Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Ασσύριοι χριστιανοί κάτοικοι της βορειοδυτικής επαρχίας Νινευή του Ιράκ γιόρτασαν τα Χριστούγεννα για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια.

Ασσύριοι χριστιανοί κάτοικοι της βορειοδυτικής επαρχίας Νινευή του Ιράκ γιόρτασαν τα Χριστούγεννα για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια.
Η επαρχία της Νινευή, που αποτελεί και την αρχαία κοιτίδα του ασσυριακού έθνους, καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014.
Η μεγάλη πλειονότητα των Ασσυρίων χριστιανών εγκατέλειψε την επαρχία της Νινευή κυνηγημένοι τότε από το Ισλαμικό Κράτος.
Από τους περίπου 1,5 εκ. χριστιανούς της Νινευή μόνο 300.000 παρέμειναν στις εστίες τους, οι υπόλοιποι εκτοπίστηκαν ή έγιναν πρόσφυγες.
Αυτά τα Χριστούγεννα χιλιάδες Ασσύριοι χριστιανοί, υπό την προστασία Ασσυρίων πολιτοφυλάκων, συγκεντρώθηκαν στην πόλη Μπαρτέλα, στις χριστιανικές Πεδιάδες της Νινευή που απελευθερώθηκαν τον προηγούμενο μήνα από τους Κούρδους Πεσμεργκά, για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα.
Η Μπαρτέλα έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές ως πόλη και δεν είναι κατοικήσιμη ακόμα.
Όλες σχεδόν οι εκκλησίες της έχουν υποστεί καταστροφές.
Οι κάτοικοι όμως έσπευσαν σε αυτή για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα ακόμα και ανάμεσα σε ερείπια και χαλάσματα.
tribune.gr
http://www.dimokratianews.gr/content/70259/voreio-irak-sta-syntrimmia-ton-ekklision-toys-ekanan-oi-assyrioi-hristoygenna