Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Για έκρηξη μιλούν εμπειρογνώμονες! Χειρουργικά χτυπήματα κατά της Ρωσίας

Η διάσημη Στρατιωτική Χορωδία Αλεξαντρόφ (γνωστή κι ως Χορωδία του Κόκκινου Στρατού)
επέβαινε στο Τουπόλεφ που συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα με 60 μέλη της να βρίσκουν τον θάνατο.
Το ξεκλήρισμα της Χορωδίας Αλεξαντρόφ αποτελεί βαρύτατο πλήγμα στον ρωσικό στρατό, στο ρωσικό έθνος το ίδιο και στον ρωσικό πολιτισμό.
Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, η διάσημη χορωδία ταξίδευε με προορισμό τη ρωσική αεροπορική βάση στη Λαττάκεια (Λαοδίκεια) της Συρίας, με σκοπό να συμμετέχει σε χριστουγεννιάτικη συναυλία.
Οι πιθανότητες να υπάρχουν επιζώντες από την αεροπορική τραγωδία η οποία «χτύπησε» τη Ρωσία σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή (μετά την πρόσφατη δολοφονία και του Πρέσβη της στην Άγκυρα) είναι ελάχιστες, ωστόσο στην καρδιά του ρωσικού λαού υπάρχει ακόμα η ελπίδα να έχουν επιβιώσει με θαυματουργό τρόπο τα μέλη του πολυαγαπημένου τους «τάγματος που τραγουδάει».
Η Στρατιωτική Χορωδία Αλεξάντρόφ είναι η επίσημη χορωδία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων η οποία ιδρύθηκε τη σοβιετική εποχή (1928) και βρέθηκε πολλές φορές στην πρώτη γραμμή, ενισχύοντας το ηθικό των στρατιωτών.
Αποτελεί μέρος του ομώνυμου σχήματος, το οποίο περιλαμβάνει επιπλέον μια μπάντα και ένα συγκρότημα χορευτών.
Το «τάγμα που τραγουδάει», όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται, προσφέρει εδώ και δεκαετίες ψυχαγωγία σε στρατιωτικούς αλλά και άλλου είδους ακροατήρια σε κάθε γωνιά της Γης.
Στο αεροσκάφος επέβαιναν συνολικά 92 άνθρωποι, το οκταμελές πλήρωμα και 84 επιβάτες.
Στην πλειονότητά τους ήταν τα μέλη της Στρατιωτικής Χορωδίας Αλεξαντρόφ των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, μαζί με τον επικεφαλής τους, όπως και τον διευθυντή πολιτιστικών εκδηλώσεων του Υπουργείου Άμυνας.
Μεταξύ των επιβατών περιλαμβάνονται και δημοσιογράφοι καθώς όλοι τους μετέβαιναν στην στρατιωτική βάση στην Λαττάκεια της Συρίας για εκδήλωση λόγω των γιορτών.
Τα αίτια της τραγωδίας παραμένουν ασαφή επί του παρόντος ενώ στις έρευνες έχουν εμπλακεί και στελέχη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB).

Δεν υπάρχουν επιζώντες

Νεκροί είναι όλα τα μέλη της Στρατιωτικής Χορωδίας Αλεξαντρόφ (Χορωδία του Κόκκινου Στρατού) όπως και οι υπόλοιποι επιβαίνοντες στο Τουπόλεφ που έπεσε στη Μαύρη Θάλασσα το πρωί της Κυριακής ανήμερα Χριστουγέννων.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιζώντες» στο σημείο όπου συνετρίβη το στρατιωτικό αεροσκάφος Tu-154, στη Μαύρη Θάλασσα.
«Η περιοχή της συντριβής του Tu-154 έχει καθοριστεί. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιζώντες» ανέφερε συγκεκριμένα το υπουργείο Άμυνας, σημειώνοντας ότι επτά σοροί έχουν βρεθεί στο σημείο της συντριβής.

Ο Πούτιν διέταξε την άμεση συγκρότηση επιτροπής υπό τον Μεντβέντεφ

Τη συγκρότηση επιτροπής, υπό τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η οποία θα διερευνήσει τα αίτια της συντριβής του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα διέταξε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik.
Ο Πούτιν ζήτησε από τον Μεντβέντεφ να «συγκροτήσει και να ηγηθεί κυβερνητικής επιτροπής έρευνας η οποία θα διαπιστώσει τα αίτια της συντριβής του Tu-154 στο Σότσι», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο προσθέτοντας ότι ο αρχηγός του κράτους εξέφρασε «τα βαθύτατα συλλυπητήριά του» στους συγγενείς των θυμάτων, τα περισσότερα από τα οποία ήταν τραγουδιστές, χορευτές και μουσικοί της χορωδίας του Κόκκινου Στρατού που πήγαιναν να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά με τους Ρώσους στρατιώτες στη Συρία.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το στρατιωτικό αεροσκάφος Τουπόλεφ 154 που συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα ήταν στην ενεργό δράση τα τελευταία 33 χρόνια και είχε πραγματοποιήσει 6.689 ώρες πτήσης από το 1983.
Στη λίστα των επιβατών που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο συγκαταλέγονται 64 μέλη της διάσημης χορωδίας Ensemble Alexandrov του ρωσικού στρατού, οκτώ στρατιωτικοί μεταξύ των οποίων ο διευθυντής της Ensemble Alexandrov Βαλέρι Χαλίλοφ, ο Άντον Γκουμπάκοφ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτισμού του υπουργείου Άμυνας, οκτώ μέλη του πληρώματος, εννέα δημοσιογράφοι, δύο υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι και η Ελιζαβέτα Γκλίνκα, επικεφαλής φιλανθρωπικής οργάνωσης.
Τα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα Channel One, NTV και Zvezda επιβεβαίωσαν ότι εννέα δημοσιογράφοι τους ήταν μεταξύ των επιβατών.