Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Οι πιλότοι και φύλακες της χώρας θα αλλάξουν χρόνο στον αέρα

Οι Εν. Δυνάμεις σε ετοιμότητα για θερμό επεισόδιο
Αυξημένη επαγρύπνηση στις μονάδες του Στρατού στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, σε θέσεις άμεσης απογείωσης οι Πτέρυγες Μάχης της Αεροπορίας, περισσότερες οι περιπολίες από πλοία του Ναυτικού 
Σ ε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων, καθώς η Τουρκία δείχνει να τραβάει επικίνδυνα το σχοινί της έντασης στο Αιγαίο και προβαίνει σε ενέργειες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε «θερμό επεισόδιο». Οι στρατιωτικές κινήσεις δε, όπως η παράνομη δέσμευση περιοχών με NAVTEX στο Καστελόριζο για αεροναυτική άσκηση τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, ακολουθούν την επιθετική ρητορική του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν αλλά και στελεχών της αντιπολίτευσης.

Εκείνο επίσης που προκαλεί μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό τόσο στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου είναι τα πολύ σοβαρά εσωτερικά προβλήματα στη γειτονική χώρα. Τα συνεχή τρομοκρατικά χτυπήματα σε πόλεις όπως η Αγκυρα και η Κωνσταντινούπολη και η πρόσφατη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή καταδεικνύουν ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και ο Ερντογάν «μεθυσμένος» από τις υπερεξουσίες βλέπει μόνο την ανάληψη ακόμη περισσότερων, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης που προωθεί.
Ο λόγος
Σε αυτό ακριβώς αποδίδουν τις επανειλημμένες αναφορές του περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει κλίμα ανησυχίας στην Αθήνα· η εξωτερίκευση της κρίσης στην Τουρκία, αν και η Αγκυρα ποτέ δεν έπαψε να εγείρει αξιώσεις εις βάρος της Ελλάδας.
Με NAVTEX η Τουρκία προχώρησε σε δέσμευση περιοχών γύρω από το Καστελόριζο για αεροναυτική άσκηση από 26 ως 29 Δεκεμβρίου. Η μία μάλιστα από τις περιοχές που δέσμευσε (την απέρριψε ασφαλώς η ΥΠΑ) περιλάμβανε και έδαφος του ελληνικού νησιού.
Η σημειολογία έχει μεγάλη σημασία και η Αγκυρα δείχνει πως επιχειρεί ναυτικό και αεροπορικό αποκλεισμό του νησιού, σαν να επρόκειτο για «τουρκικό έδαφος». Στο παρελθόν άλλωστε το έχει χαρακτηρίσει έτσι, ενώ παλαιότερα είχε ισχυριστεί ότι ανήκει στη... Μεσόγειο. Ο λόγος, προφανής. Η ΑΟΖ του Καστελόριζου και της Στρογγύλης, που κόβουν την Τουρκία από έξοδο στα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα υπάρχει αύξηση της τουρκικής δραστηριότητας στα Ιμια αλλά και στη νήσο Παναγιά. Στα μικρά νησιά όπου τον Ιανουάριο του 1996 λίγο έλειψε να υπάρξει ελληνοτουρκική σύρραξη, πολλές φορές το τελευταίο διάστημα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής παραβιάζουν τα χωρικά ύδατα και ζητούν σαν να είναι «τσιφλίκι» τους από τους αλιείς να αποχωρήσουν, αναγκάζοντας το Λιμενικό Σώμα να παρέμβει. Τα σκάφη των δύο πλευρών έχουν έρθει πολλές φορές πολύ κοντά με κίνδυνο ατυχήματος. Κίνδυνος ατυχήματος υπάρχει και στον αέρα, αφού οι πιλότοι της Τουρκίας επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά έχοντας παραβιάσει το FIR Αθηνών και τον εθνικό εναέριο χώρο. Τελευταία μάλιστα οι Τούρκοι χειριστές αντιδρούν στην αναχαίτισή τους από ελληνικά μαχητικά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκληρές αερομαχίες.
Αναβάθμιση
Περιστατικά όπως οι επτά πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά στις αρχές της εβδομάδας, η πτήση του τουρκικού CN-235 μόλις 30 μέτρα πάνω από τα κεφάλια των στρατιωτών του φυλακίου της νήσου Παναγιάς και το γεγονός ότι τα περισσότερα μαχητικά πετούν οπλισμένα δείχνουν μια αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας, την οποία η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία μεν, αλλά με αύξηση των μέτρων ετοιμότητας από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων.
Στις μονάδες του Στρατού, ιδίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, έχει δοθεί εντολή για αυξημένη επαγρύπνηση, στις Πτέρυγες Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας υπάρχει ετοιμότητα για άμεση απογείωση, ενώ περισσότερα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού περιπολούν για παν ενδεχόμενο. Ολα αυτά τα μέτρα χαρακτηρίζονται προληπτικά, καθώς τα τελευταία χρόνια η Τουρκία λίγες ημέρες πριν και λίγες μετά την αλλαγή του χρόνου ανεβάζει στο «κόκκινο» την ένταση.