Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Άραγε θα αφιερώσουν τόσο τηλεοπτικό χρόνο τα ΜΜΕ για την δικαίωση όσο για την δυσφήμιση

Εισαγγελέας για Βατοπαίδι: Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι
Την αθώωση όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση των ανταλλαγών της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου πρότεινε πριν από λίγο στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η εισαγγελέας της έδρας, Βασιλική Κρίνα.
Η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε στην αγόρευσή της ότι, κατά την άποψή της, δεν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα με τα οποία βαρύνονται οι κατηγορούμενοι (απιστία, απάτη, ξέπλυμα κ.λπ.), σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν προέκυψε δόλος από την πλευρά των κατηγορουμένων, οι οποίοι εκτελούσαν κυβερνητικές αποφάσεις.
Ωστόσο, όσον αφορά το θέμα της κυριότητας της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων, η εισαγγελέας εξέφρασε την άποψή της υποστηρίζοντας ότι η κυριότητα ανήκει στο Δημόσιο και όχι στη μονή, αν και -όπως είπε- αυτό είναι θέμα που θα κριθεί τελικά από τα αστικά δικαστήρια.
Οσον αφορά τον ρόλο των μοναχών Εφραίμ και Αρσενίου, η εισαγγελέας υποστήριξε ότι δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο ότι οι δύο μοναχοί προσπάθησαν να επηρεάσουν τη διοίκηση με στόχο να αποκτήσουν καλύτερα ακίνητα, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά: «Βλέποντας τη συγκρότηση και το επίπεδο των κατηγορουμένων που βρέθηκαν ενώπιόν σας, πώς είναι δυνατόν να δεχτείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι κινήθηκαν από θρησκοληψία επιδιώκοντας να βλάψουν με εκατομμύρια ευρώ το ελληνικό Δημόσιο χωρίς οι ίδιοι να έχουν κανένα όφελος; Οι μοναχοί είχαν ακράδαντα την πεποίθηση ότι η λίμνη και οι παραλίμνιες εκτάσεις τούς ανήκαν και άλλωστε ακόμη και σήμερα την ίδια πεποίθηση έχουν. Μόνος τους στόχος ήταν να αναστηλώσουν τη μονή και τα κειμήλιά της και γι' αυτόν τον λόγο έπρεπε να έχουν έσοδα. Κατά τη γνώμη μου, οι πράξεις για τις οποίες βαρύνονται δεν αποδεικνύονται και γι' αυτόν τον λόγο προτείνω να κηρυχθούν όλοι αθώοι».
Η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση που συγκλόνισε τη Δικαιοσύνη αλλά και τον πολιτικό στίβο αναμένεται να εκδοθεί το νέο έτος.
Ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου, συνήγορος του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, Κωνσταντίνου Γκράτζιου δήλωσε: «Η θεμελιωμένη εισαγγελική πρόταση, για την οποία εκφράζω την ικανοποίηση μου, έθεσε την όλη υπόθεση στην πραγματική της διάσταση.  Βεβαίως, τον τελικό λόγο θα έχει το Δικαστήριο».


Πηγή: Εισαγγελέας για Βατοπαίδι: Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/307544/eisaggeleas-gia-vatopaidi-athooi-oloi-oi-katigoroymenoi#ixzz4Suj8rrj0