκη μεγάλης συνεργασίας κι όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού. Και την εκκλησία ούτε εγώ ούτε εσείς μπορείτε να την εκμεταλλευτείτε ούτε δυνάστες», τόνισε.

Στην ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κυριάρχησε και το πολυσυζητημένο ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας, με τον ίδιο να ζητά να επιστραφούν στην εκκλησία όσα της ανήκουν και εκκρεμούν δικαστικά, προκειμένου να διαχειριστεί η ίδια την αξιοποίηση των ακινήτων και να είναι οικονομικά ελεύθερη.

«Καλά τα πνευματικά που λέμε εμείς αλλά χωρίς λεφτά δεν μπορείς να κάνεις ούτε ελεημοσύνη ούτε αγάπη ούτε πολιτισμό ούτε τίποτα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κος Ιερώνυμος.

Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του στον νέο υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, που είπε ότι έχουν να πουν πολλά οι δυο τους.

Την ίδια ώρα αναφερόμενος στο όραμά του για πραγματική και ειλικρινή συνεργασία των εκπροσώπων της εκκλησίας και των εκπροσώπων της πολιτείας, σημείωσε: «πιστεύω είμαστε πιο πολύ ονειροπόλοι παρά πραγματιστές. Να κάτσουμε κάτω και να λύσουμε το θέμα που μας απασχολεί χωρίς υπονομεύσεις αλλά με ειλικρίνεια και τιμιότητα». Αναφορά που ερμηνεύτηκε ως έμμεση βολή κυρίως εναντίον του πρώην Υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη για τη διαμάχη που είχαν αλλά και κατά της κυβέρνησης.

Ένταση καταγράφηκε στο τέλος της συνεδρίασης όταν στην έμμεση αναφορά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στη Χρυσή Αυγή δια της φράσης «για κάποιους που φωνάζουν κι έχουν διαφορετικές φωνές η εκκλησία είναι ο δημοκρατικός χώρος. Δεν κάνει διακρίσεις», αντέδρασε έντονα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία διακόπτοντας τον Μακαριώτατο για να σχολιάσει «ακόμα κι αν αυτές οι φωνές είναι φωνές μίσους; Δεν πρέπει να τις καταδικάζει η εκκλησία;».

«Σε αυτή την περίπτωση θα του πω “είσαι σε λάθος γραμμή” αλλά δεν μπορώ να του κόψω το κεφάλι», απάντησε ψύχραιμα ο κος Ιερώνυμος, ενώ την ίδια ώρα άλλα μέλη της επιτροπής από άλλες πτέρυγες σχολίαζαν σκωπτικά τη στάση της βουλευτού της συμπολίτευσης.

http://www.zougla.gr/politiki/article/arxiepiskopos-to-karavi-vouliazi-ke-den-8a-glitosi-oute-afentiko-oute-moutsos